Πώς μπλέξαμε έτσι, σύντροφε Αλέξη;

Στην εξωτερική πολιτική του παρασκηνίου και της μυστικότητας επιμένει η κυβέρνηση, κάτι που κατήγγελλε όταν

Στην εξωτερική πολιτική του παρασκηνίου και της μυστικότητας επιμένει η κυβέρνηση, κάτι που κατήγγελλε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Ο όγκος του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης (και η αναμονή του δεύτερου συλλαλητηρίου στην Αθήνα) όχι απλώς επέφερε άλλες σκέψεις και πονοκέφαλο την κυβέρνηση, αλλά και την προβλημάτισε: «Πώς μπλέξαμε πάλι έτσι;» ρωτούσαν ορισμένοι Συριζαίοι. Η ΝΔ επιμένει ότι η κυβέρνηση άρχισε πάλι τις κινήσεις εν κρυπτώ. Θέλετε ορισμένα παραδείγματα;
nnn
Πρώτα απ’ όλα, η πρωινή σύσκεψη της Δευτέρας που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξετάσουν τις παραμέτρους του συλλαλητηρίου και βεβαίως να επιτεθούν στον Κυρ. Μητσοτάκη και στη ΝΔ. Ηταν όλοι οι συνεργάτες του παρόντες, πλην του Νίκου Κοτζιά (ο οποίος δεν καλείται στους πρωινούς καφέδες του Μαξίμου –αφού εκεί βρίσκεται ο διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Καλπαδάκης) και του υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναδάκη που τον είδα να απολαμβάνει τον καφέ του στη «Βιβλιοθήκη» στο Κολωνάκι. Εμαθα ότι στη σύσκεψη δόθηκαν εντολές πώς θα χειριστεί το ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, αλλά και πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στο Νταβός (στη συνάντηση Τσίπρα – Κοτζιά με τον Ζάεφ) και πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση εν όψει της άφιξης του κ. Νίμιτς στην Αθήνα. Τίποτε ωστόσο δεν ανακοινώθηκε.
nnn
Οπως δεν ανακοινώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Παρασκευή το βράδυ (μετά την ενημέρωση που έκανε ο κ. Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο) ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρ. Παυλόπουλος ανακοινώνει σχεδόν τα πάντα (τις ανακηρύξεις του ως επίτιμου δημότη, τις ομιλίες του, τις συναντήσεις του, τον εκκλησιασμό του κ.τ.λ.), πλην όμως αυτή την επικοινωνία δεν την ανακοίνωσε. Ρώτησα ευθέως στέλεχος της Προεδρίας της Δημοκρατίας γιατί δεν ανακοινώθηκε και η απάντησή του ήταν αόριστη, χωρίς να επιβεβαιώνει ότι υπήρξε επικοινωνία: οι συναντήσεις Προέδρου με Πρωθυπουργό, είπε, είναι τόσο συχνές που δεν χρειάζονται κάθε φορά ανακοίνωση.
nnn
Οπως δεν ανακοινώθηκαν ακόμα και οι προτάσεις Νίμιτς για το Σκοπιανό. Εξι ημέρες τις έχει φυλαγμένες στο συρτάρι του ο κ. Τσίπρας και τις κρατάει μυστικές. Κανέναν δεν θέλει να ενημερώσει, εκτός και αν ενημέρωσε μόνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας… τηλεφωνικώς. Αλλά γιατί να συμβαίνει αυτό; Το 1992 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης τουλάχιστον ενημέρωσε για τις προτάσεις που αφορούν το Σκοπιανό προφορικώς τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων. Ο κ. Κοτζιάς γιατί δεν κάνει το ίδιο; Τι περιμένει; Τι φοβάται; Εδώ, θα μου πείτε, ο κ. Κοτζιάς βρέθηκε προσφάτως στην Κορυτσά, και πάλι δεν ανακοινώθηκε τι συζήτησε. Στη ΝΔ άρχισαν να λένε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας για τον κ. Κοτζιά αποτελεί πλέον ιδιωτική υπόθεση.
nnn
Μαθαίνω λοιπόν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται εγκλωβισμένος με το ζήτημα των Σκοπίων. Πώς μπορεί, λένε στην αντιπολίτευση (αλλά ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα), να ζητεί συναίνεση για λύση του ζητήματος έτσι όπως ο ίδιος το άφησε να εξελιχθεί; Εμφανίζεται συγκεκριμένα απομονωμένος απ’ όλο το πολιτικό σκηνικό. Δεν συζητεί με κανέναν (παρά μόνο με το επιτελείο του και τον κ. Κοτζιά), ο Π. Καμμένος αλλάζει συνεχώς θέσεις (πήγε τώρα στη θέση του 1992, ενώ άλλα έλεγε), δεν του βγήκε και το θέμα της Εκκλησίας, και γενικά φαίνεται πως βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η μοναδική του ελπίδα είναι η συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ στο Νταβός. Οπου εκεί αναμένεται πως θα παιχθεί ένα ιδιότυπο πόκερ…


