Στο συνέδριο του SPD που αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως σε μια νέα συνεργασία με τη Μέρκελ πήραν μέρος 600 άτομα. Στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να πάρουν μέρος πάνω από 5000 άτομα.
Η διαφορά θα μπορούσε να εξηγηθεί με τη λογική, ιδρυτικό συνέδριο είναι, γιορτή είναι, ας καλέσουμε και λίγο κόσμο παραπάνω. Αλλά είναι προϊόν μιας προσπάθειας να κρατηθούν ισορροπίες. Η οποία είναι κατανοητή αλλά μέχρι το βαθμό που δεν αμφισβητεί το αποτέλεσμα αλλά και την ουσία μιας διαδικασίας, η οποία εμφανίστηκε, από όλους τους εμπλεκόμενους, ως η ιδρυτική πράξη επανίδρυσης του χώρου.
Αλήθεια, τι πήγαν να κάνουν στις κάλπες της 12ης Νοεμβρίου 210 χιλιάδες πολίτες; Η απάντηση είναι ότι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επιτροπής Αλιβιζάτου να συμμετάσχουν, ως συνιδρυτές, στην ανάδειξη του επικεφαλής του νέου, ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς. Τη δημιουργία νέου, ενιαίου φορέα, συνυπέγραψαν με την δήλωση υποψηφιότητας τους και οι συμμετέχοντες στη διαδικασία εκλογής.
Είναι προφανές ότι οι χιλιάδες κόσμου που περίμεναν υπομονετικά στις ουρές, επί ώρες, δεν είχαν την αίσθηση ότι εκλέγουν τον επικεφαλής ενός κόμματος που θα έχει, λίγο ΠΑΣΟΚ, λίγο Ποτάμι, λίγο ΚΙΔΗΣΟ και λίγο ΔΗΜΑΡ. Αλλά τον επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα του κεντροαριστερού χώρου.
Με μεγάλη πλειοψηφία, από τον πρώτο κιόλας γύρο, οι πολίτες έδωσαν την εντολή στη Φώφη Γεννηματά να προχωρήσει στη δημιουργία αυτού του νέου ενιαίου φορέα. Και έδωσαν διακριτούς ρόλους στον Νίκο Ανδρουλάκη και στους Γιώργο Καμίνη και Σταύρο Θεοδωράκη.
Η κυρία Γεννηματά θα μπορούσε να ήταν επικεφαλής του πολυκομματικού σχήματος, της ΔΗΣΥ, όπως είχε συμφωνηθεί, χωρίς να πάει σε εκλογές. Τόλμησε, με την εκλογή ηγεσίας, και βγήκε ενισχυμένη. Την ίδια τόλμη ανέμεναν οι πολίτες να χαρακτηρίσουν και τα επόμενα βήματα.
Δεν υπήρξε. Τα όσα ακολούθησαν, η σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου, η λογική ότι δεν υπάρχουν υποψήφιοι αλλά τα κόμματα που αποφάσισαν το εγχείρημα (λες και δεν ήταν η υποψηφιότητα Καμίνη που άνοιξε το παιχνίδι, αλλά τα κόμματα) και τα ατέλειωτα πάρε-δώσε για τη σύνθεση του συνεδρίου, ψαλιδίζουν προσδοκίες αλλά και την αρχική δυναμική του εγχειρήματος.
Η εντολή που δόθηκε ήταν για νέο, ενιαίο κόμμα. Και είναι μάλλον απίθανο η κοινή γνώμη να θεωρήσει νέο και ενιαίο μια συνομοσπονδία κομμάτων οι συσχετισμοί της οποίας θα αποτυπώνονται ακόμα και στα όργανα που θα προκύψουν από το ιδρυτικό του συνέδριο!
«Θα είναι σαν να κοροϊδεύουμε τον κόσμο» λέει ένας εκ των πρωταγωνιστών του νέου εγχειρήματος. Και όπως λένε στο Κίνημα Αλλαγής τον κόσμο δεν μπορείς, πλέον, να τον κοροϊδεύεις εύκολα. Κάπως έτσι το 12,5% των αρχικών μετρήσεων αντί να γίνει 15, όπως υπολογιζόταν, έγινε 9.