Τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει μετατραπεί σε μια πληγή που αιμορραγεί.
Με την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα να κυριαρχούν και την ύφεση να έχει στερήσει το 25% του ελληνικού ΑΕΠ, ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls, η έλλειψη ρευστότητας, η αύξηση της φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών και η αναπόφευκτη υπερχρέωση δημιούργησαν ένα θανατηφόρο «κοκτέιλ», με αποτέλεσμα να μπουν χιλιάδες λουκέτα και να χαθούν θέσεις εργασίας.
«Την ανάγκη να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες παραμένουν η ραχοκοκαλιά της οικονομίας» επεσήμανε την περασμένη Πέμπτη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη νέα διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου. Λίγες ημέρες πριν και πάλι ο κ. Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση της Ετήσιας Εκθεσης Ελληνικού Εμπορίου, είχε επισημάνει το σημαντικό ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι επιχειρηματίες νιώθουν κάθε ημέρα να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους καθώς είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις και δέσμευση λογαριασμών.
Καθώς όλοι αποδέχονται τον κεντρικό ρόλο της μικρομεσαίας επιχείρησης στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην ανάπτυξη, πρέπει κυβέρνηση και κόμματα να συνεργαστούν και να στηρίξουν με έργα την επιχειρηματικότητα.
Η ανάγκη αλλαγών για τη βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική αγορά είναι άμεση. Απαιτείται η εφαρμογή ενός στοχευμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει άμεσα σε νέες επενδύσεις, αύξηση της ρευστότητας και νέες θέσεις εργασίας.
Η θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, η διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία, η άρση των capital controls και ρυθμίσεις οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία χωρίς αποκλεισμούς είναι αναγκαίες προϋποθέσεις.
Μόνο έτσι η επιχειρηματική κοινότητα θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της πολυπόθητης ανάπτυξης, κάτι που έχουν ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ η οικονομία και η χώρα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