Τα περίπου εξακόσια μέλη της οργανωτικής επιτροπής έφυγαν από την αίθουσα της συνεδρίασης που σηματοδότησε την έναρξη της πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής διαπιστώνοντας, από τις ομιλίες των μελών του πολιτικού συμβουλίου, ότι δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφωνίες επί της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο νέος φορέας μέχρι τις εκλογές. Όλοι, κινήθηκαν στο πνεύμα της εισήγησης της Φώφης Γεννηματά. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις, διατυπωμένες σε χαμηλούς τόνους, αφορούσαν «οργανωτικά θέματα» που όμως, όπως επισημαίνεται, έχουν πολιτικές διαστάσεις καθώς δείχνουν το κατά πόσο η παράταξη θέλει πραγματικά να απεγκλωβιστεί από τις λογικές των ισορροπιών και του εσωκομματικού παζαριού που, κατά κοινή παραδοχή, χαρακτήριζαν την λειτουργία της.

Φ. Γεννηματά: Μετωπική με κυβέρνηση -πυρά και κατά ΝΔ

Στην ομιλία της η κυρία Γεννηματά επετέθη κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα έστρεψε όμως τα πυρά της και κατά της ΝΔ. Είναι, όπως λέγεται, ένας διμέτωπος στον οποίο πάντως πρώτη προτεραιότητα δίδεται στην «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ». Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δίνοντας το στίγμα της σημερινής τοποθέτησης της στη Βουλή, τόνισε ότι «οι Κινήματος Αλλαγής, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, θα καταψηφίσουμε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο»

Όπως υπογράμμισε, το Κίνημα Αλλαγής στέκεται απέναντι «στην απειλή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, στην περικοπή των επιδομάτων για πολύτεκνους και τρίτεκνους, στην παράδοση του συνόλου της Δημόσιας Περιουσίας στο ελεγχόμενο από την τρόικα Υπερταμείο, στον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ ότι δίκαιη ανάπτυξη είναι τα ισχυρά κίνητρα για τα καζίνο.»

Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε το κυβερνητικό αφήγημα για έξοδο από την κρίση «νέο παραμύθι του κ. Τσίπρα» και τόνισε ότι με την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο του κ. Τσίπρα «έχουμε είσοδο στο τέταρτο άτυπο Μνημόνιο που έχει ήδη συμφωνήσει και προκαταβολικά νομοθετήσει» Για το Σκοπιανό, τόνισε ότι Η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι «σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις η οποία θα συνοδεύεται από ρητές δεσμεύσεις αποτροπής ενεργειών αλυτρωτισμού» και τόνισε ότι «με αυτά τα κριτήρια θα τοποθετηθούμε όταν η κυβέρνηση, επίσημα, καταθέσει το προϊόν της διαπραγμάτευσης της στο τραπέζι».

Διαφορετικές προσεγγίσεις για Βουλή-μορφή κόμματος

Διαφορετικές προσεγγίσεις υπήρξαν σε μια σειρά από θέματα. Ένα από αυτά ήταν η ενιαία έκφραση του νέου κόμματος στη Βουλή. Η συμφωνία Γεννηματά-Θεοδωράκη προέβλεπε την διατήρηση της αυτονομίας των κομμάτων στη Βουλή. Η διαφορετική προσέγγιση που υπήρξε στη διάταξη για την απεργία, δημιούργησε προβληματισμό. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλλουν και ούτε να δαιμονοποιούμε τις μικρές διαφοροποιήσεις στη Βουλή και στον δημόσιο χώρο». Ωστόσο ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επανέφερε το θέμα της ενοποίησης, αμέσως μετά το συνέδριο, των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού. Υπέρ της ενοποίησης έχει ταχθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Καμίνης. Ο δήμαρχος Αθηναίων επανέφερε και το ζήτημα της μορφής του νέου φορέα, τονίζοντας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον κόσμο που υπομονετικά περίμενε στις ουρές για να επανιδρύσει την παράταξη: «Δημιουργούμε ένα νέο ενιαίο κόμμα, όχι ομοσπονδία των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών» υπογράμμισε με έμφαση.

Τι πρότειναν για τους συνέδρους- Πως θα εκλεγούν

Όμως, ο πολυκομματικός χαρακτήρας του νέου σχήματος απαιτεί, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, να λειτουργήσει κρατώντας ισορροπίες ανάμεσα στα κόμματα που τον αποτελούν, και τους υποψηφίους που πήραν μέρος στην κούρσα για την εκλογή επικεφαλής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να εκφράζονται διαφορετικές προσεγγίσεις για τη σύνθεση του σώματος του συνεδρίου.

