Δικαστές και εισαγγελείς αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση

Τη διακοπή συνεδριάσεων των δικαστηρίων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης την ημέρα ψήφισης - 12 Ιανουαρίου - του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση, αποφάσισε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, διαμαρτυρόμενη τόσο για το περιεχόμενο, όσο και τη διαδικασία νομοθέτησης.

Τη διακοπή συνεδριάσεων των δικαστηρίων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης την ημέρα ψήφισης – 12 Ιανουαρίου – του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση, αποφάσισε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, διαμαρτυρόμενη τόσο για το περιεχόμενο, όσο και τη διαδικασία νομοθέτησης.
Η Ένωση εκφράζει τις σφοδρές αντιρρήσεις της για το νομοθέτημα, το οποίο – όπως αναφέρει – «πλήττει την συνταγματικά κατοχυρωμένη απρόσκοπτη πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη» και προτείνει να γνωμοδοτήσει σχετικά η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Δικαστές και εισαγγελείς εκτιμούν ότι «δεν προκύπτει από πουθενά ότι η εισαγωγή του συστήματος της υποχρεωτικής ιδιωτικής μεσολάβησης ήταν προαπαιτούμενο των δανειστών», και τονίζουν ότι αντιθέτως «φαίνεται πως αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης».
«Ο αποκλεισμός πρόσβασης στο δικαστικό σύστημα συντελείται με τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου σταδίου υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης που έχει υψηλό κόστος και καθιστά απαγορευτική την μετέπειτα προσφυγή στα Δικαστήρια ιδίως για την οικονομικά ασθενέστερη και συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του λαού», σημειώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Προσθέτει, δε, ότι «σε κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ιταλίας, δεν υφίσταται σύστημα διαμεσολάβησης με την υποχρεωτικότητα που του δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά τα υφιστάμενα συστήματα λειτουργούν αποκλειστικά στη βάση της προαιρετικότητας, στη δε Δανία προβλέπεται μόνο η δικαστική διαμεσολάβηση».
Η μεγαλύτερη δικαστική Ένωση της χώρας διατυπώνει τον προβληματισμό της για τη σκοπιμότητα των επιλογών του υπουργείου Δικαιοσύνης, χωρίς να διστάσει να κάνει λόγο για «σιωπηρή απόρριψη» της δίκης της «ολοκληρωμένης πρότασηςδικαστικής μεσολάβησης, η οποία μπορεί να διεξάγεται από αμερόληπτο και ανεξάρτητο Δικαστή και δεν έχει κανένα κόστος για τον πολίτη».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.