Οι 1.531 σελίδες του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή εκτός από το μπλόκο στις απεργίες, το ψαλίδι στα επιδόματα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς περιλαμβάνουν δεκάδες διατάξεις που ανατρέπουν την καθημερινότητα όλων.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», στα 399 άρθρα του πολυνομοσχεδίου – μαμούθ κρύβονται νέες ρυθμίσεις που εκτείνονται σε όλα τα μέτωπα από τους φοροελέγχους, τα πρόστιμα, τους κανονισμούς λειτουργίας των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, το ωράριο εργασίας στα φαρμακεία και τους εκπαιδευτικούς μέχρι τα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν για να αποκτήσουν άδεια μια σειρά από επαγγελματίες.

Πρόκειται για διατάξεις του νομοσχεδίου που περνάνε στα ψιλά λόγω της διαδικασίας του επείγοντος την οποία η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει για την ψήφιση του. Ειδικότερα στα ψιλά γράμματα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

1. Αυξημένα τέλη για κτηματολογικά έγγραφα: Ακριβότερες οι συναλλαγές των πολιτών με τα Κτηματολόγιο. Μεταξύ άλλων, με τέλος 15 ευρώ θα επιβαρύνονται όσοι ζητούν απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος και με 33 ευρώ για χορήγηση κτηματογραφικού διαγράμματος, ενώ 12 ευρώ θα κοστίζει η εγγραφή στα κτηματολογικά βιβλία οποιασδήποτε πράξης.

2. Εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ: Ανατροπές για τους 40.000 εργαζόμενους με νέους εσωτερικούς κανονισμούς, μείωση όπου χρειάζεται μισθολογικού κόστους (υπερωρίες, κλπ) και εθελούσιες εξόδους αφού σε πολλές ΔΕΚΟ ο μέσος όρος ηλικίας είναι υψηλός. Επίσης έρχονται αναδιοργάνωση και αλλαγές σε κανονισμούς προσωπικού. Παράλληλα καθιερώνονται δεσμευτικοί στόχοι για κάθε μια από τις 14 ΔΕΚΟ, όπως ακριβώς συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα, που εφόσον δεν τηρούνται θα υπάρχουν ποινές.

3. Εργαζόμενοι με επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία: Στον προθάλαμο των περικοπών μπαίνουν τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καθώς θα επανακαθοριστεί το καθεστώς χορήγησής τους.

4. Ατομα με αναπηρία: Από ηλεκτρονική αξιολόγηση θα περάσουν τα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν σήμερα προνοιακές παροχές σε χρήμα. Η διαδικασία ξεκινά πιλοτικά εντός του Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018.

5. Φαρμακοποιοί: Ελάχιστο ωράριο λειτουργίας 40 ώρες την εβδομάδα, υποχρεωτική συμμετοχή όλων σε διημερεύσεις και εφημερεύσεις. Τα νόμιμα φαρμακεία θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τη λέξη «Φαρμακείο» και τον σταυρό πράσινου χρώματος.

6. Δάσκαλοι – καθηγητές: Υποχρεωτικά στις 30 ώρες την εβδομάδα το ωράριο εργασίας τους. Παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους πέρα από τις ώρες διδασκαλίας όχι όμως πέρα από τις έξι ώρες την ημέρα. Εξαιρούνται μόνο οι μητέρες παιδιών έως 2 ετών.

7. Σχολές χορού: Νέα διαδικασία για τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας τους.

Καταργούνται:
– η υποχρέωση του ιδρυτή να είναι κάτοχος τίτλου σπουδών που να παρέχει τη δυνατότητα να διδάξει κύριο μάθημα
– οι ποσοτικοί περιορισμοί σχετικά με τη χρήση της επωνυμίας για την ίδρυση Σχολών Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.

8. Κομμωτές – μανικιουρίστες: Καθιερώνονται νέα προσόντα (χρόνος προϋπηρεσίας κλπ) και νέα διαδικασία για την άσκηση των συγκεκριμένων επαγγελμάτων.

