Σε δυο μέτωπα κινήθηκε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, επιλέγοντας να απαντήσει στην σφοδρή πολεμική που του ασκείται τόσο από την πλευρά της ΝΔ, όσο και από την πλευρά του ΚΚΕ με αιχμή τις αντιδράσεις του Περισσού για την αλλαγή του πλαισίου λήψης απόφασης για την κήρυξη απεργίας. «Το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για την τελική μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή. Και αυτό θα το καταφέρουμε σε πείσμα αυτών που βρίσκονται σε εκνευρισμό και αμηχανία και εκ δεξιών μας και εξ αριστερών μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, προκειμένου να μην περάσουν τα μέτρα που είχαν βάλει στο τραπέζι και συγκεκριμένα τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων, της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, η ανταπεργία και ο συνδικαλιστικός νόμος με την απαίτηση για την ρήτρα απόλυσης των συνδικαλιστών.
«Πετύχαμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίαες, αποτρέψαμε τις παράλογες και αντεργατικές απαιτήσεις για το λοκ- άουτ κλπ. και τι έμεινε; Η αλλαγή στην απαρτία», είπε, διευκρινίζοντας ότι η επίμαχη διάταξη ορίζει ότι στα πρωτοβάθμια σωματεία -όχι ευρύτερης εμβέλειας- θα πρέπει να παρίσταται το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. «Δεν λέει να ψηφίσει αυτό το ποσοστό αλλά να παρίσταται στην Γενική Συνέλευση για να έχει απαρτία», είπε, δηλώνοντας ότι δεν αφορά τα πανελλαδικής έκτασης σωματεία. «Δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία που συνεχίζει να λαμβάνεται με σχετική πλειοψηφία», διευκρίνισε.
Απαντώντας στο ΚΚΕ είπε ότι δεν θέλει να καταγγείλει την στάση του ΠΑΜΕ «διότι θα ήταν υπερβολή να ζητάμε από το ΠΑΜΕ να κατανοήσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ή το ΚΚΕ που έχει μια άλλη άποψη, για το ότι η χώρα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη και την Ε.Ε.». Ωστόσο, χαρακτήρισε «απολύτως ψευδές και ανήθικο», το επιχείρημα ότι «η ρύθμιση αποτελεί κατάργηση συνολικά της απεργίας και ότι δήθεν η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις των δανειστών και του ΣΕΒ». «Να ρωτήσετε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, τους γνήσιους εκφραστές του ΔΝΤ και του ΣΕΒ, να σας πουν τις θέσεις τους», παρότρυνε το ΚΚΕ, το οποίο κάλεσε: «Μην σκορπάτε την ηττοπάθεια στον κόσμο της εργασίας. Το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείται ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση».
Μάλιστα τους παρότρυνε: «Σκεφτείτε τι θα έμενε αν αυτοί εδώ (σ.σ. δείχνοντας προς την πτέρυγα της ΝΔ) παρέμεναν στις θέσεις τους, για τα εργασιακά δικαιώματα». Υπήρξαν αντιδράσεις και φωνές από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ποιοι είναι οι αυτοί;», ακούστηκε για τον μειωτικό τρόπο του κ. Τσίπρα. «Αυτοί που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία», απάντησε εκείνος, ενώ προέτρεψε το ΚΚΕ: «Την επόμενη φορά που στελέχη σας και σωματεία σας θα επισκεφθούν το υπουργείο Εργασίας, δεν χρειάζονται ούτε τα τηλεοπτικά συνεργεία ούτε σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος χρειάζεται και επαγρύπνηση και να αντιληφθούμε σε ποια πραγματικότητα ζούμε», είπε.
Αναφερθείς εξάλλου στις μειώσεις στα πολυτεκνικά επιδόματα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ακραία στρέβλωση που καταλήγει σε παραπλάνηση και υποκρισία», ενώ επανέλαβε όσα έχει πει η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου, ότι δηλαδή, υπάρχει μόνο μια μικρή κατηγορία τριτέκνων και πολυτέκνων που θα υποστούν μικρές μειώσεις, όμως, όπως δήλωσε, «θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις τους επόμενους μήνες ώστε να καλυφθεί αυτή η απώλεια». Πάντως ξεκαθάρισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η διαστρέβλωση», ενώ αναφέρθηκε στις σημαντικές αυξήσεις που θα δουν 730.000 οικογένειες στα επιδόματα ενίσχυσης από το πρώτο παιδί.
