Να αμβλύνει τις αντιδράσεις και τις επικρίσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, επιχείρησε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς εκτός από αυτό ήταν και τα θέματα των απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου. Αυτά τα κερδίσαμε, ενώ για τις απεργίες το προσπαθήσαμε αλλά το χάσαμε, ανέφερε.
Πάντως είπε ότι μπορεί να αποτελεί κάποιο εμπόδιο η επίμαχη ρύθμιση, όμως «κάθε εμπόδιο για καλό», όπως είπε, προτρέποντας σε συζήτηση ώστε να δούμε πώς μπορούν να έχουν πιο ενεργητικό ρόλο οι εργαζόμενοι.
Όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, δήλωσε ότι αναμένεται θα έρθει τροπολογία που θα αφορά τα χρέη σε εφορίες και ταμεία. «Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών αλλά και είναι το πρώτο νομοσχέδιο που δεν χωράει αμφισβήτηση ότι κατά κόρον υπερισχύουν τα θετικά από τα αρνητικά», δήλωσε για το πολυνομοσχέδιο, για το οποίο είπε ότι επιτυγχάνει την «ισορροπία μεταξύ των αναγκαιοτήτων του μνημονίου και των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας».
Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα λέγοντας ότι «δεν έχετε δει τίποτα ακόμα». Αναφερθείς δε στην κριτική που ασκήθηκε σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες είναι οι πιο αγχωμένοι πολίτες του κόσμου, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι στον παγκόσμιο χάρτη …ευτυχίας, η Ελλάδα την περίοδο 2012-14 ήταν στην 102η θέση στις 158 χώρες, ενώ την περίοδο 2014-16 ανέβηκε στην 80ή θέση. «Δεν θέλω να σταθώ στο ποιοί είναι ευτυχισμένο και ποιοι δεν είναι, διότι δεν είναι εύκολο να ξεπεράσουμε την υποκειμενικότητα», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας: «Δεν λέω ότι οι Έλληνες δεν έχουν άγχος και ότι είναι ευτυχισμένοι», αλλά, όπως συμπλήρωσε, ηεν λόγω έκθεση δείχνει μια τάση καλυτέρευσης. «Αυτή η κυβέρνηση λύνει προβλήματα που χρονίζουν και αυτό το βλέπουν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ απαντώντας στην κριτική γιατί δεν έφερε η κυβέρνηση πιο πριν τις ρυθμίσεις αυτές, είπε: «Η σωστή ερώτηση είναι γιατί για 150 χρόνια καμία κυβέρνηση δεν έφερε το κτηματολόγιο και το φέραμε τώρα εμείς. Από την οθωμανική περίοδο περιμέναμε να έρθει αυτό το πράγμα».