Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί τα τελευταία χρόνια για το ελαιόλαδο και τα οφέλη του για την υγεία. Πολύ λιγώτερα για τις ελιές. Κι’ όμως οι ελιές είναι ακόμη πιο ωφέλιμες από το ελαιόλαδο.
Αυτό το γεγονός θέλησε να αναδείξει η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου διοργανώνοντας στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ένα πρωϊνό αφιερωμένο στην ελιά.
Στην εκδήλωση μίλησαν:
Ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την επιτραπέζια ελιά (ΔΟΕΠΕΛ) Γιώργος Ντούτσιος η Καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Τσιμίδου Η κ. Φανή Μαντζουρίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η κ. Φραντζέσκα Αθανασοπούλου και ο κ. Δημήτρης Πόρτολος παραγωγοί, και ο κ. Βασίλης Καμβύσης, χημικός, Διεθνώς διαπιστευμένος γευσιγνώστης ελαιολάδου μέλος του Δ/Σ της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου «Φίλαιος».
Ο καθένας αναφέρθηκε στον ξεχωριστό τομέα των γνώσεών του με πολύ ενδιαφέρουσες και εμπεριστατωμένες ομιλίες.
Συγκράτησα ότι:
• Οι βρώσιμες ελιές χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος και το χρώμα τους.
• Πολύ σημαντικό στοιχείο στην διατήρηση των ωφέλιμων συστατικών της ελιάς είναι ο τρόπος επεξεργασίας της. Ο ελληνικός τρόπος ξεπικρίσματος (διεθνώς πατενταρισμένος ως τέτοιος) γίνεται με την εμβάπτιση της ελιας στην άρμη πρώτον ή με την παραμονή της ελιάς μέσα σε αλάτι. Και οι δύο αυτές διαδικασίες είναι χρονοβόρες αλλά υπερτερούν σαφώς από τον κοινώς χρησιμοποιούμενο ισπανικό τρόπο ξεπικρίσματος γιατί δεν καταστρέφουν τα ωφέλιμα συστατικά του καρπού. Ο ισπανικός εμβαπτίζει τις ελιές σε καυστική σόδα, έτσι οι ελιές ξεπικρίζουν αμέσως αλλά καταστρέφονται οι πολυφαινόλες. Αυτές με τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες είναι αυτές που ωφελούν την υγεία.
• Γίνονται σήμερα επιτυχή πειράματα που περιορίζουν την αλατότητα των ελιών που έχουν υποστεί επεξεργασία με αλάτι ή στην άρμη, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές της διατροφολογίας
• Στην ελληνική αγορά θα βρούμε μεγάλο ποσοστό από ελιές που έχουν ξεπικρίσει με τον «ισπανικό» τρόπο, δηλαδή με εμβάπτιση σε καυστική σόδα. Αυτό παρατήρησαν οι παραγωγοί που παράγουν ποιοτικές ελιές. Κάτι που ειπώθηκε ακόμη είναι ότι γίνονται εισαγωγές ελιών από τις χώρες της Β. Αφρικής κυρίως που «βαφτίζονται» ελληνικές, Καλαμών συγκεκριμένα, και πωλούνται στην αγορά ως τέτοιες. Συνεπώς απαιτείται η προσοχή των καταναλωτών.
Η εκδήλωση έκλεισε με γευσιγνωσία ελιών και με παράθεση γεύματος βασισμένου στην ελιά.
Οι ελληνικές βρώσιμες ελιές, ένα νόστιμο «φάρμακο
Εκδήλωση για την ελληνική βρώσιμη ελιά
Εκδήλωση για την ελληνική βρώσιμη ελιά
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.