Οταν η ΕΡΤ δικαιολογείται

Προτού πάμε στη ΝΔ και στους προβληματισμούς που έφερε το συλλαλητήριο, προσπάθησα να λύσω μια απορία. Γιατί η ΕΡΤ (3) δεν το μετέδωσε τη στιγμή που γινόταν έξω από την πόρτα της. Απευθύνθηκα σε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΡΤ και ιδού πώς δικαιολογείται: Πρώτον, το κάλυψε στα δελτία ειδήσεων με χρόνο περισσότερο από τα ιδιωτικά κανάλια (όχι όμως απευθείας). Δεύτερον, δεν ζήτησε κανένας να το μεταδώσει. Δηλαδή, λένε, περίμεναν τουλάχιστον από τη ΝΔ να το ζητήσει και εν συνεχεία να της χρέωναν τον τηλεοπτικό χρόνο, πλην όμως η ΝΔ δεν το ζήτησε. Τρίτον, δεν ήξεραν (λένε) ποιος το διοργάνωνε. Και, τέταρτον (και σημαντικότερο σε ένα ξέσπασμα αλήθειας που τους κατέβαλε), δεν ήξεραν ποια ήταν ακριβώς η στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα. Ακόμα δεν ήθελαν, λένε, να μεταδώσουν σε απευθείας σύνδεση τα έκτροπα των χρυσαυγιτών. Υπήρχε όμως και ένας άλλος λόγος: ο… στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης, ο οποίος κατά τους ιθύνοντες της ΕΡΤ στην ομιλία του είπε «διάφορα ευτράπελα» (έτσι τα χαρακτήρισαν), όπως το να καταλάβουμε τη Σμύρνη, ακόμα και την Κωνσταντινούπολη.
nnn
Και μια και ο λόγος για τον στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη (πρώην αρχηγό ΓΕΣ και υπηρεσιακό υπουργό Αμυνας στην κυβέρνηση Πικραμμένου), για τον οποίο, ορισμένες πληροφορίες επιμένουν ότι ετοιμάζει κόμμα δεξιότερα της ΝΔ, ο ίδιος με διαβεβαίωσε πως δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο: «Εδώ και 16 χρόνια λένε ότι θα κάνω κόμμα και διαψεύδονται επί 16 χρόνια». Ο στρατηγός όμως μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης είπε ότι δεν είναι…«ρίψασπις» και ότι θα εξετάσει, εάν του ζητηθεί, το ζήτημα δημιουργίας νέου κόμματος.

Κι αν κάνει κόμμα ο Φράγκος;

Οι διαβεβαιώσεις ωστόσο του στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη πως δεν προτίθεται να κάνει κόμμα, δεν πείθουν ούτε το Μαξίμου, αλλά (και εδώ είναι η είδηση) ούτε τους νεοδημοκράτες. Ρώτησα για παράδειγμα έναν ακραιφνή καραμανλικό (πιο καραμανλικός δεν γίνεται) εάν πιστεύει ότι ο κ. Φράγκος δεν θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος και ιδού τι μου απάντησε: «Γιατί καλύτερος είναι ο Καμμένος, ο Μπαλτάκος, ο Κρανιδιώτης και οι άλλοι που έκαναν κόμμα δεξιότερα της ΝΔ; Τουλάχιστον εάν εκλεγεί θα είναι ευκολότερη η συνεργασία του με τη ΝΔ, παρά τη Φώφη που θα μας βάλει και όρους;» Τι να πω;

Οι αφανείς τους συλλαλητηρίου

Πριν σας περιγράψω τους προβληματισμούς του Κυρ. Μητσοτάκη και το μπέρδεμα που έφερε το συλλαλητήριο στην γαλάζια παράταξη, σας λέω ότι οι πλειοψηφία των γαλάζιων βουλευτών και στελεχών που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, φρόντισαν να μην… φαίνονται. Αλλοι βρέθηκαν στις παρυφές της συγκέντρωσης και άλλοι την παρακολουθούσαν από απόσταση (πάντοτε με τους συνεργάτες τους) και βεβαίως σε απόσταση από τους… χρυσαυγίτες. Εξαίρεση, όπως μου είπαν οι Ελενα Ράπτη, Στ. Καλαφάκης, Γ. Χασαπίδης καθώς και οι Αχ. Καραμανλής και Κώστας Καραμανλής. Το ζήτημα, μου έλεγαν ήταν γιατί να πάνε σε ένα συλλαλητήριο τη στιγμή που φοβόντουσαν το γιουχάισμα; Μόνον και μόνον για μια… σέλφι και να αναρτήσουν τη φωτογραφία στο Διαδίκτυο για να πουν (στους ψηφοφόρους του) ότι «ήμουν και εγώ εκεί;».

Πώς το αξιοποίησε ο Μητσοτάκης

Ορισμένοι στη ΝΔ θεωρούν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης εγκλωβίστηκε και αυτός στο Σκοπιανό, άλλοι θεωρούν ότι βγήκε δικαιωμένος από το συλλαλητήριο, όταν δηλαδή έδωσε εντολή στους βουλευτές του να πράξουν όπως θέλουν. Σε αντίθεση με τον Αλ. Τσίπρα που είχε επιβάλει «εμπάργκο» σε βουλευτές και στελέχη του. Ο Πρόεδρος της ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα κρατούσε το «ήξεις αφήξεις» (για τη συμμετοχή των βουλευτών του), αλλά βλέποντας τον κόσμο που συγκεντρώθηκε βγήκε μπροστά και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.