9. Αρτοποιεία: Αλλάζουν τα κριτήρια αδειοδότησης και ίδρυσης των αρτοποιείων με μείωση των απαιτούμενων τετραγωνικών μέτρων.

10. Δωρεάν σίτιση – διαμονή υπαλλήλων και λειτουργών σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές: Εξαιρούνται οι υπάλληλοι ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και οι εκπαιδευτικοί.

11. Φορο-ρυθμίσεις: Στενό μαρκάρισμα θα ασκεί η Εφορία στους φορολογούμενους στους οποίους έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου. Για να μειωθούν οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα κατά 40% θα πρέπει να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις ακόμη και μετά την έναρξη του φορολογικού ελέγχου και να πληρώσουν το ποσό εντός 30 ημερών.

12. Επανενεργοποίηση ΑΦΜ: Θα απαιτείται πληρωμή εγγύησης τουλάχιστον 15.000 ευρώ για να πάρουν πίσω τον ΑΦΜ τους όσοι θέλουν να κάνουν επανέναρξη εργασιών, υπόκεινται σε ΦΠΑ αλλά η Εφορία τον έσβησε για παραβάσεις.

13. Φορο-έλεγχοι: Κλήση από τον οικονομικό εισαγγελέα αναμένεται να λάβουν τους επόμενους μήνες φορολογούμενοι με ανοικτές υποθέσεις υψηλού φορολογικού ενδιαφέροντος. Χιλιάδες φάκελοι θα ανοίξουν από την 1η Μαρτίου οι 135 ειδικοί ελεγκτές του νέου ΣΔΟΕ. Η νέα υπηρεσία θα λειτουργεί υπό τις εντολές του οικονομικού εισαγγελέα, με τους ελεγκτές να έχουν ανακριτικές αρμοδιότητες.

14. Διπλώματα οδήγησης: Σχεδιάζονται αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των διπλωμάτων οδήγησης. Θα δημιουργηθεί ένα control system για τον έλεγχο της όλης διαδικασίας των εξετάσεων. Από την Πρωτομαγιά και μετά κόβεται το επίδομα των 240 ευρώ στους εξεταστές υποψήφιων οδηγών για την παρουσία τους σε τουλάχιστον έξι εξετάσεις μηνιαίως. Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία το έργο τους θα εκτελείται εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών και εντός του χρόνου που καλύπτεται από την νομοθεσία υπερωριακής απασχόλησης.

15. Οδική Βοήθεια: Κάθε εταιρεία οδικής βοήθειας υποχρεούται να πηγαίνει στο σημείο που καλεί ο πελάτης της το αργότερο εντός μίας ώρας απ’ τη στιγμή που θα ειδοποιηθεί. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη για την επιβολή προστίμων ύψους από 5.000 έως 20.000 ευρώ για τις εταιρείες που δεν θα εκπληρώνουν τις κατά το νόμο υποχρεώσεις τους ή θα τις εκπληρώνουν με τρόπο πλημμελή. Η ρύθμιση καθορίζει επίσης τα οχήματα αλλά και το προσωπικό που πρέπει να διαθέτουν οι εταιρείες ανά νομό και γεωγραφική περιοχή, καθώς και τον εξοπλισμό που θα πρέπει να διαθέτουν οι σταθμοί μεταμόρφωσης και μεταφοράς. Στο αναθεωρημένο πλαίσιο λειτουργίας οι εταιρείες έχουν περιθώριο έξι μηνών ώστε να προσαρμοσθούν.

16. Ψαλίδι σε κίνητρα: Καταργούνται τα φορολογικά κίνητρα για μεταβίβαση φορτηγών δημόσιας χρήσης, χρηματοδοτική μίσθωση αγροτικών εκτάσεων, εταιρείες παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου.