«Τα δύσκολα είναι πίσω μας, μπροστά μας μια μεγάλη προσπάθεια να επουλώσουμε τις πληγές των μνημονίων», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στο «στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης, της αύξησης του παραγόμενου πλούτου και των μισθών, της ενίσχυσης της καινοτομίας και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης», ενώ τόνισε ότι με την ψήφιση των προαπαιτούμενων «βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και του τέλους των Μνημονίων», ενώ είπε ότι οι εξελίξεις που διαγράφονται θα οδηγήσουν σε εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της τετραετίας.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν διαψευστεί όσοι είχαν πιστέψει ότι «οι δύσκολες επιλογές του 2015 ήταν επιλογές που δεν έβγαιναν» και όσοι πίστευαν ότι «η αριστερά δεν μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις σε συνθήκες δύσκολες και ότι όταν παρ’ ελπίδα βρίσκεται μπροστά σε τέτοιες συνθήκες, πρέπει να αποδρά και να παραδίδει την εξουσία στον αντίπαλο περιμένοντας την δευτέρα παρουσία».
«Πήραμε μια πολύ δύσκολη και ιστορική απόφαση και χωρίς να έχουμε την βεβαιότητα ότι θα μας βγει. Πήραμε την απόφαση να δώσουμε τη μάχη, να λερώσουμε τα χέρια μας και να μην αποδράσουμε», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «όλοι θα κριθούμε, όχι με βάση την συγκυρία, από την Ιστορία κυρίως λόγω των εναλλακτικών μορφών και του παραγόμενου αποτελέσματος». «Αφήνουμε μια περίοδο σκληρή, άδικη και πολλαπλώς επιζήμια για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας», είπε, επισημαίνοντας ότι το 2018 είναι μια χρονιά «που θα έχει ιστορικό αποτύπωμα». Και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυρ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι διαψεύστηκε σε όλα όσα είχε προβλέψει, τόσο για τον χρόνο των εκλογών όσο και για την πορεία των αξιολογήσεων.
«Μας είπατε το 2016 ότι είναι εκλογική χρονιά το 2016, το ίδιο μας είπατε και το 2017 ενώ και το 2018 είπατε ότι είναι εκλογική χρονιά. Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει κανέναν αστρολόγο, ή χειρομάντη ή μέντιουμ, αλλά σας λένε αυτά που θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω να αποδεχθείτε την πραγματικότητα», συνέστησε στον αρχηγό της ΝΔ, επισημαίνοντάς του ότι «όσο και να καταστροφολογήσετε, η Ελλάδα είναι μια χώρα που η οικονομία της ανακάμπτει».
«Στο πλαίσιο που βρισκόμαστε ακόμα σήμερα κάθε διαπραγμάτευση καταλήγει και σε επιτυχίες και συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Δεν το κρύψαμε ποτέ. Όμως ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες προσερχόμαστε με στόχο να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό περιθώριο», είπε ο κ. Τσίπρας για όσα τον κατηγορούν κόμματα και κοινωνικοί φορείς, υπογραμμίζοντας ότι «στην τρίτη αξιολόγηση οι θετικές ρυθμίσεις είναι αρκετά περισσότερες από τις όποιες αλλαγές γίνονται σε άλλη κατεύθυνση από αυτή που διεκδικήσαμε στην διαπραγμάτευση». Ενώ δήλωσε ότι «δεν έχουμε μονάχα σχέδιο και στόχο να βγάλουμε τη χώρα από την δυσχερή θέση των μνημονίων, αλλά έχουμε και όραμα να γίνει η Ελλάδα ένα σύγχρονο κράτος δικαίου».
Τα κυριώτερα ημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα
Σήμερα η Εθνική Αντιπροσωπεία, καλείται να κάνει το αποφασιστικό βήμα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να μπούμε στην τελική ευθεία για το τέλος του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.
Με την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος των μνημονίων.
Αυτό δίνει κουράγιο και ελπίδα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, αλλά την ίδια στιγμή γεννάει εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς, και πιο πολύ στο παλιό πολιτικό σύστημα.
