Τα γραφεία μίας ναυτιλιακής εταιρείας στην οδό Δημοκρατίας στις Αχαρνές μπαίνουν στο μικροσκόπιο των λιμενικών κι άλλων αρχών για να ανακαλύψουν τους πλοιοκτήτες και τους διακινητές του φορτίου 410 τόνων εκρηκτικών που ευρίσκονται σε 29 εμπορευματοκιβώτια και μεταφέρονται από το πλοίο “ANDROMEDA” σημαίας Τανζανίας που είναι ακινητοποιημένο στο λιμάνι του Ηρακλείου, ύστερα από έρευνα του λιμενικού.
Το πλοίο αυτό έχει κατασκευαστεί πριν από 39 χρόνια και παλαιότερα εφερε σημαίες της Ρωσίας, αλλά και της Μολδαβίας και εκφράζονται φόβοι για την ασφάλειά του ιδιαίτερα αυτού επικίνδυνου φορτίου και του ολέθρου που μπορεί να προκληθεί από μία έκρηξή του.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία με έδρα στα νησιά Μάρσαλ έχει γραφεία στις Αχαρνές (παραμένει άγνωστο αν είναι μία τυπική διεύθυνση) και φέρεται να έχει ιδρυθεί το 2014.
Το συγκεκριμένο πλοίο είχε φορτώσει από το λιμάνι Μερσίν της Τουρκίας το τεράστιο φορτίο με τα εκρηκτικά με λιμάνι εκφόρτωσης το Τζιμπουτί και από το λιμάνι Ισκεντερούν της Τουρκίας οι 11 δεξαμενές υγραερίου με λιμένα εκφόρτωσης το Ομάν.
Όμως στο πλοίο δεν βρέθηκαν από τους λιμενικούς οι ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν και φαίνεται τελικώς να οδηγείτο στο λιμάνι της Μισράτα στην Λιβυή, όπου υπάρχει εμπάργκο της Ευρωπαικής Ενωσης.
Το 8μελές πλήρωμα εκ των οποίων δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, συνελήφθη, αφού στο πλοίο εντοπίσθηκαν περίπου 100 ελλείψεις στα πιστοποιητικά του.
Ηδη οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει συνεργασία με τις τουρκικές προκειμένου μέσω παραστατικών της πωλήτριας εταιρείας να βρεθεί ποιοί είναι οι πωλητές κι οι αγοραστες του μεγάλου φορτίου εκρηκτικών και ποιοι υποκρύπτονται πίσω από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διαχειριστή της εταιρείας υπήρχε σχετική αδεια μεταφοράς εκρηκτικών. Ωστόσο υποστήριξε ότι είχαν πέσει θύμα «ναυταπάτης» (χωρίς περαιτέρω προσδιοριστικά στοιχεία) όπως κι ότι το πλοίο είχε παραμείνει σε λιμάνι της Κύπρου.