«Σοκαριστική παρουσία» απέδωσαν στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δύο εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής της χώρας, κατά την κατάθεσή τους σήμερα Τρίτη, στη δίκη της «εγκληματικής οργάνωσης», ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Τόσο ο βουλευτής του Ποταμιού, αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Σπύρος Λυκούδης, που κατέθεσε πρώτος, όσο και ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Παναγιώτης Ρήγας, επέμειναν ιδιαίτερα στη δομημένη στρατιωτικά, συντεταγμένη, εμφάνιση του κόμματος εντός του Κοινοβουλίου, κατά τρόπον ώστε να θυμίζει «άγημα», ενώ επέμειναν ιδιαίτερα στον έμπλεο μίσους, εμπρηστικό λόγο της.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε μάλιστα, ερωτώμενος για τη γνωστή δήλωση του γραμματέα του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ότι «ο Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την δολοφονία, αλλά δεν καταδίκασε την ενέργεια. Ουσιαστικά δέχθηκε την ενέργεια».
Ο κ. Λυκούδης εντόπισε την τρόπο τινά ασυμβατότητα ανάμεσα στην ατμόσφαιρα του Κοινοβουλίου και σε αυτή που προκαλούσε η παρουσία της Χρυσής Αυγής, καθώς η όλη τους συμπεριφορά – με άξονα τον ακραίο λόγο – απέπνεε μίσος, σαν να απευθυνόταν σε εχθρούς.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι η εμφάνιση και η ρητορική της Χρυσής Αυγής εντός της Βουλής βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την εκτός Κοινοβουλίου δράση της.
«Αν ένας πολιτικός χώρος εκπέμπει το μήνυμα του σε άξονα μίσους και με πείσει ως πολίτη, είναι εύκολο να ξεφύγω και να προβώ σε έκνομες ενέργειες. Να επιχειρήσω να «καθαρίσω» την κοινωνία από τον μετανάστη ή τον αντιφρονούντα. Αυτό εξέπεμπαν. Η εκπομπή του μηνύματος είχε τέτοιο μίσος, ώστε αν ο πολίτης πειθόταν, θα υπερέβαινε τις όποιες αναστολές του. Δεν θα είχε όρια η βιαιότητα της αντίδρασης», σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λυκούδης έκρινε πάντως ότι η συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής χωρίζεται ουσιαστικά σε προ και μετά Φύσσα εποχή, αλλάζοντας μετά τη δολοφονία. «Έχουν προσαρμοστεί στην κοινοβουλευτική διαδικασία, διατηρώντας τον ίδιο ακραίο λόγο», εκτίμησε.
Αναφερόμενος στη δολοφονία του άτυχου μουσικού, ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι η επίθεση της Χρυσής Αυγής εναντίον του είχε «τελείως πολιτικά χαρακτηριστικά λόγω του χώρου που ανήκε».
Η κατάθεση Ρήγα
«Πρωτόγνωρη και σοκαριστική», έκρινε από την πλευρά του την παρουσία της Χρυσής Αυγής εντός της Βουλής, ο κ. Ρήγας. «Δεν ήταν ότι επρόκειτο για ένα κόμμα που μπήκε στην Βουλή και δεν ήξερε να συμπεριφερθεί: ήταν συντεταγμένοι με ιεραρχικό τρόπο. Πάντα πρώτος έμπαινε ο Μιχαλολιάκος. Έμπαιναν με συγκεκριμένο, στρατιωτικό, τρόπο, συντεταγμένοι σε όλα. Νόμιζαν πως έτσι προκαλούσαν δέος».
Όπως επεσήμανε ο κ. Ρήγας, η Χρυσή Αυγή είναι μια «παραστρατιωτική οργάνωση» που έχει τη βουλευτική της δομή και όχι μόνον, έχει και άλλες δομές, όπως ακριβώς τα τάγματα εφόδου. «Λυπάμαι που η ελληνική Πολιτεία άργησε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο», τόνισε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στον πολιτικό λόγο του κόμματος, ο μάρτυς τον χαρακτήρισε «εμπρηστικό», υπογραμμίζοντας ότι δεν υφίσταται κανενός είδους παρεκτροπή με τις όποιες ακραίες εκφράσεις, πρόκειται απλώς για «τρόπο άσκησης πολιτικής» – συνειδητή επιλογή.
Ο πολιτικός, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη στάση της ηγεσίας σε επιθέσεις και δράσεις της Χρυσής Αυγής, κυρίως ως προς τη δολοφονία Φύσσα αλλά και την επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ, είπε: «αν ήθελε η ηγεσία, θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί με πολλούς τρόπους. Καταδικάζοντας με σαφήνεια τα περιστατικά και τους δράστες με βροντερό τρόπο και απομονώνοντας πολιτικά όσους σχετίζονταν. Δεν είδα κάποια καταδίκη. Είδα έπαρση και κομπασμό».
Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, η επίθεση κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ έγινε γιατί «ήθελαν να γίνουν κουμανταδόροι του χώρου». Επίθεση που φανερώνει «μια συμπόρευση του πολιτικού στοιχείου με στοιχεία οργανώσεων που διαπράττουν αδικήματα».