Πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής απολαμβάνουν οι έφηβοι στη σημερινή εποχή από ότι πριν από δεκαπέντε χρόνια. Ζουν σε καλύτερες συνθήκες, τα πάνε καλύτερα με τους γονείς τους, μαλώνουν λιγότερο, πίνουν λιγότερο, προσέχουν πιο πολύ το σώμα τους, ενώ τα ποσοστά σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες έχουν μειωθεί.
Οι νέοι που θα φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο σήμερα είναι πολύ περισσότεροι από ότι στο παρελθόν, ωστόσο υπάρχει μια σημαντική και ανησυχητική παράμετρος διαφοροποίησης των σημερινών νέων σε σχέση με παλαιότερες γενιές, σύμφωνα με έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σχεδόν σε κάθε χώρα του ΟΟΣΑ το ποσοστό νέων στην ηλικία των 15 ετών που αναφέρουν ότι κάνουν εύκολα νέους φίλους έχει πέσει δραματικά τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο στο οποίο καταλυτικό ρόλο έχουν διαδραματίσει -όπως αναφέρουν ψυχολόγοι- οι νέες τεχνολογίες, τα έξυπνα τηλέφωνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πρώτο i-Phone που κυκλοφόρησε το 2007 και σιγά σιγά πέρασε στα χέρια των εφήβων, άλλαξε άρδην τα δεδομένα.
Στην τριετία 2012 έως το 2015 καταγράφεται σημαντική αύξηση στο χρόνο που περνάει ένας έφηβος 15 ετών στο διαδίκυτο ημερισίως, από τα 105 στα 146 λεπτά κατά μέσο όρο, ενώ τα Σαββατοκύριακα ο χρόνος αυτός μπορεί να ξεπεράσει και τα 230 λεπτά.
Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η τεχνολογία έχει αλλάξει τη συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης των νέων ανθρώπων καθώς η διάδοση των tablets και των social media έχουν καταστήσει δυσκολότερη την κοινωνικοποίηση ιδιαίτερα των νέων οι οποίοι δείχνουν απρόθυμοι και κυρίως δυσκολεύονται να κάνουν νέους φίλους.
Αμερικανοί ψυχολόγοι αναφέρουν μάλιστα ότι ορισμένοι έφηβοι φαίνεται να χρησιμοποιούν μόνο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κάνουν φίλους, ή ότι νιώθουν περισσότερη ασφάλεια στο να επικοινωνούν μεταξύ τους διαδικυτακά, γεγονός που τους καθιστά περισσότερο μοναχικούς και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ολοένα και πιο πολλές δυτικές χώρες να αρχίζουν να μοιάζουν με την Ιαπωνία ή τη Νότια Κορέα όπου τα ποσοστά της μοναξιάς των νέων είναι τεράστια.