Κίνημα Αλλαγής: Στην τελική ευθεία προς το συνέδριο

Με τη συνεδρίαση της Οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την

Με τη συνεδρίαση της Οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, το Κίνημα Αλλαγής εισέρχεται στην τελική ευθεία προς το ιδρυτικό συνέδριο του Μαρτίου.

Η σύνθεση της ΟΕΣ ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση, μετά από έντονο παρασκήνιο.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ αρχικά τα μέλη της ΟΕΣ υπολογιζόταν σε περίπου 400, ο συνολικός αριθμός τους έφτασε τα 650 μέλη. Στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της 36μελούς συντονιστικής γραμματείας της ΟΕΣ. Συμμετέχουν ακόμα, οι 27 βουλευτές, ευρωβουλευτές και οι 2 Διευθυντές των Κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού, 110 εκλεγμένοι εκπρόσωποι στην αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς, συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς, 360 εκπρόσωποι που προτάθηκαν από τα Κόμματα, τις Κινήσεις και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, 41 μέλη της ανεξάρτητης επιτροπής διεξαγωγής εκλογών συμπεριλαμβανομένων των Περιφερειακών υπευθύνων της καθώς και 68 ανεξάρτητα στελέχη του ευρύτερου χώρου.

Η ΟΕΣ στο σύνολο της έχει αναρτηθεί στο:

https://drive.google.com/file/d/1tpFEvMJHoghSKQJhVTHfa0dz26hLcZ0C/view?usp=sharing



Σκληρή, εφ όλης της ύλης κριτική Γεννηματά σε Τσίπρα

Στην ομιλία της, η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να ασκήσει σκληρή, εφ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να επιτεθεί προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας ότι όχι μόνο δεν υπάρχει έξοδος από την επιτροπεία, όπως υποστηρίζει, αλλά είσοδος σε ένα νέο μνημόνιο που αλυσοδένει τη χώρα στερώντας της κάθε προοπτική ανάπτυξης. «Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει την έξοδο από τη κρίση», θα επισημάνει. Η Φώφη Γεννηματά θα εστιάσει την κριτική της και σε θέματα όπως το Σκοπιανό στο οποίο θα αναδείξει την επικίνδυνη για τη χώρα διγλωσσία της κυβέρνησης αλλά και στο θέμα που προέκυψε με το χειρισμό του θέματος των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο. Θα επιμείνει επίσης στην με κάθε θυσία διασφάλιση του αυτόνομου ρόλο του νέου φορέα, στο πολιτικό σκηνικό.

Σε ότι αφορά το συνέδριο η κυρία Γεννηματά θα τονίσει ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την επόμενη μέρα της παράταξης. Θα αναγνωρίσει τις δυσκολίες που υπάρχουν στο δρόμο προς το συνέδριο αλλά θα τονίσει τη δέσμευση σε αυτή τη δύσκολη πορεία «έχουμε δεσμευθεί να πάμε όλοι μαζί».Η επικεφαλής του νέου φορέα θα εστιάσει «στο τι κόμμα θέλουμε να φτιάξουμε» εστιάζοντας στον προγραμματικό του αλλά και στο μοντέλο οργάνωσης του που θα πρέπει να παραπέμπουν σε ένα σύγχρονο ανοιχτό, συμμετοχικό κόμμα.

Αναταράξεις

Εν τω μεταξύ η σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής προκαλεί ποικίλα σχόλια. Εντυπώσεις και συζητήσεις προκαλεί ότι ενώ στην ΟΕΣ συμμετέχουν όλα τα μέλη του πρώην Πολιτικού συμβουλίου του ΠαΣοΚ, δεν συμμετέχει ο Στέφανος Ξεκαλάκης. Όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος «σε ένα σώμα 600 ατόμων δεν χώρεσε ο τελευταίος εκλεγμένος γραμματέας της ΚΕ, χώρεσαν όμως πρόσωπα που διέσπασαν το ΠαΣοΚ και ακόμα και σήμερα ασκούν κριτική στα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, καθοδηγούμενα από την προσωπική τους εμπάθεια για τον Ευ. Βενιζέλο».

Αναταράξεις υπάρχουν και για την «επιτροπή Βγόντζα».Ο κ. Βγόντζας σε επιστολή του προς τα μέλη της επιτροπής Αλιβιζάτου, γνωστοποιεί ότι μετά την επιθυμία του κ. Αλιβιζάτου «να μην συνεχίσει ως Πρόεδρος ή και ως μέλος της ΑΕΔΔ, η κ. Φώφη Γεννηματά με όρισε ως Πρόεδρο της ΑΕΔΔ, με τη σύμφωνη γνώμη του Πολιτικού Συμβουλίου».Και καλεί τα μέλη της επιτροπής σε συνεδρίαση, στο γραφείο του, την ερχόμενη Τρίτη, στην οποία μεταξύ άλλων θα εξεταστεί η συγκρότηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που θα επιβλέψει τη διαδικασία για την εκλογή συνέδρων που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιανουαρίου.

Ωστόσο εκφράζονται ενστάσεις για το αν ο έμπειρος νομικός που εκπροσωπούσε στην επιτροπή Αλιβιζάτου την πλευρά της Φώφης Γεννηματά, μπορεί να εγγυηθεί την αμεροληψία των διαδικασιών. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση στην πρόσκληση του μέλους της επιτροπής Αλιβιζάτου, Γιάννη Αναστασάκου. «Η παρουσία του κ. Αλιβιζάτου ως προέδρου έδινε νόημα στον χαρακτηρισμό της επιτροπής ως ανεξάρτητης. Δεν επιθυμώ να συμμετέχω στην νέα επιτροπή που δημιουργείται υπό την προεδρία σας. Εύχομαι το συνέδριο να ξεπεράσει σε απήχηση και επιτυχία την διαδικασία εκλογής επικεφαλής» αναφέρει. Ανάλογες ενστάσεις διατυπώνονται και από άλλα μέλη της επιτροπής Αλιβιζάτου.

Επιστολή Σωρηρέλη


Αγαπητοί φίλοι
Με δεδομένη την εκλογή επικεφαλής του νέου φορέα και τη σύσταση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, της οποίας ούτως ή άλλως είμαστε μέλη, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει η προσπάθεια να ξαναεμφανισθεί στο προσκήνιο η Επιτροπή μας (και μάλιστα χωρίς τον πρόεδρό της, που διασφάλιζε πράγματι τους αναγκαίους όρους λειτουργικής ανεξαρτησίας).

Νομίζω ότι μετά και την κατάθεση του εξαιρετικά θετικού απολογισμού της, από τον αποχωρήσαντα πρόεδρό της, η Επιτροπή μας έπαυσε να έχει λόγο ύπαρξης και ο ρόλος του συντονισμού της διαδικασίας για την εκλογή των συνέδρων ανήκει πλέον δικαιωματικά στην Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, η οποία βεβαίως μπορεί να ζητήσει και την δική μας συνδρομή, ως μελών της Επιτροπής Συνεδρίου, αν και οταν το κρίνει σκόπιμο.
Εν πάση περιπτώσει, πάντως, σε ό,τι με αφορά προσωπικά, η πρόταση να συμμετάσχω σε Επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Βγότζα μόνο σαν αστεϊσμός μπορεί να εκληφθεί…
Τους χαιρετισμούς μου
και τις θερμότερες ευχές μου για καλή χρονιά
ΓΣ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.