Δεκτό έγινε το αίτημα της κυβέρνησης για «πάγωμα» της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό, εκ των οκτώ που ζητούν άσυλο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.
Το Διοικητικό Εφετείο αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.
Οπως αναφέρεται στην απόφαση, το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού. Υπενθυμίζεται ότι η κύρια αίτηση ακύρωσης, θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση γίνεται επίσης σαφές ότι η διοίκηση (κράτος) θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην απομάκρυνση του τούρκου από την Ελλάδα.
Ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί, ο οποίοςτις τελευταίες ημέρες φιλοξενείτο σε φιλικό του σπίτι, εμφανίσθηκε, όπως είχε υποχρέωση, το πρωί της Δευτέρας στην Υπηρεσία Ασύλου για να παραλάβει τα σχετικά με τις εξελίξεις περί ασύλου έγγραφα. Μετά το πέρας της διαδικασίας αυτής, συνελήφθη με απόφαση κράτησης του Τμήματος Αλλοδαπών.
Η απόφαση χαρακτηρίζεται παράνομη από κύκλους υπεράσπισης του αξιωματικού, ενώ προαναγγέλλονται ενέργειες όπως μήνυση κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να ελεγχθούν οι όποιες ποινικές ευθύνες.
Η ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες
Ανακοίνωση σε οξείς τόνους, σχετικά με τη σύλληψη και την κράτηση του αξιωματικού, εξέδωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Το Συμβούλιο επισημαίνει ότι ο αξιωματικός «προσήχθη στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής χωρίς να ενημερωθεί για τον λόγο της σύλληψής του, παρά τις σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων του», ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι «δεν προβλέπεται κατά νόμο καμία διαδικασία κράτησής του. Επομένως η σύλληψή του και η κράτησή του είναι καταφανώς παράνομες και επισύρουν ακόμη και ποινική ευθύνη για όποιον τη διέταξε, καθώς και για όσους έδωσαν τη σχετική εντολή».
«Με βάση την κείμενη νομοθεσία, αιτών άσυλο, στον οποίο μάλιστα έχει χορηγηθεί το σχετικό δελτίο, ενόσω δεν τελεί σε διοικητική κράτηση (είναι δηλαδή ελεύθερος, όπως ο ανωτέρω στρατιωτικός), δεν μπορεί να τεθεί σε κράτηση, εκτός αν συντρέχει στο πρόσωπό του εφαρμογή ποινικών διατάξεων. Σε κάθε περίπτωση, έχει συμπληρωθεί το ανώτατο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος για την κράτησή του, στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου, ενώ από καμία άλλη διάταξη της κείμενης νομοθεσίας, δεν προβλέπεται η οποιαδήποτε άλλη νομική βάση κράτησής του».
Η συζήτηση του αιτήματος προσωρινής διαταγής
Tο μεσημέρι της Παρασκευής είχε ολοκληρωθεί η άτυπη ακρόαση των συνηγόρων του Δημοσίου από τη μια πλευρά και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες από την άλλη, στο πλαίσιο εκδίκασης του αιτήματος προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης της απόφασης χορήγησης ασύλου στον αξιωματικό.
Η διαδικασία έλαβε χώρα στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, ενώπιον της κυρίας Ευγενίας Μυλωνοπούλου, προέδρου του Θ’ Τμήματος του δικαστηρίου.
Το αίτημα προσωρινής διαταγής είχε καταθέσει το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου είχαν υποστηρίξει ότι πρέπει να χορηγηθεί η προσωρινή διαταγή για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και προκειμένου να μη διαταραχθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Από την πλευρά του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, κατέστη σαφές ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιον οιουδήποτε δικαστηρίου.
Οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού τόνισαν ότι η Ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτή, εξαιτίας κινδύνων για βασανιστήρια, ακόμη και της ίδιας τους της ζωής, από άλλα κράτη.
