«Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, όπως δήλωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους την Παρασκευή στη Λευκωσία.
Ο κύπριος ΥΠΟΙΚ εξήγησε πως «αυτό θα έλεγα για οποιαδήποτε χώρα – μέλος της ευρωζώνης που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», σημειώνοντας πως «για την έξοδο μίας οικονομίας από την κρίση χρειάζεται ένα αξιόπιστο σχέδιο με σαφή δομή, αλλά και η τολμηρή εφαρμογή του».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η συνταγή που δοκιμάστηκε και πέτυχε στην Κύπρο, προέβλεπε τη λήψη όλων των απαραίτητων δημοσιονομικών μέτρων σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με την απαίτηση των δανειστών, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ μίας τριετούς περιόδου προσαρμογής.
«Δεν επιθυμούσαμε μία τόσος μεγάλης διάρκειας εποπτεία των θεσμών και έτσι αποφασίσαμε να ξεμπερδεύουμε μία και καλή με τα συμφωνηθέντα» υπογράμμισε ο υπουργός.
Και πρόσθεσε ότι αποφύγαμε τις συνεχείς επισκέψεις των θεσμών στη Λευκωσία και από τη στιγμή που είμαστε συνέχεια πάνω από τους στόχους του προγράμματος, οι αξιολογήσεις ολοκληρώνονταν …πριν καν αρχίσουν. Έτσι, δεν αναλωνόμασταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Με τον τρόπο αυτό αποκαταστήσαμε τάχιστα την εμπιστοσύνη».
Εξήγησε δε, πως «το πολιτικό σύστημα κατάφερε να υπερασπιστεί επαρκώς το μνημόνιο, πείθοντας μεγάλο μέρος της κοινωνίας πως οι αλλαγές που υπαγορεύει είναι προς το συμφέρον της κυπριακής οικονομίας και πως ούτως ή αλλιώς θα πρέπει να γίνουν».
Με τον τρόπο αυτό, «η Κύπρος πέτυχε να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά της και να επιστρέψει στις αγορές πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου, ενώ μέσα σε μία διετία υπήρξε πλήρης άρση των capital controls», πρόσθεσε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών.
Και αποκάλυψε πως 12 μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου, η κυπριακή κυβέρνηση πήρε το ρίσκο κόντρα στις αντιρρήσεις των δανειστών, να εκδώσει νέο ομόλογο.
«Αν ακούγαμε την τρόικα σε όσα μας έλεγε, ακόμη θα είχαμε capital controls. Ωστόσο, πήραμε τα ρίσκα που έπρεπε και πετύχαμε τόσο την έξοδός μας στις αγορές νωρίτερα του αναμενόμενου, όσο και την επιστροφή σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Και συμπλήρωσε πως «κάποιες φορές πρέπει να παίρνουμε ρίσκο, ελεγχόμενο, για να πετυχαίνουμε ταχύτερα τους στόχους μας».