Κορυφώθηκαν τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων οι διαμαρτυρίες των χριστιανών αράβων στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη εναντίον του πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’ τον οποίο κατηγορούν ότι πουλάει γη του Πατριαρχείου στους Ισραηλινούς με αδιαφανείς μεθόδους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Monde, έχουν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν τον πατριάρχη και ζητούν την αντικατάστασή του από Άραβα.
Όπως έγραψε η γαλλική εφημερίδα, όλα ξεκίνησαν το 2005 όταν αποκαλύφθηκε η περίεργη αγοραπωλησία ακινήτων ανάμεσα στο Πατριαρχείο και τρεις ιδιωτικές εταιρείες. Η αγοραπωλησία, ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων, είχε πραγματοποιηθεί το 2004 και αφορούσε δυο ξενοδοχεία κοντά στην Πύλη της Γιάφα καθώς και ένα κτίριο δίπλα στο Όρος του Ναού, όλα στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Οι τρεις εταιρείες, με έδρα στο εξωτερικό, εξυπηρετούν τα συμφέροντα της οργάνωσης Ατερέτ Κοχανίμ η οποία προωθεί από το 1978 την «εβραιοποίηση» της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ και των αραβικών συνοικιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Η υπόθεση είχε ξεσηκώσει τότε τους χριστιανούς Παλαιστινίους, οι οποίοι κατήγγειλαν την απώλεια της κληρονομιάς τους προς όφελος του ισραηλινού κατακτητή, και έληξε με την παραίτηση του τότε Πατριάρχη Ειρηναίου Α’. Για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστών, ο διάδοχός του, ο Θεόφιλος, υποσχέθηκε ότι θα ακύρωνε την αγοραπωλησία. Ισραηλινό δικαστήριο όμως δικαίωσε στις 30 Ιουλίου 2017 τις εταιρείες της Ατερέτ Κοχανίμ. Ο πατριάρχης Θεόφιλος προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, επικαλούμενος πολιτικά κίνητρα στην δικαστική απόφαση. Την ίδια στιγμή όμως σπαταλά την κληρονομιά του Πατριαρχείου, το οποίο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στο Ισραήλ.
«Από την έλευσή του το 2005, έχει παραχωρήσει εκατοντάδες στρέμματα, κυρίως στη Δυτική Ιερουσαλήμ αλλά και στη Γιάφα, στην Καισάρεια, στη Ναζαρέτ ή στην Τιβεριάδα. Ο έλληνας πατριάρχης αρνείται να πάρει τον λόγο για να δικαιολογήσει τις επανειλημμένες αυτές συναλλαγές. Σύμφωνα με ορισμένους, αποπληρώνει τα χρέη που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του τα οποία ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», έγραψε ο Monde. «Ωστόσο, το ύψος των κερδών είναι τόσο χαμηλό που εγείρει υποψίες. Αυτοί στους οποίους περιέρχεται η γη είναι εταιρείες-βιτρίνα με έδρα νησιά που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι».
Οι 13 χριστιανικές εκκλησίες της Ιερουσαλήμ κατήγγειλαν τον Σεπτέμβριο τις «συστηματικές προσπάθειες» του Ισραήλ «να αποδυναμώσει την χριστιανική παρουσία» στην Ιερουσαλήμ. Άλλοι κατηγορούν την Ιορδανία, θεματοφύλακα των ιερών μνημείων της Ιερουσαλήμ, και την Παλαιστινιακή Αρχή ότι κλείνουν τα μάτια στις πωλήσεις γης προς το Ισραήλ παρά το γεγονός ότι αποδυναμώνουν την παρουσία των αράβων χριστιανών στο Ισραήλ.
Από το περασμένο φθινόπωρο ξεκίνησαν διαδηλώσεις των πιστών στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη. «Είμαστε αντίθετοι προς οποιαδήποτε αγοραπωλησία. Το ελληνορθόδοξο πατριαρχείο δεν είναι μεσιτικό γραφείο. Επιθυμούμε μεγαλύτερη διαφάνεια στην διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας», είπε στον Monde ο Χάνι Μπουλάτα, μέλος της Ένωσης Ορθόδοξων Χριστιανών Αράβων της Ιερουσαλήμ. Οι πιστοί δεν γνωρίζουν πού πηγαίνουν τα χρήματα. Υποψιάζονται ότι καταλήγουν να χρηματοδοτούν τον τρόπο ζωής του πατριάρχη ή ότι στέλνονται σε οικογένειες ιερέων στην Ελλάδα.
Αν και οι ορθόδοξοι χριστιανοί στο Ισραήλ (περίπου 45.000 άτομα) και στην Δυτική Όχθη (περίπου 25.000 άτομα) είναι σχεδόν στο σύνολό τους Παλαιστίνιοι, οι κληρικοί είναι, από τον 16ο αιώνα, ελληνικής καταγωγής. Οι πιστοί επανέφεραν το αίτημά τους για την παραίτηση του Θεόφιλου και την αντικατάστασή του με άραβα πατριάρχη.
Σε συνάντηση εκατοντάδων χριστιανών ορθόδοξων Παλαιστινίων τον Οκτώβριο στη Βηθλεέμ, η πώληση της περιουσίας της εκκλησίας ανακηρύχθηκε «εθνικό ζήτημα». Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε να μποϊκοτάρουν τις επισκέψεις του πατριάρχη. Γι’ αυτό ανήμερα των Θεοφανίων, το περασμένο Σάββατο, πλήθος παλαιστινίων διαδηλωτών επιτέθηκε στο αυτοκίνητο του Θεόφιλου την ώρα που προσερχόταν για την λειτουργία στη Βηθλεέμ.