Παράδειγμα ψυχικού σθένους αποτελεί 6χρονο κορίτσι από το Καματερό που ακρωτηριάστηκε λόγω λοίμωξης από μηνιγγίτιδα τύπου Β, καθώς συνεχίζει κανονικά τη ζωή του παρά τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του.
Τον Οκτώβριο του 2016 το κοριτσάκι εμφάνισε αρχικά υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και συνεχείς εμετούς ενώ μέσα σε 12 ώρες το σώμα του γέμισε εξανθήματα. Άμεσα μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική και από εκεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου οι γιατροί διάγνωσαν μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Η μηνιγγίτιδα εξελίχθηκε ραγδαία και το κοριτσάκι νοσηλεύτηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για μια εβδομάδα. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν κατέστηκε εφικτό να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός του ποδιού από το γόνα το και κάτω, καθώς η λοίμωξη είχε ήδη προκαλέσει σηψαιμία και εκτεταμένες νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων.
Σήμερα, η 6χρονη έχει προσαρμοστεί στην εφαρμογή του πρόσθετου μέλους και συνεχίζει κανονικά τη ζωή της, αποτελώντας παράδειγμα ψυχικού σθένους και αποφασιστικότητας αφού κατάφερε να νικήσει μια τόσο σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, συχνότερα γνωστή ως «βακτηριακή μηνιγγίτιδα» είναι μια απειλητική για τη ζωή του ανθρώπου λοίμωξη, που προσβάλλει υγιή άτομα, χωρίς προειδοποιητικά σημάδια. Προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis, εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να προκαλεί τον θάνατο ακόμα και εντός 24 ωρών, από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα στα δέκα άτομα που προσβάλλεται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει (5-10%), παρά τη θεραπεία και ένα στα πέντε, που επιβιώνει, έχει σοβαρές αναπηρίες (εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής, ακρωτηριασμό άκρων, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.).
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλεί βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία, με τα βρέφη και τους εφήβους να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και ελέγχου της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι ο εμβολιασμός.