Στο δίκτυο οπτικών ινών, την πελατειακή βάση και το ανθρώπινο δυναμικό της Cyta Hellas στοιχηματίζει η Vodafone, η οποία αναδείχθηκε επισήμως προτιμώμενος πλειοδότης για το 100% της εταιρείας. Με την εντυπωσιακή -για τα ελληνικά δεδομένα- ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκε η διαδικασία από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα αναμένεται να «τρέξει» και το κλείσιμο της συμφωνίας.
Δεδομένου ότι στο προηγούμενο στάδιο έχει γίνει έλεγχος της πρότασης από δύο αξιολογητές, τα επόμενα βήματα αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα, ώστε η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Δεδομένου ότι στις 28 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, η πώληση θα περάσει από τη νέα σύνθεση της Βουλής.
Εφόσον ολοκληρωθεί η εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της μεγαλύτερης θυγατρικής της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), η Vodafone Ελλάδας θα ενισχύσει το δίκτυό της με 5.500 χλμ. οπτικών ινών, που αποτελούν «κρίκο» σύνδεσης με τα ευρυζωνικά δίκτυα στον άξονα Βαλκανίων –Μέσης Ανατολής.
Επίσης, η εταιρεία διαθέτει μια πελατειακή βάση άνω των 300.000 πελατών. Ανάμεσα σε αυτούς ιδιαίτερης βαρύτητας αποτελούν οι άνω των 100 ξενοδοχειακές μονάδες, 4 και 5 αστέρων, στο ιδιόκτητο δίκτυο της Κρήτης που είναι συνδεδεμένες με υπηρεσίες Fiber to the Building. Αυτοί αποτέλεσαν μάλιστα παράγοντα «κλειδί» για την ελκυστικότητα της εταιρείας. Σημειώνεται ότι σήμερα στην Ελλάδα η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 700 εργαζόμενους.
Παρόλα αυτά, η πώληση της Cyta Hellas από την ημικρατική κυπριακή μητρική εταιρεία είχε κριθεί εδώ και καιρό επιβεβλημένη, καθώς από συστάσεώς της το 2007 χρειαζόταν «αιμοδότηση» από τη μητρική. Οι πρώτες συζητήσεις μάλιστα ξεκίνησαν με την είσοδο της χώρας σε μνημονιακή εποπτεία. Οι συνολικές υποχρεώσεις της θυγατρικής στον Ομιλο ξεπερνούν τα 210 εκατ. ευρώ, όπως είπε η πρόεδρος της ΑΤΗΚ ενημερώνοντας τη Βουλή το Μάρτιο του 2017.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Τηλεπικοινωνιών της Κύπρου για το 2016, «η θυγατρική εταιρεία Cyta Hellas δεν έχει πετύχει τους στόχους της όσον αφορά στην κερδοφορία και απεξαρτητοποίησή της από την οικονομική στήριξη της Αρχής. Τα αποτελέσματα της εταιρείας εξακολουθούν να είναι αρνητικά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται δραματικά οι συσσωρευμένες ζημιές. Το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης στις 31.12.2016 ήταν 63,7 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποδηλοί ότι η εταιρεία αδυνατεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της χωρίς τη βοήθεια και χρηματοδότηση της Αρχής η οποία μέχρι σήμερα ξεπερνά τα 194 εκατ. ευρώ».
Τα οικονομικά στοιχεία του 2016 έδειξαν βέβαια σταθεροποίηση συγκριτικά με το 2015. Συγκεκριμένα, το μικτό κέρδος ανήλθε το 2016 στα 26,90 εκατ. ευρώ (έναντι 26,96 εκατ. ευρώ το 2015), η ζημία προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων στα 14,51 εκατ. ευρώ (έναντι ζημίας 14,47 εκατ. ευρώ το 2015) και η ζημία προ φόρων στα 18,91 εκατ. ευρώ (έναντι ζημίας 18,80 εκατ. ευρώ το 2015).
Εντός του 2017, αποφασίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 15,6 εκατ. ευρώ μέσω κεφαλαιοποίησης οφειλής, προκειμένου να μετατραπεί η καθαρή θέση της εταιρείας σε θετική, ενόψει τότε της διαδικασίας αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή.
Αν και το τίμημα που προσφέρει η Vodafone Ελλάδας δεν έχει δημοσιοποιηθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι προσεγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», η πρόταση του προτιμώμενου πλειοδότη καλύπτει τις βασικές απαιτήσεις που τίθενται.
Ανάμεσά τους τις τελευταίες πρόσθετες υποχρεώσεις της μητρικής έναντι την Cyta Hellas, οι οποίες ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, καθώς και τον δανεισμό της εταιρείας, που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ και για τον οποίο ουσιαστικά η υποχρέωση αποπληρωμής βαρύνει τη μητρική.