Ανεξήγητο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της Σουηδίας

Στη Σουηδία η φορολόγηση είναι παραδοσιακά υψηλή.

Στη Σουηδία η φορολόγηση είναι παραδοσιακά υψηλή. Αλλά πέρυσι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Στέφαν Λέβεν ούτε τον… ΕΝΦΙΑ αύξησε ούτε τις προκαταβολές φόρου, ούτε διεύρυνε ουσιαστικά τη φορολογική βάση, ούτε κανέναν νέο φόρο επέβαλε. Και όμως, εμφάνισε ένα πλεόνασμα υπερδιπλάσιο από αυτό που υπολόγιζε! Για «τρελά νούμερα» έκαναν λόγο οι αναλυτές, ενώ το σουηδικό υπουργείο Οικονομικών μόνο υποθέσεις κάνει για τις αιτίες του φαινομένου.
Η μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία εμφάνισε ένα πλεόνασμα της τάξεως των 61,8 δισ. κορονών (6,3 δισ. ευρώ) στον προϋπολογισμό του 2017, πολύ υψηλότερο από τις 28,3 δισ. κορόνες (2,89 δισ. ευρώ) που είχε προβλέψει τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι το αναπάντεχο πλεόνασμα οφείλεται «εν μέρει» στις «αρκετά μεγάλες καθυστερήσεις» στη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων από τις εισροές φόρων.
Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις
Αναφέρει επίσης ότι «πιθανόν» τα αναπάντεχα έσοδα των 33,5 δισ. κορονών που ανέβασαν το πλεόνασμα στο 1,46% του ΑΕΠ να οφείλονται στην «ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της φορολογικής βάσης». Διότι «δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από τις προκαταβολές φόρου συγκριτικά με το 2016».
Το πλεόνασμα αποδίδεται (επίσης «εν μέρει») και στο έλλειμμα του μηνός Δεκεμβρίου, το οποίο περιορίστηκε σε 69,6 δισ. κορόνες (7,1 δισ. ευρώ) και ήταν πάνω από 20 δισ. κορόνες (2,04 δισ. ευρώ) χαμηλότερο από το αναμενόμενο. Σε κάθε περίπτωση, μεταδίδει το Reuters, η σουηδική οικονομία εκμεταλλεύεται τρεις ευνοϊκές συγκυρίες, όπως άλλωστε και η γερμανική: την εισροή-ρεκόρ μεταναστών, την πτώση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.