17. Υπάλληλοι ΕΛΣΤΑΤ: Το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να διενεργεί κάθε είδους στατιστική έρευνα για λογαριασμό άλλων δημόσιων υπηρεσιών, ΟΤΑ, δημόσιων επιχειρήσεων ή οργανισμών.

18. Επιχειρήσεις: Αυστηρότερα πρόστιμα έως 1 εκατομμύριο ευρώ αλλά και λουκέτο προβλέπει το νέο καθεστώς για

ΑΑΔΕ: Ερχεται η πληρωμή φόρων με κάρτα μέσω Taxisnet

Οι τράπεζες χρεώνουν προμήθεια που φθάνει έως και τα 2 ευρώ τους φορολογούμενους που πληρώνουν τους φόρους τους στα γκισέ. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναφέρει ότι δεν μπορεί να παρέμβει στις τράπεζες για να μειώσουν την προμήθεια αλλά υπόσχεται ότι σύντομα η πληρωμή φόρων θα είναι δυνατή με κάρτα μέσω Taxisnet.

Ειδικότερα με έγγραφο που απέστειλε στη βουλή η ΑΑΔΕ απάντησε για λογαριασμό του υπ. Οικονομικών σε ερωτήματα δύο βουλευτών σχετικά με τις υπέρογκες προμήθειες των τραπεζών για την πληρωμή φόρων στο γκισέ σημειώνει ότι:

– Δεν είναι δυνατή η παρέμβαση στην ακολουθούμενη τιμολογιακή πολιτική των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τους πελάτες τους,
– Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ενεργοποιηθεί και η σχετική εφαρμογή TAXISNET, παρέχοντας τη δυνατότητα εξόφλησης οφειλών με χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων ή/και χρεωστικών καρτών μέσα από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.
Ακόμη η η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι από τις εκάστοτε τραπεζικές επιβαρύνσεις εξαιρούνται:

α) Πληρωμές που διεξάγονται μέσω εναλλακτικών δικτύων (Internet Banking, ATM, APS κλπ).

β) Πληρωμές ΕΝΦΙΑ και ΦΕΦΠ (Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων) μη ρυθμισμένων, μέσω καταστήματος με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού (και όχι με μετρητά στο γκισέ), των φυσικών προσώπων που τη στιγμή της συναλλαγής ανήκουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (όπως ενδεικτικά άτομα άνω των 70 ετών ή άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω).

γ) Συναλλαγές με χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων ή/και χρεωστικών καρτών μέσω της λειτουργίας του δικτύου συσκευών EFT/POS στις Δ.Ο.Υ. και τα τελωνεία.

Εξοικονόμηση

Τονίζει επίσης ότι με την συγκεκριμένη απόφαση η σχετική δαπάνη μειώνεται περίπου κατά 50% και η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται στον προϋπολογισμό δαπανών της ΑΑΔΕ δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για την ενίσχυση των πολιτικών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αλλά και την εξεύρεση πρόσθετων δημοσιονομικών πόρων για την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και της τελωνειακής δίωξης σε πανελλήνια κλίμακα, με σημαντικότατα εκτιμώμενα οφέλη για τον φορολογούμενο.

Πέραν αυτών, καταλήγει το έγγραφο της ΑΑΔΕ, καθίσταται σαφής η στόχευση για τη στροφή των φορολογουμένων προς τη χρήση της ηλεκτρονικής Τραπεζικής και του διαδικτύου, ενώ ταυτόχρονα και με δεδομένο το γεγονός ότι πλέον δεν θα καταβάλλεται προμήθεια για πληρωμή φόρων με μετρητά στα ταμεία των Τραπεζών, η ΑΑΔΕ παρεμβαίνει δραστικά προς τη καταπολέμηση του αδήλωτου χρήματος και προστατεύει κατ’ αυτόν το τρόπο τον φορολογούμενο, καθώς το Δημόσιο δεν επιβαρύνεται πλέον με προμήθεια για συναλλαγές που αφορούν πληρωμή φόρων με αδήλωτα κεφάλαια