Με την υπογραφή της σε μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν 100 περίπου γαλλίδες ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνιδες και συγγραφείς, και η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde, η ντίβα του γαλλικού κινηματογράφου Κατρίν Ντενέβ διαχωρίζει τη θέση της από τις φεμινιστικές εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το #MeToo και το γαλλικό αντίστοιχό του #BalanceTonPorc και κάνει λόγο για ένα κύμα πουριτανισμού.
«Ο βιασμός είναι έγκλημα, αλλά η προσπάθεια να αποπλανήσει κανείς κάποιον, ακόμη και επίμονα ή αδέξια, δεν είναι», ξεκινάει η επιστολή.
«Οι άνδρες τιμωρούνται γενικευμένα, εκδιώχνονται από τη δουλειά τους, όταν το μόνο που έκαναν ήταν να αγγίξουν ένα γόνατο ή να προσπαθήσουν να κλέψουν ένα φιλί».
«Άντρες βρέθηκαν στο βούρκο επειδή μιλούσαν για προσωπικά θέματα κατά τη διάρκεια επαγγελματικών γευμάτων ή για την αποστολή σεξουαλικά φορτισμένων μηνυμάτων σε γυναίκες που δεν ανταποκρίνονταν στην προσοχή τους» σημειώνουν.
Οι συγγραφείς, καλλιτέχνιδες και ακαδημαϊκοί που υπογράφουν την επιστολή ισχυρίζονται επίσης ότι «μια νόμιμη διαμαρτυρία κατά της σεξουαλικής βίας που υφίστανται γυναίκες, ιδιαίτερα στην επαγγελματική τους ζωή», μετετράπη σε «κυνήγι μαγισσών».
«Αντί να βοηθήσει τις γυναίκες αυτή η φρενίτιδα… ουσιαστικά βοηθά τους εχθρούς της σεξουαλικής ελευθερίας -θρησκευτικούς εξτρεμιστές και αντιδραστικούς του χειρίστου είδους.
» Οι γυναίκες έχουμε επαρκή επίγνωση ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι από τη φύση της άγρια και επιθετική. Αλλά έχουμε επίσης την ικανότητα να μην συγχέουμε μια αδέξια προσπάθεια με μια σεξουαλική επίθεση»
«Το κύμα εκκαθάρισης φαίνεται να μην γνωρίζει κανένα όριο … Λογοκρίνουμε ένα γυμνό του Έγκον Σίλεσε σε μια αφίσα … ζητάμε την ακύρωση μιας ρετροσπεκτίβας των έργων του Ρομάν Πολάνσκι … ένας ακαδημαϊκός βρίσκει το φιλμ «Βlow -up» του Μικελάντζελο Αντονιόνι μισογυνιστικό και απαράδεκτο»… υπογραμμίζουν αλλού.
«Μια γυναίκα μπορεί την ίδια μέρα να ηγηθεί μιας επαγγελματικής ομάδας εργασίας και να απολαύσει το να είναι το σεξουαλικό αντικείμενο ενός άνδρα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι «τσούλα» ούτε άθλια συνεργός της πατριαρχίας και του σεξισμού. Μπορεί να εξασφαλίσει ότι ο μισθός της είναι ίσος με αυτόν ενός άνδρα, αλλά δεν αισθάνεται για πάντα τραυματισμένη από ένα τρίψιμο στο μετρό, ακόμα κι αν θεωρείται έγκλημα. Μπορεί να το δει και ως έκφραση μιας μεγάλης σεξουαλικής δυστυχίας ή σαν ένα περιστατικό που δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία» προσθέτουν.
«Ως γυναίκες, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτόν τον φεμινισμό που, πέρα από την καταγγελία των καταχρήσεων εξουσίας, παίρνει το πρόσωπο ενός μίσους προς τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα… Η ελευθερία να ενοχλείς είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική ελευθερία».
Τι απαντούν γαλλίδες φεμινίστριες
Περιφρονούν τα θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων και θέλουν να επιβάλουν ξανά τη σιωπή που έσπασε μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Γουάινστιν, απαντούν γαλλίδες φεμινίστριες στο πρόσφατο άρθρο που δημοσίευσαν στην εφημερίδα Le Monde, περίπου εκατό γυναίκες, μεταξύ των οποίων η ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ.
«Μόλις γίνει ένα βήμα για την ισότητα, ακόμη και μισού χιλιοστού, ευγενικές ψυχές μας προειδοποιούν αμέσως ότι υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουμε στην υπερβολή», σημειώνουν οι ακτιβίστριες αυτές που υπογράφουν ένα κείμενο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο francetvinfo.
«Στην Γαλλία, καθημερινά, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες πέφτουν θύματα παρενόχλησης. Δεκάδες χιλιάδες σεξουαλικών επιθέσεων. Και εκατοντάδες βιασμών», απαντούν οι περίπου τριάντα φεμινίστριες που υπογράφουν αυτό το κείμενο, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Καρολίν Ντε Αάς, δημοσιογράφοι και πολλές ακτιβίστριες.
Γι’ αυτές, οι γυναίκες που υπέγραψαν το άρθρο στην Le Monde «μπερδεύουν σκόπιμα μια σχέση γοητείας, που στηρίζεται στον σεβασμό και την ευχαρίστηση, με κάτι το βίαιο».
Λέγοντας ότι η πλειονότητα των προσωπικοτήτων που αναφέρονται στην Le Monde είναι «υπότροποι στην υπεράσπιση κάποιων που εγκληματούν σε βάρος παιδιών ή στην δικαιολόγηση του βιασμού», οι φεμινίστριες σημειώνουν επίσης ότι οι γυναίκες αυτές «χρησιμοποιούν για άλλη μια φορά την προβολή τους από τα μέσα ενημέρωσης επιδιώκοντας η σεξουαλική βία να θεωρείται κάτι συνηθισμένο» και «περιφρονούν στην πραγματικότητα τα εκατομμύρια των γυναικών που υφίστανται ή έχουν υποστεί τη βία αυτή».
«Με το κείμενο αυτό, προσπαθούν να επιβάλουν ξανά τη σιωπή που αρχίσαμε να σπάμε. Δεν θα τα καταφέρουν», συνεχίζουν οι γυναίκες που υπογράφουν αυτό το κείμενο, οι οποίες αναφερόμενες στο διάσημο hashtag #BalanceTonPorc, καταλήγουν: «Τα γουρούνια και οι σύμμαχοί τους εύλογα ανησυχούν. Ο παλιός τους κόσμος εξαφανίζεται».