Σκοπιανό και ρητορικές πλειοδοσίες

Η σημερινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη του κ.Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών

Η σημερινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη του κ.Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, αποτελεί την αφετηρία μιας ακόμα, ίσως της τελευταίας, προσπάθειας για να λυθεί επιτέλους το θέμα των σχέσεων Ελλάδος και FYROM. Η ανοικτή πληγή στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, έχει κακοφορμίσει αρκετά, ώστε να μην υπάρχουν και πολλά περιθώρια για τη διαιώνισή του.
Στα 25 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει και στα Σκόπια μοιάζει να έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα και στην Ελλάδα, ελπίζουμε ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για να τελειώνουμε με τους ανέξοδους και κυρίως αδιέξοδους υπερπατριωτισμούς. Υπάρχει λοιπόν μια ευκαιρία για να ξεπεραστούν επιτέλους αλυτρωτικές διαθέσεις και εθνικιστικές υστερίες.
Το 1992 μέσα σε συνθήκες παροξυσμού οκτώ πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και επιστήμονες επιχειρούσαν με μια κοινή δήλωση τους να κατασιγάσουν τα πάθη και να επικρατήσει η λογική. Ήταν ο Γ.Ράλλης, ο Λ.Κύρκος, ο Ξ.Ζολώτας,ο Αγγ.Αγγελόπουλος,ο Κ.Δεσποτόπουλος, ο Γ.Κοντογιώργης,ο Θ.Κουρουσόπουλος και η Ελ.Γλύκατζη – Αρβελέρ που ζητούσαν να μην εμπλακεί ένα εθνικό θέμα στη δίνη κομματικών αντιπαραθέσεων και ρητορικών πλειοδοσιών.
Δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα το θέμα να μετατραπεί σε πεδίο συγκυριακών σκοπιμοτήτων και να μας ταλανίζει μέχρι σήμερα. Ωστόσο ακόμα και σήμερα φαίνεται ότι ορισμένοι εξακολουθούν να κουβαλούν τα ίδια μυαλά,να παίζουν μικροκομματικά και προσωπικά παιγνίδια καλλιεργώντας εθνικιστικές εξάρσεις. Με πρώτο το συνήθη ύποπτο και βασικό συνεταίρο της κυβερνητικής πλειοψηφίας πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
Αλλά και μέσα στην αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται ότι ενδημούν ακόμα ακραίες λογικές που εν ονόματι της αντιπαράθεσης με τον Σύριζα ή επειδή έχουν άλλες βλέψεις με τον εαυτό τους, προσπαθούν με μισόλογα και διαρροές να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και σύγκρουσης.
Είναι καιρός όμως μετά από μια περιπέτεια 25 και πλέον χρόνων να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο. Αν η απέναντι πλευρά εννοεί αυτά που δηλώνει η σημερινή ηγεσία της, αν πράγματι είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μια σύνθετη ονομασία και να εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές διαθέσεις θα είναι τραγικό αν κάποιοι για ιδιοτελείς λόγους υπονομεύσουν μια συμφωνία. Θα είναι υπόλογοι απέναντι στην Ιστορία αλλά και απέναντι στους έλληνες πολίτες που κάποια στιγμή τους εμπιστεύθηκαν τις τύχες τους.



ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.