ΚΕΔΕ: «Ζητούμε το αυτονόητο – να σωθεί η πρώτη κατοικία»

Η Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού αναλαμβάνει μέσω της ΚΕΔΕ την πρωτοβουλία να ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρξει

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού αναλαμβάνει μέσω της ΚΕΔΕ την πρωτοβουλία να ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρξει άμεσα μια νομοθετική ρύθμιση, στα πρότυπα της Κύπρου, προκειμένου να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους δανειολήπτες να μη χάσουν τα σπίτια τους.
«Ζητούμε το αυτονόητο», δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, «με το οποίο θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν διαφωνούν οι θεσμοί, όπως ψευδώς διαδίδεται. Ζητούμε, δηλαδή, πριν οι τράπεζες πουλήσουν τα «κόκκινα» δάνεια σε funds να δώσουν την ευκαιρία στους δανειολήπτες να τα εξαγοράσουν στην ίδια τιμή εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος. Είναι μια πρόταση που μας ωφελεί όλους αφού οι τράπεζες θα εισπράξουν τα χρήματά τους, είτε από τους δανειολήπτες είτε από τα funds. Θα διασωθεί η πρώτη κατοικία για χιλιάδες δανειολήπτες, αφού θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Θα αποτραπεί η κατάρρευση της αξίας των ακινήτων στην πατρίδα μας και η αποσάθρωση του κοινωνικού και οικιστικού ιστού των δήμων μας. Είναι μια πρόταση απολύτως λογική που λαμβάνει υπ’ όψιν της τις ανάγκες χιλιάδων νοικοκυριών να διαφυλάξουν το ύψιστο αγαθό τους, που είναι η πρώτη κατοικία».

Πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ

Μέσω μιας συμμαχίας της Αυτοδιοίκησης με τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού έχει αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες με στόχο να δημιουργηθεί μια ομπρέλα προστασίας των πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Ανάμεσα σε αυτές είναι:
1. Η σύσταση ειδικής επιτροπής με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και επιστημονικών εκπροσώπων, με αντικείμενο την καταγραφή και κατηγοριοποίηση των «κόκκινων» δανείων σε πανελλαδικό επίπεδο.
2. Η δρομολόγηση σειράς επαφών και συναντήσεων με την Τράπεζα της Ελλάδος και εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων με στόχο τη διαμόρφωση κοινού μετώπου, μέσω του οποίου θα ισχυροποιηθεί το κοινωνικό αίτημα για ανεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα προστατεύει δανειολήπτες αλλά και εγγυητές των δανείων.
3. Η υποβολή αιτήματος για την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Η ΚΕΔΕ ζητεί επίσης να επανέλθει η νομοθετική διάταξη που δεν θα υποχρεώνει τους δήμους να προβαίνουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών από τους δημότες τους, αλλά θα προβλέπει την εξάντληση της υποχρέωσης των δήμων να βεβαιώνουν τις σχετικές οφειλές στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Να σημειωθεί ότι η Κύπρος ανταγωνίζεται την Ελλάδα στο σύνολο των προβληματικών δανείων που υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μετά την Ελλάδα, η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης όπου τα «κόκκινα» δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα, με ποσοστό που ξεπερνάει το 60%.

Τι προτείνει η ΚΕΔΕ

Η ΚΕΔΕ συγκεκριμένα προτείνει να εφαρμοστεί σχετική διάταξη ανάλογη με αυτήν που ψηφίστηκε στην Κύπρο το έτος 2015 (Ν. 169/2015) έτσι ώστε:
«Πριν από την πώληση του όλου ή μέρους των πιστωτικών διευκολύνσεων, το πιστωτικό ίδρυμα καλεί τον εμπλεκόμενο δανειολήπτη και τους εγγυητές του, αν το επιθυμούν, και εντός μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, που μπορεί να είναι 45 ημέρες (όπως ακριβώς στην Κύπρο), να υποβάλουν πρόταση για εξαγορά τής υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης. Με τον τρόπο αυτόν θα αποφευχθεί ο αφανισμός της ακίνητης περιουσίας των ελλήνων δανειοληπτών, θα αποφευχθεί η απαξίωση της υπόλοιπης περιουσίας των Ελλήνων από επιθετικές κερδοσκοπικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς» σημειώνει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας προβλέπεται και από το άρθρο 9 παρ. 1 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το άσυλο της κατοικίας. «Η νομοθετική λοιπόν ρύθμιση του ζητήματος της δυνατότητας εξαγοράς των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων», σημειώνει η ΚΕΔΕ, «δεν έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς (μνημονιακές) υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί την αρχή της αναλογικότητας όταν τίθενται περιορισμοί στα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα των ελλήνων πολιτών κατεπειγόντως προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
Οι περιορισμοί στα ατομικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα και τίθενται για λόγους δημοσίου συμφέροντος τότε μόνο επιτρέπονται, κατά πάγια μάλιστα νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, όταν γίνονται σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, την οποία και εξασφαλίζει η πρότασή μας για δυνατότητα εξαγοράς των δανείων από τους δανειολήπτες και τους εγγυητές τους».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.