Ασπίδα, νομική και όχι μόνο, έναντι της «κρατικής αυθαιρεσίας», όρθωσε το μεσημέρι της Τρίτης το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που έχει αναλάβει τη νομική στήριξη του Τούρκου – εκ των οκτώ – αξιωματικού στο περιβόητο ζήτημα του ασύλου από την ελληνική πολιτεία.

Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία πλήθους εκπροσώπων του νομικού κόσμου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά σειράς χειρισμών που αφορούν τον αξιωματικό, με κορυφαίους ασφαλώς αυτούς της σύλληψης και της εκ νέου κράτησής του.
Ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου κ. Βασίλης Παπαδόπουλος τόνισε ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, προσδιορίζοντας στα όρια της αυθαιρεσίας αυτά που συνέβησαν χθες, μετά την απόφαση – προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου με την οποία παγώνει η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο. «Θα αναγκαστούμε να προβούμε σε όλες τις δέουσες ενέργειες, καθώς τίθεται ζήτημα προστασίας του», δήλωσε εννοώντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Οπως έγινε σαφές, στα επόμενα 24ωρα, πιθανώς και αύριο,θα εξετασθεί αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών η νομιμότητα της απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Αλλοδαπών για την κράτηση του Τούρκου.
Παίρνοντας τον λόγο, η κυρία Ελένη Κουτσουράκη, συνήγορος του αξιωματικού, αναφέρθηκε αναλυτικά στη χθεσινή – στην Υπηρεσία Ασύλου – μεθόδευση των αρχών (καθώς απομακρύνθηκαν εντέχνως κάποια από τα πρόσωπα που τον συνόδευαν, όπως ο κ. Απόστολος Δοξιάδης) προκειμένου εκείνος να συλληφθεί, χαρακτηρίζοντας αυτό καθαυτό το γεγονός «πολύ τραυματικό», και «πλήγμα για το κράτος δικαίου», καθώς ο αξιωματικός είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας.
«Ελπίζουμε ότι η Δικαιοσύνη θα έλθει και θα θεραπεύσει», τόνισε η ίδια, αναφερόμενη στην κύρια εκδίκαση της υπόθεσης στις 15 Φεβρουαρίου.
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο«παράνομο» της κράτησης αιτούντα άσυλο, τη στιγμή που το ανώτατο χρονικό διάστημα της κράτησης αυτής έχει προ πολλού συμπληρωθεί, ενώ παράλληλα εστιάζει στην απουσία πλαισίου για την κράτηση ελεύθερου αιτούντα ασύλου, και μάλιστα κάποιου που έχει εφοδιαστεί με τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα ( Δελτίο Αιτήσαντος Διεθνή Προστασία) από την Υπηρεσία Ασύλου.
«Η εφαρμογή της σχετικής διάταξης του νόμου απαιτεί πρόσωπο που βρίσκεται ήδη κρατούμενο και παραμένει υπό κράτηση, μετά την κατάθεση αιτήματος διεθνούς προστασίας, και όχι πρόσωπο το οποίο βρίσκεται ελεύθερο και κατά μείζονα λόγο έχει εφοδιαστεί και με τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα ( Δελτιο Αιτησαντος Διεθνή Προστασία) από την Υπηρεσία Ασύλου», τονίζει το Συμβούλιο.
Οι παρεμβάσεις
«Παρών» δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Βερβεσός, κρίνοντας ότι το θέμα δεν αφορά μόνον οκτώ πρόσωπα, αφορά ζητήματα Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο ίδιος δεσμεύθηκε μάλιστα να αναδείξει το θέμα στα ευρωπαϊκά δικηγορικά όργανα.
Τους τόνους ανέβασε ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δημήτρης Παξινός, αναφερόμενος προσωπικά στη δικαστή που εξέδωσε την προσωρινή διαταγή. «Ντροπή γι αυτή που δίκαζε. Φέρθηκε παράνομα και αντιδεοντολογικά. Είχαν όλα προσχεδιαστεί, δεν έγιναν τυχαία. Ηταν μια πολύ θλιβερή μέρα για τη Δικαιοσύνη. (…) Ελπίζω να υποστεί τις συνέπειες του νόμου», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος μεταξυ άλλων στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρόεδρος Εφετών υπήρξε και πρόεδρος Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, η οποία εξέτασε το αίτημα ασύλου άλλου, εκ των οκτω, Τούρκου αξιωματικού.
Παρέμβαση έκανε και ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για να τονίσει ότι κακώς η κυβέρνηση θέτει εξαρχής το δίλημμα κράτους δικαίου η σκοπιμότητας. «Δεν είναι δουλειά κανενός παράγοντα εκτελεστικής εξουσίας να αποφαίνεται με υπαινιγμούς τι έκαναν η τι δεν έκαναν οι άνθρωποι αυτοί», σημείωσε, επισημαίνοντας την προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας τους.
«Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για μια χώρα που θέλει να λέει ότι έχει ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Περάκης, πρόεδροςτης επιτροπής για την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη του CCBE (Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης), ο οποίος είχε καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη των οκτώ στον Άρειο Πάγο.
Κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, ο κ. Περάκης χαρακτήρισε μεταξύ άλλων αδιανόητο το να αμφισβητείται μια τέτοια απόφαση για το άσυλο. «Έχουμε μείνει άναυδοι και πρέπει να μείνουμε ανήσυχοι», δήλωσε ο ίδιος.
Εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών που έχουν ευαισθητοποιηθεί ως προς το θέμα των «οκτώ», μίλησε ο κ. Απόστολος Δοξιάδης, εκφράζοντας την αγανάκτηση του μεταξύ άλλων για τη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα. «Δεν μπορούμε να ακούμε να λέει ο κ. Μουζάλας ότι δεν έχει πεισθεί ότι οι «οκτώ» δεν είναι πραξικοπηματίες. Δεν μας ενδιαφέρει. (…) Έχουν πεισθεί τα δικαστήρια».
«Όλα άρχισαν από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, από την πρώτη μέρα. Ντόμινο, το ένα ψέμα, το ένα λάθος, μετά το άλλο. Και την πληρώνουν οκτώ άνθρωποι», εκτίμησε ο κ. Δοξιάδης.
Λίγο αργότερα, ο ίδιος θα εστίαζε με κριτική διάθεση σε απόσπασμα της απόφασης που επιδόθηκε στον Τούρκο αξιωματικό από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, εξηγώντας τους λόγους της κράτησης του : «καθόσον η ενεργοποίηση της προβλεπόμενης νόμιμης διαδικασίας κράτησης επιβάλλεται για την αντιμετώπιση της προκύπτουσας σοβαρής απειλής για τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια της χώρας, ως το μόνο ενδεδειγμένο κατά τις περιστάσεις μέσο …. Εξάλλου και με αφορμή το πρόσωπό του προκαλούνται σοβαροί κίνδυνοι από άλλα πρόσωπα της αλλοδαπής, ομοϊδεάτες και μη, που επιβουλεύονται την ασφάλεια και ειρήνη της χώρας και των πολιτών της χάρη των δικών τους επιδιώξεων».
Τη συζήτηση έκλεισε ο κ. Παπαδόπουλος, ρητός και κατηγορηματικός : «ακόμη και για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, δεν μπορεί να κρατηθεί».