Η Φώφη Γεννηματά πρότεινε να εκλεγεί τουλάχιστον το 50% της σύνθεσης του συνεδρίου «στο οποίο θα συμμετέχουν και εκλεγμένοι από θεσμικούς φορείς της Κοινωνίας, της Αυτοδιοίκησης, της Παραγωγής, των Εργαζομένων, των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων αλλά και εκπρόσωποι των κομμάτων και των Κινήσεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του αφού επεσήμανε ότι «το κόμμα δεν είναι λάφυρο κανενός αλλά ανήκει στους 210 χιλιάδες συνιδρυτές του», πρότεινε να υπάρξει δέσμευση «ότι το άθροισμα των διορισμένων συνέδρων θα είναι μικρότερο από τους εκλεγμένους συνέδρους» «Πρέπει στις 4 του Μάρτη να υπάρχει μαζική συμμετοχή των πολιτών για να καταλάβουν ότι αυτοί παίρνουν το ιδρυτικό συνέδριο στα χέρια τους, κι όχι οι αποφάσεις να ληφθούν σε κλειστούς χώρους».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε τον «κανόνα του τριάντα»: «Το 30% των συνέδρων πρέπει να είναι γυναίκες. Το 30% των συνέδρων πρέπει να είναι νέοι κάτω των 40 ετών. Το 30% των συνέδρων πρέπει να είναι από τον ιδιωτικό τομέα. Το 30% των συνέδρων πρέπει να έρχονται από περιοχές εκτός Αθήνας και εκτός Θεσσαλονίκης. Μπορούμε να πετύχουμε αυτά τα τέσσερα τριαντάρια αρκεί να το αποφασίσουμε. Αρκεί να σκεφθούμε έξω από το κομματικό κουτί» είπε χαρακτηριστικά.

Η εκλογή των συνέδρων θα γίνει στις 4 Μαρτίου. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν και οι 212 χιλιάδες που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για την εκλογή επικεφαλής. Επιπλέον θα δοθεί η δυνατότητα εγγραφής και σε νέα μέλη. Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν μέχρι την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Οι εκλογές θα διεξαχθούν με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ανά Καλλικρατικό δήμο ή στις μεγάλες πόλεις ανά δημοτικό διαμέρισμα και με ένα σταυρό επιλογής. Για το εξωτερικό θα υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο ανά χώρα. Τα σημεία εκλογής θα είναι τα ίδια με τη διαδικασία εκλογής επικεφαλής. Μοναδική ποσόστωση αυτή του φύλου με 30%. Η κατάθεση υποψηφιότητας για την εκλογή συνέδρων συνοδεύεται από 10 ευρώ χωρίς άλλη υποχρέωση μέχρι και το συνέδριο. Όσοι πάρουν μέρος στη διαδικασία ανάδειξης συνέδρων θα καταβάλλουν από 1 ευρώ. Το συνέδριο θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Οι σύνεδροι, με την παραλαβή της κάρτας του θα κληθούν να καταβάλουν 20 ευρώ.

Συνέχεια αναταράξεων με την επιτροπή Βγόντζα

Όπως τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου «οι εκλογές θα διεξαχθούν με την ευθύνη της ανεξάρτητης Επιτροπής δεοντολογίας και διεξαγωγής εκλογών με Πρόεδρο τον Αντώνη Βγόντζα» ¨Όπως τόνισε, η δομή της επιτροπής που οργάνωσε τις εκλογές για τον επικεφαλής, θα διατηρηθεί κεντρικά, περιφερειακά και Νομαρχιακά με όλους όσους επιθυμούν τις αναγκαίες συμπληρώσεις και αντικαταστάσεις. Απλά στην επιτροπή οι εκπρόσωποι των υποψηφίων θα αντικατασταθούν από εκπροσώπους των μελών του Π.Σ.

Ωστόσο, σε κεντρικό επίπεδο, μέλη της επιτροπής αρκετά από τα οποία αποτελούσαν προσωπικές επιλογές του Νίκου Αλιβιζάτου, δεν θέλησαν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην επιτροπή. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες για τους Γ. Βούλγαρη, Γ. Αναστασάκο, Γ. Σωτηρέλη, Θ. Καρούνο, Αχ. Μητσό, Λ. Τσούκαλη, Π. Αβραμίδη.

Η μη συμμετοχή τους, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, σημαίνει ότι, επί της ουσίας, η επιτροπή Βγόντζα είναι μια άλλη επιτροπή. Είναι αυτό που επισημαίνει ο Αλ. Κατσατώνης που θα συμμετέχει και στη νέα επιτροπή, στη δική του επιστολή: «Η νέα επιτροπή, για την οποία θα εργαστώ, κατ’ εντολή του Σταύρου Θεοδωράκη, έχει ως αποστολή να εγγυηθεί την τήρηση ορισμένων κανόνων, στο πλαίσιο ορισμένης διαδικασίας, για την εκλογή των συνέδρων του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής. Η νέα επιτροπή υπό τον κ. Βγόντζα δεν είναι κάποιου είδους συνεχιστής της ΑΕΔΔ. Είχε άλλο έργο η ΑΕΔΔ.»