Η αδυναμία του Ντόναλτ Τραμπ για το Twitter είναι γνωστή. Πριν ακόμα πιει τον πρώτο καφέ της ημέρας έχει ήδη κάνει την πρώτη του ανάρτηση και όποιος ακολουθεί τον λογαριασμό του μπορεί να διαπιστώσει ότι «τουιτάρει» κατά μέσο όρο επτά φορές την ημερησίως, στις καλές του μέρες ακόμη και δεκαπέντε φορές, μπορεί και περισσότερες.
Μνημειώδεις αναρτήσεις όπως η πιο πρόσφατη ότι ο ίδιος είναι μια «πολύ σταθερή μεγαλοφυΐα» εναλλάσσονται με τις προθέσεις του στην εξωτερική πολιτική ή απλά με θέσεις του στα ζητήματα της επικαιρότητας, που συνήθως έρχονται να βάλουν να πράγματα στη θέση τους μιας και τα «συστημικά» Μέσα όπως αρέσκεται να αποκαλεί, έχουν κάνει «τέχνη τα fake news».
Εξ ου και η καθημερινή του συνήθεια δεν προέκυψε τυχαία, αλλά από την ανάγκη του να παρακάμψει τα παραδοσιακά Μέσα δημιουργώντας τη δική του επικοινωνιακή μηχανή «πολέμου» ώστε να περνά στο κοινό του ακριβώς τα μηνύματα που επιθυμεί.
Ο Τραμπ χρησιμοποίησε κατά κόρον το επικοινωνιακό αυτό εργαλείο με στόχο να κατευθύνει την ατζέντα και να βγει κερδισμένος έναντι των αντιπάλων του, τόσο στο δρόμο για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών, όσο και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, στην πορεία για τον Λευκό Οίκο.
Η προσωπική του εμπλοκή -σε αντίθεση με τον Ομπάμα που είχε ολόκληρο επιτελείο να διαχειρίζεται τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- συνεχίστηκε από την πρώτη κιόλας μέρα στο Οβάλ Γραφείο, με παρατηρητές να αναρωτιούνται πως θα μπορεί εκφράζεται για πολύπλοκα ζητήματα σε μόλις 140 χαρακτήρες (που έδινε τότε ως δυνατότητα το Twitter), ή αν γίνεται να θέτει στο δημόσιο διάλογο ευαίσθητα θέμα, όπως λόγου χάρη το πυρηνικό πρόγραμμα.
Στο βιβλίο «Φωτιά κι Οργή» που πρόσφατα κυκλοφόρησε και βγάζει τα άπλυτα του Τραμπ στη φόρα, γίνεται εκτενής αναφορά στη σχέση με τον τρόπο που χρησιμοποιεί το Twitter είτε για να επικοινωνεί άμεσα με τη βάση του, είτε να αποσπά την προσοχή από την ουσία ενός θέματο,κυρίως όμως να καλύπτει την ανάγκη του να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της επικαιρότητας.
Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Μάικλ Γουλφ, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εγκαταστήσει τρεις μεγάλες τηλεοράσεις την κρεβατοκάμαρά του όπου κάθεται με τις ώρες και παρακολουθεί ενημερωτικές εκπομπές και ειδήσεις, προκειμένου να ενημερώνει το ιντερνετικό του κοινό για την ατζέντα της ημέρας, με τις περισσότερες φορές να αναδιατυπώνει κατά λέξη στο Twitter, φράσεις που τον εντυπωσιάζουν, συνήθως από το αγαπημένο του Μέσο Fox News.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει το ιστορικό του Τραμπ στο Twitter από τον Ιανουάριο του 2016 έως σήμερα. Σε αυτό διακρίνεται ο όγκος και οι ώρες των αναρτήσεών του και το μέσο που χρησιμοποιεί, είτε προσωπικό τηλέφωνο, είτε Η/Υ. Τον Μάρτιο του 2017 ο Τραμπ σταμάτησε να χρησιμοποιεί κινητό Android και όπως διακρίνεται, σήμερα ο κύριος όγκος των tweets προέρχεται κυρίως από το i-Phone του, νωρίς το πρωί και λιγότερο από το γραφείο του.