10 χρόνια μετά…

Οταν το 2008 επενδυτικά κεφάλαια της BlackRock, μέσω της εταιρείας Artume, αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, οι επικεφαλής τους δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα έπρεπε να περιμένουν έως το 2018 για να ξεμπλοκάρει το επενδυτικό τους σχέδιο. Η BlackRock το μακρινό 2008 αγόρασε το ακίνητο όπου βρισκόταν ένα από τα τρία εργοστάσια της Κλωστοβιομηχανίας Μουζάκης, επί της Λεωφόρου Κηφισού 60 και Ηρούς, με στόχο να ανεγείρει εμπορικό και ψυχαγωγικό πάρκο στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, εξ ου και η ονομασία του κέντρου ήταν «Academy Gardens». ÜΜέχρι σήμερα η Artume είχε επενδύσει περίπου 130 εκατ. ευρώ σε αγορές γης και φορολογικές υποχρεώσεις, είχε λάβει σχεδόν το σύνολο των απαιτούμενων εγκρίσεων (περισσότερες από 30), αλλά η επένδυση είχε κολλήσει στα δικαστήρια μετά τις προσφυγές κατοίκων της περιοχής που δεν ήθελαν ένα mall στη γειτονιά τους, αλλά και αρκετών καταστημαρχών από την περιοχή του Περιστερίου που φοβόντουσαν ότι το εμπορικό θα μειώσει τη δική τους κίνηση.

…και με απειλές

Η Αrtume απείλησε με αποχώρηση από την Ελλάδα και τελικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης (σκίτσο) το πήρε πάνω του και υπέγραψε την έκδοση προεδρικού διατάγματος το οποίο προσδιορίζει τους συντελεστές δόμησης στο οικοδομικό τετράγωνο όπου σχεδιάζεται η επένδυση. Ως αντιστάθμισμα, η Artume δεσμεύτηκε για την αρμονική περιβαλλοντική ένταξη του έργου στον αστικό ιστό, την ανάδειξη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχαιολογικού άλσους κ.ά. Το «Academy Gardens» κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα απασχολήσει 3.000 άτομα και στη λειτουργία του θα δημιουργηθούν 2.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Νέος παίκτης

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στο διαδικτυακό στοίχημα εν όψει και του νέου νομοσχεδίου που θα προβλέπει την αδειοδότηση των εταιρειών χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, αλλά με αυστηρά κριτήρια. Η ρουμανική εταιρεία Winmasters ανακοίνωσε ότι δραστηριοποιείται στην Ελλάδα προσφέροντας στους παίκτες του Διαδικτύου αθλητικό στοίχημα και παιχνίδια καζίνου. Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, διευθύνεται από τον κ. Θωμά Τζόκα που γνωρίζει την ελληνική αγορά του online gaming. Oπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, «είναι πλήρως εναρμονισμένη με το νομικό πλαίσιο και τους τοπικούς ρυθμιστικούς κανονισμούς (βάσει του αρ. 50 παρ. 12 του Ν.4002/2011). Δηλαδή έχει ενταχθεί στο καθεστώς των 24 εταιρειών που έχουν προσωρινές άδειες, προφανώς εξαγοράζοντας το ΑΦΜ κάποιας εκ των 24 εταιρειών.

Και ο Τραμπ

Στο Νταβός θα συμμετάσχει εφέτος ο Ντόναλντ Τραμπ για να προωθήσει πολιτικές«προς το συμφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων, της αμερικανικής βιομηχανίας, των αμερικανών εργαζομένων» όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου. Ας ευχηθούμε να μη συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό, αν ο τελευταίος μεταβεί στο διάσημο ελβετικό χωριό. Οχι για τίποτε άλλο, αλλά επειδή είναι ικανός να του πουλήσει και νέες αναβαθμίσεις αεροσκαφών!

Κακό τέλος

Είναι γνωστό ότι ο γερόλυκος των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος εφέτος θα συμπληρώσει τα 87 χρόνια του, δεν εμπιστεύεται ό,τι δεν είναι απτό, χειροπιαστό. Γι’ αυτό αποφεύγει τις μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Γι’ αυτό αποφεύγει και το bitcoin και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα. Στη συνέντευξή του στο CNBC ο επονομαζόμενος και «σοφός της Ομάχα» είπε ότι δεν θα ποντάριζε«ούτε δεκάρα τσακιστή»στα κρυπτονομίσματα, αφού «είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν κακό τέλος».

Οι προσφορές για τα ψάρια

Για αύριο Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 74,8% της Νηρέας και του 82,6% της Σελόντα που πωλούν οι τράπεζες. Κάποιοι από τους ενδιαφερομένους είχαν ζητήσει και είχαν πετύχει παράταση στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών (η αρχική ημερομηνία ήταν 13 Δεκεμβρίου) για να προετοιμαστούν καλύτερα. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει οκτώ σχήματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