Οι Έτερονήμισυ , την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, στον «Σταυρό του Νότου Plus», παρουσιάζουν τραγούδια από τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Έτερονήμισυ» («Στα σύννεφα», «Να ‘ξερα που κοιμάσαι», «Τίποτα δεν απέμεινε» κ.α.) αλλά και τραγούδια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής καθώς και κάποια πιο σύγχρονα, διασκευασμένα με τον προσωπικό ήχο του σχήματος που ακροβατεί ανάμεσα σε παραδοσιακά μονοπάτια και πιο σύγχρονα ethnik ακούσματα.

Καλεσμένοι τους, ο Θοδωρής Κοτονιάς, ο οποίος με αφορμή το νέο του τραγούδι σε συνεργασία με τους Έτερονήμισυ , θα βρίσκεται μαζί τους στη σκηνή για να το παρουσιάσουν για πρώτη φορά μαζί με άλλα του γνωστά τραγούδια («Κλειδιά», «Ναυαγός»), καθώς και δύο από τους πιο πετυχημένους τραγουδιστές της νέας γενιάς, η Σαββέρια Μαργιολά («Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις») και ο Χρήστος Νινιός («Γράμμα στον Θεό») οι οποίοι θα ερμηνεύσουν και τα τραγούδια με τα οποία έχουν συμμετάσχει στο δίσκο του σχήματος.

Οι Έτερονήμισυ είναι μια ομάδα φίλων, μουσικών και όχι μόνο, που καταπιάνονται με διάφορα μουσικά είδη.
Το πρώτο τους δισκογραφικό βήμα «Η στράτα που βαδίζω» ήταν ένα cd εμπνευσμένο από την κουλτούρα της Κρήτης, με συνοδεία τις μοναδικές φωνές του Βασίλη Σκουλά, του Ψαραντώνη και άλλων καλλιτεχνών ενώ αμέσως μετά ακολούθησε και το μουσικό παραμύθι της Γωγώς Σούρλα, «Όταν αρρώστησε ο Ηλιος», με αφηγητή τον Γιάννη Ζουγανέλη και πλήθος ερμηνευτών και ηθοποιών (Παντελής Θαλασσινός, Λευτέρης Ελευθερίου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Πάνος Μουζουράκης, Θοδωρής Μαραντίνης, Μελίνα Μακρή, Zeraw, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Παντελής Καναράκης, Αλεξάνδρα Ούστα, Ματθίλδη Μαγγίρα, Αδάμαντας (Prof. Sinnerz), Μαρίνα Δακανάλη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Νίκος & Γιώργος Στρατάκης).

Το νέο τους cd με τίτλο «Έτερονήμισυ», το οποίο περιλαμβάνει 14 πρωτότυπα τραγούδια. Η καινούργια αυτή μουσική περιπλάνηση, κινείται σε δρόμους παραδοσιακούς και έντεχνους, με στοιχεία νοσταλγίας και μυρωδιές από την Ελαφόνησο και την Κρήτη, την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά.

Συνοδοιπόροι τους σε αυτό το μουσικό ταξίδι είναι οι Μανώλης Μητσιάς, Βασίλης Σκουλάς, Σταύρος Σιόλας, Ματθίλδη Μαγγίρα, Σαββέρια Μαργιολά, Ανατολή Μαργιόλα, Μάγδα Βαρούχα, Χρήστος Νινιός, Αργύρης Λούλατζης, Λευτέρης Ελευθερίου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Νίκος Στρατάκης και Γιάννα Βασιλείου.

Περισσότερα απο τους ίδιους στην συνέντευξη τους στο vima.gr

Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε την Παρασκευή;

«Αυτή την Παρασκευή, στον Σταυρό του Νότου, όσοι έρθετε, θα δείτε εμάς, σε πλήρη σύνθεση, μαζί με τον Θοδωρή Κοτονιά, την Σαββέρια Μαργιολά και τον Χρήστο Νινιό. Αναφορικά με το τι θα ακούσετε, πρόκειται να παίξουμε υλικό από τον νέο μας δίσκο «έτερονήμισυ», τραγούδια που αγαπάμε των καλεσμένων μας, παραδοσιακά τραγούδια καθώς και κάποια πιο σύγχρονα με τον προσωπικό μας όμως, ήχο.»

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές; Γιατί δημιουργήσατε το συγκρότημα;

«Νομίζω ως επί τω πλείστω ότι επηρεαζόμαστε από την παράδοσή μας. Βέβαια, ως πολυπληθής ομάδα έχουμε και αρκετούς και διαφορετικούς μεταξύ τους, τόπους καταγωγής, αλλά η παραδοσιακή μουσική είναι σημείο σύγκλισης όλων, καθώς περικλύει από ηπειρώτικα και θρακιώτικα έως νησιώτικα τραγούδια και κρητικά. Ένα τέτοιο «συνονθύλευμα» είμαστε κι εμείς και η ανάγκη για εξωτερίκευση ήταν που μας ώθησε να γνωστοποιήσουμε τόσο τα τραγούδια μας όσο και την ομάδα μας εν γένει.»

Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η ζωή ενός συγκροτήματος στην Ελλάδα της κρίσης;

«Όχι ευκολότερη ή δυσκολότερη από τη ζωή του μέσου Έλληνα. Έως τώρα καταφέρνουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, αλλά η αλήθεια είναι πως επιδιώκουμε να έχουμε ένα καλό ηχητικό αποτέλεσμα στο στούντιο και αντιπροσωπευτική εικόνα παράλληλα, στα συνοδευτικά βίντεο που φτιάχνουμε για τα κομμάτια μας. Όλο αυτό είναι πολύ δαπανηρό και αν δεν είμασταν αρκετοί ώστε να συνεισφέρουμε όλοι σε οικονομικό επίπεδο αλλά και τεχνογνωσίας, δεν ξέρω αν ή πως αλλιώς θα τα καταφέρναμε…»


Από την πείρα σας πιστεύετε ότι το παραδοσιακό τραγούδι χτυπάει στην καρδιά των νέων ανθρώπων; Κι αν ναι γιατί;

«Το παραδοσιακό τραγούδι είναι μέσα μας. Όσοι έχουν βρεθεί σε γλέντια στην Ήπειρο, την Ικαρία, την Κρήτη και παντού στην Ελλάδα, ξέρουν ότι είναι συντριπτική η πλειοψηφία των νέων. Υπάρχει έντονη ανάγκη για κοινωνικοποίηση, εξωτερίκευση συναισθημάτων, ψυχαγωγία και διασκέδαση. Όλα αυτά τα παρέχει απλόχερα η παραδοσιακή μουσική.»

Τελικά τι είναι η μουσική, το τραγούδι;

«Για εμάς είναι σίγουρα τρόπος έκφρασης κι εσωτερική ανάγκη. Για κάποιους άλλους, μπορεί να είναι απλά συνοδεία στο ποτό τους ή και περιττή ενασχόληση. Αδιαμφισβήτητα όμως, είναι μορφή ανώτερης τέχνης. Ανέκαθεν η ελληνική γλώσσα τόνιζε τις λέξεις της με περισπωμένες, βαρείες και οξύες. Οι αρχαίοι Έλληνες, λέει ο Λιαντίνης, δια του λόγου τραγουδούσαν και δια του τραγουδιού ομιλούσαν. Μπορεί να εξέλειψε το πολυτονικό σύστημα, αλλά δε νομίζω ότι χάθηκε μαζί και η μουσικότητά της.»


Τι θα θέλατε να πάρουν φεύγοντας οι θεατές της βραδιάς;

«Το cd μας (πλάκα κάνω). Στόχος μας είναι να ταξιδέψουμε όλοι, από κοινού, στην παράδοσή μας, τόσο γεωγραφικά όσο και χρονικά, καθώς θα παίξουμε από τραγούδια, που χάνεται στον χρόνο η καταγραφή τους, έως και σημερινά. Η τραγουδίστριά μας (Μυρτώ Καμβυσίδη) έχει γνώση ακόμα και αρχαίων ελληνικών τραγουδιών, αν και δεν έχουμε εντάξει τέτοια στο ρεπερτόριό μας. Μακάρι λοιπόν, να μας επιτραπεί να ταξιδέψουμε τον κόσμο μέσα από τη μουσική μας!»


Τα σχέδια σας για το μέλλον;


«Αν μας το επιτρέψουν οι καιροί κι οι συγκυρίες, σκοπεύουμε να εκδώσουμε ένα δίσκο βινυλίου με ορχηστρική μουσική και ένα μόνο τραγουδισμένο κομμάτι, καθώς και να συνεχίσουμε τις ζωντανές εμφανίσεις και τις συνεργασίες με φίλους τραγουδιστές και συνθέτες που θαυμάζουμε. Ας έχουμε την υγειά μας κι ό,τι είναι να ‘ρθει, θε να ‘ρθεί…»

Η σύνθεση των Έτερονήμισυ είναι:

Μυρτώ Καμβυσίδη: τραγουδίστρια
Ανετάκης Κώστας: συνθέτης, στιχουργός, κιθάρες
Σπύρος Μέντης: συνθέτης, στιχουργός, λαούτο
Γωγώ Σούρλα: στιχουργός, συγγραφέας, σεναριογράφος
Μαρίτα Αλημίση: στιχουργός, σεναριογράφος
Γιούλη Δανιγγέλη: πιάνο, ακορντεόν, φωνητικά
Γιώργος Σκορδαλός: λύρα, λαούτο, μαντολίνο, φωνητικά
Χρήστος Τζελεπόπουλος: κοντραμπάσο
Βασίλης Γιασλακιώτης : τύμπανα
Γιώργος Στογιώργης: κανονάκι
Χαρίτωνας Χαριτωνίδης: φλογέρες, γκάιντα
Γιάννης Συράγας: συνθέτης, λαούτο, μαντολίνο
Γιάννης Δασκαλάκης: συνθέτης, κιθάρα
Νίκος Καραβυράκης: συνθέτης, λαούτο, μαντολίνο
Ζαχαρίας Αλ Χασάν: συνθέτης, μπουζούκι
Χάρης Ανδρουλάκης: συνθέτης, μπάσο
Κώστας Καλατζής: συνθέτης, κρουστά
Θανάσης Καλουτζής: συνθέτης, πιάνο
Ζέτα Μομπάρακ, Πάλο Ρόμνικ: video producers & animation production
Μαρία Κρέζου: γραφίστρια ομάδας

Info:

Είσοδος στο μπαρ: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί – Έναρξη: 22.30
Σταυρός του Νότου Plus – Φραντζή 14, Νέος Κόσμος – Τηλ. κρατήσεων: 2109226975