Χανς Φάιλμπριφ: Ολλανδός κερνά, Ολλανδός πίνει στο Eurogroup

Eνας Ολλανδός φεύγει, άλλος έρχεται στο Eurogroup.

Eνας Ολλανδός φεύγει, άλλος έρχεται στο Eurogroup. Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, ο διάδοχος του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του άτυπου πλην πανίσχυρου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο οποίος ανέλαβε μόλις χθες τα καθήκοντά του, θα έχει ως βασικό συνεργάτη τον Ολλανδό Χανς Φάιλμπριφ.
Ο Φάιλμπριφ ήταν επί σειρά ετών το δεξί χέρι του Ντάισελμπλουμ και θα διαδεχθεί τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ στην προεδρία του EuroWorking Group. Της ομάδας των εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών της ευρωζώνης δηλαδή, που προετοιμάζει τις υπουργικές συνόδους. Ο ηλικίας 55 ετών επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Ολλανδίας είναι εδώ και μία επταετία μέλος του EuroWorking Group και, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει σε αυτό, ως επικεφαλής πλέον, τουλάχιστον μία διετία, καθώς οι θητείες στο πόστο συνήθως παρατείνονται. Σημειωτέον ότι ο απερχόμενος Τόμας Βίζερ ανέλαβε το αξίωμα τον Ιανουάριο του 2012.
Ο διορισμός του Φάιλμπριφ πιστώνεται ως νίκη του ευρωπαϊκού άξονα Βερολίνου – Χάγης μετά τον διορισμό στην προεδρία του Eurogroup του Πορτογάλου Σεντένο, ο οποίος εκτός από Νοτιοευρωπαίος είναι και σοσιαλιστής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου μάλιστα, στην ολλανδική πρωτεύουσα πανηγυρίζουν για τον επιτυχή ελιγμό να μη δεχθούν την εξάμηνη παράταση της θητείας του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, την οποία είχαν προτείνει το Παρίσι και το Βερολίνο, καθώς η έστω και ολιγόμηνη ολλανδική κυριαρχία στο Eurogroup δεν θα ήταν δυνατό να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους.
Ο Χανς Φάιλμπριφ είναι διδάκτωρ Οικονομικών. Ως επικεφαλής του ολλανδικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, θέση που κατέχει από το 2011, είναι ο πλέον υψηλόβαθμος μόνιμος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας του. Νωρίτερα είχε εργαστεί επί μία δεκαετία στο ολλανδικό υπουργείο Οικονομίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.