Παρέμβαση στην συζήτηση για την εφαρμογή της Σαρίας, του ιερού μουσουλμανικού νόμου, έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚΕυ. Βενιζέλος στην Βουλή.

Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του θέματος, ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε τροπολογία το δια ταύτα της οποίας είναι ότι θα πρέπει τα όρια δικαιοδοσίας του Μουφτή και υπό το νέο καθεστώς που θεσπίζεται της μη υποχρεωτικότητας της προσφυγής σε αυτόν από τα διάδικαμέρη, να ελέγχονται από το Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας όπου είναι η έδρα του. Αναφερθείς στο νομοσχέδιο είπα ότι η υπαγωγή στην δικαιοδοσία του Μουφτή καθίσταται προαιρετική και εξαρτάται από την υποβολή σχετικής αίτησης και από τα δυο διάδικα μέρη για την επίλυση της όποιας διαφοράς κατά την Σαρία, εξηγώντας ότι με τον τρόπο αυτό οργανώνεται ένας δικονομικός μηχανισμός οιονεί διαιτησίας για τα ζητήματα που μπορεί να υπαχθούν με την βούληση των διαδίκων στην δικαιοδοσία του Μουφτή.

Υπενθύμισε δε ότι από το 1990 προβλέφθηκε ότι η απόφαση του Μουφτή «δεν μπορεί να εκτελεστεί και να αποτελέσει δεδικασμένο αν δεν κηρυχθεί εκτελεστή από το Μονομελές Πρωτοδικείο της έδρας του Μουφτή που ερευνά μόνο αν η απόφαση εκδόθηκε μέσα στα όρια της δικαιοδοσίας του και αν οι διατάξεις που εφαρμόσθηκαν αντίκεινται στο Σύνταγμα».

Ωστόσο και με βάση μια παγιωμένη προβληματική νομολογία, παρατηρήθηκαν νομικά κενά, τα οποία πρέπει πλέον να καλυφθούν. Έτσι, με την τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος προβλέπεται ότι οι αποφάσεις που εκδίδονται από τον Μουφτή δεν μπορούν να εκτελεστούν ούτε αποτελούν δεδικασμένο αν δεν κηρυχθούν εκτελεστές από το Μονομελές Πρωτοδικείο το οποίο ερευνά αν η απόφαση εκδόθηκε μέσα στα όρια της δικαιοδοσίας του Μουφτή και αν οι κανόνες που εφαρμόστηκαν αντίκεινται στο Σύνταγμα αλλά και σε άλλους κανόνες υπερνομοθετικής ισχύος, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σημειώνεται ότι επί της ουσίας πολλές από τις προτεινόμενες βελτιώσεις του κ. Βενιζέλου υιοθετήθηκαν από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου.