Το κλίμα για τη χώρα αλλάζει. Η δανειακή σύμβαση τελειώνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δημοσιονομική προσαρμογή λόγω των εξοντωτικών φόρων έχει ξεπεράσει τους στόχους και τα ελληνικά ομόλογα είναι ξανά στα monitors των brokers, αφού παρά την άνοδο των τιμών οι αποδόσεις τους παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο των αγορών. Αν θέλει κανείς να «θερμομετρήσει» το πραγματικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, το γραφείο του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι το κατάλληλο μέρος. Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με επενδυτικά funds αλλά και ξένους επιχειρηματίες που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και για τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα. Ακόμη και ενδιαφέρον για το ξεχασμένο λιμάνι του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία εκδηλώθηκε, με αναλυτικό business plan για τη δημιουργία σταθμού logistics! Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές του χρόνου ο κ . Παπαδημητρίου έχει συναντηθεί με εκπροσώπους σε ανώτατο επίπεδο των Bitner και Silver, Samer Khoury, Chenavari, Eastern Capital, ADIA, ΤΕΡΝΑ, Wind κ.ά.
Tα projects που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι, μεταξύ άλλων, η συμμετοχή πολυεθνικής εταιρείας στο Διεθνές Κέντρο Διανομής Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αμερικανικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία κέντρου παραγωγής βιοκαυσίμων από φύκια, η κατασκευή νέων εμπορικών κέντρων στην περιοχή της Αττικής και της Κρήτης, η εξαγορά μικρότερων λιμανιών σε όλη τη χώρα και, βεβαίως, η κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων.
Σε καθεστώς ταχείας αδειοδότησης
Εκτός όμως από τα παραπάνω που αποτελούν σχέδια επί χάρτου, έχουμε εντάξεις επενδύσεων σε καθεστώς fast track, έργα σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ειδικότερα, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε την ένταξη των παρακάτω επενδύσεων στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track):
l Νέα επένδυση ξενοδοχειακού συγκροτήματος στα Κεραμεία Χίου σε διατηρητέο κτίριο ύψους 100 εκατ. ευρώ. Δημιουργία 141 νέων θέσεων εργασίας.
l Παραθεριστικές κατοικίες «RSR Resort» στην Εύβοιαύψους 191 εκατ. ευρώ. Δημιουργία 220 νέων θέσεων εργασίας.
l Παραθεριστικές κατοικίες «Mirum Resort» στον Αγιο Νικόλαο ύψους 408,4 εκατ. ευρώ. Δημιουργία 763 νέων θέσεων εργασίας.
l Επενδυτικό σχέδιο υλοποίησης δικτύου οπτικών ινών νέας γενιάς σταθερής τηλεφωνίας(Next Generation Access – NGΑ) σε 25 περίπου αστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδααπό τη Vodafone Ελλάδας, ύψους 61.400.000 ευρώ.
l Επενδυτικό σχέδιο ήπιας ανάπτυξηςτουριστικών υποδομών«VIPClub»γιατην προσέλκυση και φιλοξενία επισκεπτών υψηλού επιπέδουστο νησί Σκορπιός,της εταιρείας Μυκήναι ΑΕ, ύψους 120.000.000ευρώ.
l Ολοκλήρωση εντός του α’ εξαμήνου της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την EXIN έναντι 718 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ των έργων ΣΔΙΤ που ξεχωρίζουν είναι:
l Υπεγράφη σύμβαση ΣΔΙΤ για το έργο «Υλοποίηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Σερρών», συνολικού ύψους επένδυσης 36,2 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του έχει ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο και πρόκειται να διαρκέσει 22 μήνες.
l Τον Ιούλιο υπεγράφη η σύμβαση ΣΔΙΤ για το έργο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου», συνολικού ύψους επένδυσης 52,6 εκατ. ευρώ.
l Εργο κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας και συντήρησης οκτώ σχολικών μονάδων και της αναβάθμισης ενός πάρκου στον Δήμο Χανίων, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ (έγκριση Διυπουργικής Επιτροπής στις 11 Σεπτεμβρίου 2017).
l Εργο ΣΔΙΤ οδοφωτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, 7 εκατ. ευρώ.
l Εργο ΣΔΙΤ του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών για κατασκευή και προμήθεια εξοπλισμού νέου κτιρίου παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής, με επενδυτικό κόστος 60 εκατ. ευρώ.
Τα έργα που «τρέχουν» και θα ενισχύσουν την απασχόληση
Η επένδυση της Philip Morris International στις εγκαταστάσεις της θυγατρικής Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας. Η επένδυση αφορά την κατασκευή μονάδας παραγωγής του νέου προϊόντος iQOS (τσιγάρο που δεν καίγεται). Θα είναι το τρίτο εργοστάσιο παραγωγής στην Ευρώπη – μετά την Ιταλία και την Ελβετία – του καπνικού στικ το οποίο αποτελεί μέρος του iQOS, του νέου καπνικού προϊόντος που προωθεί η Philip Morris στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, η νέα μονάδα παραγωγής θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2018. Μετά την επένδυση, στη χώρα θα παράγονται συνολικά 20 δισ. ράβδοι καπνού για το iQOS, με χαρμάνι ελληνικού καπνού ανατολικού τύπου.
Ο Ομιλος Μυτιληναίος προχωρεί στην κατασκευή δεύτερης μονάδας αλουμίνας δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων. Με τη νέα επένδυση που θα ανέρχεται σε 400 εκατ. δολάρια η συνολική δυναμικότητα παραγωγής αλουμίνας θα ανέλθει στα 1,8 εκατ. τόνους. Το δεύτερο εργοστάσιο θα εγκατασταθεί στα Ασπρα Σπίτια και θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας.
Η ΤΕΜΕΣ AE του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου δρομολογεί επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ για ένα δεύτερο ολοκληρωμένο θέρετρο στην περιοχή Navarino Bay.
Η εταιρεία Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών που διαχειρίζεται το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναπτύσσει σχέδια 600 εκατ. ευρώ σε υποδομές λόγω της αύξησης της επιβατικής κίνησης.
Η Fraport-Slentel ξεκίνησε επενδύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ έως το 2021 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.
Η Rail Cargo Logistics-Goldair υλοποιεί την κατασκευή της πρώτης φάσης τουεμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ σχεδιάζει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία 400 εκατ. θα δαπανηθούν το τρέχον έτος, για την επέκταση των δικτύων οπτικών ινών.
Tέλος, η αναβάθμιση του ρόλου της FrieslandCampina Hellas, στην οποία ανατέθηκε ο ηγετικός ρόλος επίβλεψης της ΝΑ Ευρώπης, θα συνοδευτεί και από επενδυτική επέκταση στην Ελλάδα.