Επίθεση στη ΝΔ
Πρώτα από όλους στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα (…) είναι και όσοι είχαν πιστέψει ότι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι του 2014, δεν έβγαιναν. Όσοι πίστευαν ότι η αριστερά δεν έχει ρόλο να παίξει στη σημερινή πραγματικότητα. Ότι πρέπει να αποδρά στα δύσκολα, να παραδίδει τη διακυβέρνηση στον αντίπαλο, στο παλιό σύστημα
Οι εξελίξεις τείνουν να τους οδηγήσουν σε μια εκλογική αναμέτρηση, όταν δεν θα έχουν πια αφήγημα.
Γίνεται φανερό ότι εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν, αυτή η κυβέρνηση δείχνει να πετυχαίνει.
Πήραμε δύσκολη απόφαση, να δώσουμε τη μάχη, να λερώσουμε τα χέρια μας αλλά να μην αποδράσουμε.Θα κριθούμε από την ιστορία.
Σήμερα αρχίζει δειλά δειλά να γίνεται ορατό. Το επόμενο καλοκαίρι θα αφήσουμε πίσω τη δυσκολότερη περίοδο που βίωσε ο ελληνικός λαός. Αφήνουμε πίσω μια περίοδο, σκληρή, άδικη και πολλαπλώς επιζήμια για το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού.
Ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει. Οταν έκλεισε η α’ αξιολόγηση διαβεβαίωνε ότι δεν θα πετύχουμε κανέναν από τους στόχους του προγράμματος. Παρά το ότι διαψεύσθηκε παταγωδώς από τις εξελίξεις, συνέχισε το ίδιο βολί. Και όταν έκλεισε και η β’ αξιολόγηση μας είπε έκλεισε μεν με αντάλλαγμα 4ο μνημόνιο. Οταν βγήκαμε στις αγορές το αμφισβήτησε και αργότερα όταν ξεκινούσε η γ’ αξιολόγηση διαβεβαίωνε ότι θα καθυστερήσει τόσο πολύ που δεν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Οταν φάνηκε ότι και η γ’ αξιολόγηση κλείνει και τα επιτόκια δανεισμού έπεσαν σε πρωτοφανή επίπεδα, συνεχίστηκε το ίδιο τροπάρι.
Ολα αυτά τα χρόνια προβλέπατε διαρκώς τα ίδια και τα ίδια. Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας. Σας συμβουλεύω να δείτε και να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Θα κάνει καλό και στην παράταξη σας και στο πολιτικό σύστημα.
Πτώση της ανεργία κατά 7 μονάδες
Σήμερα η χώρα είναι μια χώρα που η οικονομία της ανακάμπτει.
Εχει μειώσει την ανεργία κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ καταγράφετε ρεκόρ δεκαετίας σε προσέλευση επενδύσεων, ενώ οι αποδόσεις ομολόγων βρίσκονται στο επίπεδο του 2006, τέσσερα χρόνια πριν ξεσπάσει η κρίση. Αυτή η θετική προοπτική για την χώρα αναμένουμε να αποκρυσταλλωθεί και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Είναι αλήθεια την οποία ποτέ δεν κρύψαμε ότι στο πλαίσιο που βρισκόμαστε ακόμα σήμερα, είμαστε ακόμα στο πρόγραμμα, κάθε διαπραγμάτευση καταλήγει σε επιτυχίες και συμβιβασμούς. Ομως ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις για να διευρύνουμε την δυνατότητα λήψης μέτρων προς όφελος της κοινωνίας. Αυτό το καταφέραμε και στις τρεις αξιολογήσεις. Στην γ’ αξιολόγηση στο παρόν νομοσχέδιο οι θετικές ρυθμίσεις είναι αρκετά περισσότερες.
Είναι στο πυρήνα της πολιτικής μας να γίνει πράξη η αυτονόητη μεταρρύθμιση των κτηματολογίων και των δασικών χαρτών.
Εσείς που αποκαλείστε μεταρρυθμιστές, φιλελεύθεροι γιατί δεν καταφέρατε να προχωρήσετε σε μια τέτοια μεταρρύθμιση. Εσείς μιλάτε για μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό είναι το μεγάλο σφάλμα, η ζημιά που έχετε επιφέρει στη δημόσια συζήτηση γιατί ο νους πάει σε αρνητικές μεταρρυθμίσεις.
Για πρώτη φορά αυτές τις δομικές μεταρρυθμίσεις κάνουμε εμείς προσπάθεια να τις προχωρήσουμε.
Τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο
Παρά την αντίθεσή σας», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης, «καταφέραμε να βάλουμε και μια τάξη και να θεσπίσουμε κανόνες για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μετά από 30 χρόνια ανομίας. Όσο και αν πολεμήσατε και πολεμάτε αυτή την σημαντική προσπάθεια, η ανομία πλέον τελειώνει
Επανέρχομαι στο νομοσχέδιο. Εκτός από τους δασικούς χάρτες είναι μια σειρά διατάξεων για τα εργασιακά, για την αδειοδότηση επιχειρήσεων…
Για τα οικογενειακά επιδόματα
«Παράθυρο» για την κάλυψη των απωλειών που θα έχουν κάποιοι από τους τρίτεκνους-πολύτεκνους, άνοιξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στη σχετική αναφορά του στη Βουλή, θύμισε ότι το κονδύλι για τα παιδιά αυξήθηκαν κατά 260 εκατ. ευρώ, δηλαδή από τα 650 στα 910 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 730.000 οικογένειες από τις 800.000 συνολικώς, θα δουν «πολύ σημαντική αύξηση ως και διπλασιασμό του επιδόματος», μέσω της ενίσχυσης των επιδομάτων για πρώτο-δεύτερο παιδί.
Ταυτοχρόνως, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αλλάζουν οι συντελεστές για το τρίτο παιδί και άνω, με αποτέλεσμα οι μισοί από τους 100.000 τριτέκνους -πολυτέκνους να δουν αυξήσεις επίσης.
Για να καταλήξει, «για μικρή αριθμητικά κατηγορία οι οποίοι θα υποστούν κάποιες μικρές μειώσεις, είμαστε διατεθειμένοι και τους επόμενους μήνες να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις αφού θα εξετάσουμε λύσεις ώστε να καλυφθεί αυτή η απώλεια», προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Κατηγόρησε δε, την αντιπολίτευση για «λαϊκισμό» και «ψηφοθηρία».
Για το θέμα της απεργίας
Οσον αφορά στο ζήτημα της απεργίας επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα μικρό χρονικό της διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της β’ αξιολόγησης. Πάνω στο τραπέζι είχαμε τις συλλογικές συμβάσεις, την απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και θέσπιση του lock out από την πλευρά του εργοδότη.
Τι πετύχαμε στη διαπραγμάτευση; Πετύχαμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποφύγαμε την ανταπεργία.
Η διάταξη αυτή ορίζει ότι στα πρωτοβάθμια σωματεία όταν συγκαλείται γενική συνέλευση για απόφαση για απεργία πρέπει να παρίσταται το 50+1. Οχι να υπερψηφίσει την απεργία το 50+1. Η διάταξη αυτή δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία. Δεν θα μείνω άλλο στη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Δεν θα την καταγγείλω. Θα καταγγείλω όμως το ασύστολο ψέμα ότι η κυβέρνηση ικανοποιεί τις απαιτήσεις των δανειστών.
Δεν εφαρμόζεται η επίμαχη διάταξη στα σωματεία πανελλαδικής έκτασης, ούτε στα σωματεία ευρύτερης έκτασης (πχ. της Αττικής), ήταν η πρώτη παρατήρηση του πρωθυπουργού.
Εξαπέλυσε μομφή στην ηγεσία της ΓΣΕΕ που αντιδρά, τάχα, στο σημερινό νομοσχέδιο, αλλά «στόμα είχαν, και μιλιά δεν είχαν» π.χ. για την επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας, ενώ θύμισε ότι η ΓΣΕΕ είχε συστρατευθεί υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του 2015.
Άσκησε κριτική όμως και στην εξ αριστερών κριτική (ΚΚΕ-ΠΑΜΕ): «Την επόμενη φορά λοιπόν, που τα στελέχη και τα σωματεία σας θα επισκεφθούν το Υπουργείο Εργασίας, δε χρειάζονται ούτε τηλεοπτικά συνεργεία, ούτε σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος, ενημέρωση και επαγρύπνηση χρειάζεται. Αν όντως η πραγματική σας έγνοια είναι -και το πιστεύω- η βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης».
Θέση της κυβέρνησης είναι, υπογράμμισε ο πρωθυπουτργός, «το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα, μαζικά, μαχητικά και σε διαρκή δράση απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικού αυταρχισμού και παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας».