Στόχος για κέρδη €200 εκατ. από τη Eurobank… εξωτερικού

Καρπούς έχει αρχίσει να αποδίδει η στρατηγική της Eurobank για διατήρηση και ανάπτυξη των θυγατρικών της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Μεσογείου, οι οποίες συνεισφέρουν σταθερά στα αποτελέσματά της τα τελευταία χρόνια.

Καρπούς έχει αρχίσει να αποδίδει η στρατηγική της Eurobank για διατήρηση και ανάπτυξη των θυγατρικών της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Μεσογείου, οι οποίες συνεισφέρουν σταθερά στα αποτελέσματά της τα τελευταία χρόνια. Οι δραστηριότητες του ομίλου στο εξωτερικό απέφεραν στο εννεάμηνο του 2017 περί τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος της διοίκησης της Eurobank είναι η ετήσια κερδοφορία να αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2020.
Η πλήρης κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας από τον ιδιωτικό τομέα, στους δύο γύρους αυξήσεων κεφαλαίου το 2014 και το 2015, έδωσε στο συστημικό όμιλο το «δικαίωμα» να παραμείνει στις περισσότερες ξένες αγορές που είχε παρουσία.
Οπως επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου σε παρουσίαση της τράπεζας στην Κύπρο, με την αποχώρησή του ομίλου από την αγορά της Ρουμανίας ολοκληρώθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσής του. Και πλέον ανοίγει τα… φτερά του για την ανάπτυξη των εκτός Ελλάδος θυγατρικών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, διαθέτουν κρίσιμα μερίδια αγοράς για να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις τοπικές οικονομίες.

Εμπιστοσύνη

Οπως είπε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μέσω του εποπτικού της βραχίονα, του SSM, πρότεινε στη Eurobank να αποκτήσει το δίκτυο της Alpha Bank στη Βουλγαρία μέσω της θυγατρικής της Postbank.

«Πρόκειται για στοιχείο ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των Αρχών στον όμιλο, με δεδομένο ότι η παρουσία του στη γειτονική χώρα είναι συστημική και η συγκεκριμένη εξαγορά αύξησε ακόμη περισσότερο το μερίδιό του».
Μαζί με τις θυγατρικές σε Κύπρο και Σερβία, ο όμιλος λειτουργεί πλέον 3 τραπεζικές οντότητες στο εξωτερικό (Eurobank Cyprus, Eurobank Serbia, Postbank), τη Eurobank Private Bank στο Λουξεμβούργο και το υποκατάστημα της τελευταίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σύνολο του ενεργητικού τους προσεγγίζει τα 11 δισ. ευρώ. Τις δυνατότητες χρηματοδότησης των πελατών του ομίλου καταδεικνύει ο πολύ χαμηλός δείκτης δανείων προς καταθέσεις, που διαμορφώνεται στο 65%.
Οπως είπε ο κ. Ιωάννου, «η Eurobank θα παραμείνει μια διεθνής ελληνική τράπεζα. Πατάει σε στέρεο έδαφος με θεμελιώδη χαρακτηριστικά την αναπτυξιακή προοπτική και τη δυναμική αυξανόμενης οργανικής κερδοφορίας. Οι δύο αυτοί πυλώνες, σε συνδυασμό με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από την ψηφιοποίηση, συνθέτουν μια δυναμική πλατφόρμα για τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες».
Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε ο αναπληρωτής CEO της Eurobank το γεγονός ότι ο όμιλος διενήργησε εγκαίρως σημαντικές προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.
Πρόσθεσε, δε, ότι ο δείκτης καθυστερήσεων δεν ξεπερνά το 12%, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καλύπτονται σήμερα από προβλέψεις σε ποσοστό κοντά στο 70%, το οποίο αυξάνεται αρκετά πάνω από το 100% αν συνυπολογιστεί και η αξία των εξασφαλίσεων.
Αναφερόμενος στη Eurobank Cyprus, ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Μιχάλης Λούης στάθηκε στην επαναλαμβανόμενη κερδοφορία της, που στο εννεάμηνο του 2017 αποτελούσε σχεδόν το 50% των καθαρών αποτελεσμάτων του ομίλου από το εξωτερικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.