Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η ελληνική κυβέρνηση αταλάντευτα επιμένει στην αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό η οποία θα ισχύει έναντι όλων έτσι ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν θα διεκδικεί τα εδάφη ή την ιστορία άλλων λαών και θα αποκλείεται κάθε αλυτρωτική προοπτική» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Η στάση αυτή είναι η μοναδική υπέυθυνη στάση που εμπεδώνει τη θέση της Ελλάδας ως δύναμης που εγγυάται τη σταθερότητα και την συνεργασία μεταξύ των λαών της ευρύτερης περιοχής μας.

»Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι η λύση αλλά η μη λύση που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον. Η εθνικιστική και ακροδεξιά ρητορεία έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα τη χώρα και το εθνικό συμφέρον στο παρελθόν».

Αιχμές κατά ΝΔ

«Το σύνολο του πολιτικού συστήματος και ειδικά η ΝΔ έχει καθήκον και εθνική ευθύνη να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις κινητοποιήσεις για να αποσιωπήσει τις δικές της αντιφάσεις και τα τεράστια πολιτικά αδιέξοδα. Και είναι πραγματικά κρίμα για τον Κο Μητσοτάκη ο οποίος στις 9 Ιανουαρίου μιλούσε για λύση σύνθετης ονομασίας, να σύρεται πίσω από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος του» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το ερώτημα αν «θα αποδεχτεί μια λύση σύνθετης ονομασίας την οποία το κόμμα του είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση είχε υιοθετήσει ή θα συνεχίσει τα ήξεις αφήξεις;», έθεσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος συνέχισε θέτοντας και άλλα ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη:

– Έχει το σθένος ο κ. Μητσοτάκης να πει με παρρησία την πολιτική του θέση ή θα συνεχίσει την τακτική της άτακτης υποχώρησης μπροστά στις ακροδεξιές πιέσεις που του ασκεί μια μερίδα του κόμματός του;

– Θα λειτουργήσει επιτέλους με υπευθυνότητα σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο αλλά και τη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή του 2007-2008 ή θα συνεχίσει την μικροκομματική, κοντόφθαλμη και εθνικά επιζήμια γραμμή της υπονόμευσης της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης την οποία θέλει να του επιβάλει ο κ. Σαμαράς;

Για τη θέση της κυβέρνησης επισήμανε ότι παραμένει σταθερή: «Η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό η οποία θα ισχύει έναντι όλων, έτσι ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν θα διεκδικεί τα εδάφη ή την ιστορία άλλων λαών και θα αποκλείεται κάθε αλυτρωτική προοπτική.

Η στάση αυτή είναι η μοναδική υπεύθυνη στάση που εμπεδώνει τη θέση της Ελλάδας ως δύναμης που εγγυάται τη σταθερότητα και τη συνεργασία μεταξύ των λαών της ευρύτερης περιοχής μας. Μιας περιοχής αποσταθεροποιημένης που πρέπει επιτέλους να αφήσει πίσω της τις διαμάχες του παρελθόντος και να περάσει σε μια περίοδο συνανάπτυξης και ευημερίας».

«Κανείς δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία και να αποκρύψει το γεγονός ότι η Ελλάδα διά στόματος της πολιτικής ηγεσίας έχει τουλάχιστον εδώ και μια δεκαπανταετία αποδεχτεί με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο την λύση της σύνθετης ονομασίας erga omnes» επεσήμανε.

«Από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι η πατριδοκαπηλία, η εθνικιστική εξαλλοσύνη, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός κάνουν μόνο ζημιά και οδηγούν σε εθνικά αδιέξοδα» κατέληξε.

Στο Νταβός την Τρίτη ο Πρωθυπουργός – Αναμένουμε πρόοδο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε και για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Νταβός. «Ο Πρωθυπουργός ο οποίος αναχωρεί αύριο Τρίτη για το Νταβός θα έχει συνάντηση την Τετάρτη με τον Πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην οποία αναμένουμε να συντελεστεί πρόοδος στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης».

Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, τον πρωθυπουργό της Κροατίας, τον αν. πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Επίτροπο Μοσκοβισί, τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν αλλά και την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ καθώς & με επιχειρηματίες για την προώθηση επενδύσεων στη χώρα.

Για Φραγκούλη Φράγκο

«Αν ο κ. Φραγκούλης Φράγκος εννοεί αυτά που λέει, ο τελικό κριτής είναι ο ελληνικός λαός».

Για το σημερινό Eurogroup

Το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ώστε να περάσουμε και τυπικά στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα και τη μνημονιακή επιτροπεία, αναμένεται να δώσει το Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με την εισήγηση του EWG, το ύψος της δόσης ανέρχεται στα 6,7 δισ. ευρώ και από αυτά τα 5,7 δισ. θα δοθούν με την ολοκλήρωση των τεχνικών προαπαιτούμενων και χωρίς νέα συνεδρίαση του Eurogroup μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα:
– Τα 3,3 δισ. καλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου.
– Το 1,9 δισ. προορίζεται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος.
– Το 0,5 δισ. αποτελεί την πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
– Το 1 δισ. ευρώ που απομένει θα εκταμιευθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μόνο αυτή. Ως εκ τούτου, ο μοναδικός όρος που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του ενός δισ. ευρώ είναι η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έως τα μέσα Απριλίου.