«Πυρά» των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών να ανασταλεί προσωρινά η παροχή ασύλου στον ένα από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς.
Βολές αντιπολίτευσης για το πάγωμα ασύλου στον τούρκο αξιωματικό
Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση τονίζει «η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα παραμένει κράτος δικαίου και μέλος της Ε.Ε. και αν μη τι άλλο να προβληματισθεί για το γεγονός ότι μόνον τα ΜΜΕ της Τουρκίας πανηγυρίζουν πλέον με τις αποφάσεις της».
«Ο Άρειος Πάγος οριστικά και αμετάκλητα απέρριψε την αίτηση της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης να εκδοθούν οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί στην Τουρκία. Αμέσως μετά η ανεξάρτητη δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου έκρινε ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δεν είχαν καμία ανάμειξη στο πραξικόπημα που έγινε στην γείτονα. Και με αυτό το σκεπτικό χορήγησε πολιτικό άσυλο στον πρώτο εξ’ αυτών» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Ως εκ τούτου» προσθέτει «όλες οι εξελίξεις που παρακολουθούμε έκτοτε, γεννώνται από την επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει την αναστολή της απόφασης χορήγησης ασύλου μη σεβόμενη έτσι τόσο την ανεξαρτησία της επιτροπής, όσο και το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου».
Από την πλευρά του το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του, επικρίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ικανοποίηση απαιτήσεων του τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«H κυβέρνηση, υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς, πέτυχε μέσω της αίτησης ακύρωσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να «παγώσει» τη χορήγηση ασύλου στον τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που κατέφυγε στην Ελλάδα. Ο κ. Ερντογάν σίγουρα πρέπει να αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένος. Το ταξίδι του απέδωσε. Η ελληνική κυβέρνηση λειτούργησε ως εντολοδόχος του. Πρόκειται για ύψιστη εθνική ντροπή. Πιστεύουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της όταν γίνει η οριστική κρίση της υπόθεσης» τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος».
Την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα ακυρώνοντας την παροχή ασύλου στον τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, δηλώνει ουσιαστικά υποταγή στην Τουρκία» κάνει, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.
«Η εξέλιξη αυτή δεν μας τιμά και προοιωνίζει τον τρόπο που θα λειτουργούμε εφεξής στην εξωτερική μας πολιτική. Αν μάλιστα τελικά παραδώσουμε τους Τούρκους στην Άγκυρα θα είναι για να φεύγουν από την Ελλάδα όσοι έχουν αξιοπρέπεια» προσθέτει.
«Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για αναστολή της χορήγησης ασύλου του Τούρκου αξιωματικού, ήταν αυτή που ήθελε τόσο η ελληνική κυβέρνηση, που κατέθεσε τη σχετική αίτηση ακύρωσης, όσο και η κυβέρνηση της Τουρκίας» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την αναστολή της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό.
«Η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για τυχόν μεθοδεύσεις και συμφωνίες της κυβέρνησης με τον Ερντογάν» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.
Κοινή δήλωση 11 πρώην προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας
«Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η σημερινή απόφαση της πρόεδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία να ανακαλεί προσωρινά την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία δόθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ο οποίος μαζί με άλλους 7 στρατιωτικούς κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017 στην γείτονα χώρα.
»Τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται, ενώ παράλληλα με μια πρώτη ανάγνωση ανακύπτουν ενδεχομένως πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα. Και αυτό γιατί η πρόεδρος Εφετών του εν λόγω Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία πριν από λίγα 24ώρα δέχθηκε σε ακρόαση του δικηγόρους του Ελληνικού Δημοσίου και σήμερα εξέδωσε την προσωρινή διαταγή, ήταν παράλληλα πρόεδρος άλλης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου η οποία εξέτασε το αίτημα ασύλου ενός εκ των 8 επιβαινόντων στο στρατιωτικό ελικόπτερο.
»Στην Επιτροπή Ασύλου τοποθετήθηκε με την υπ΄ αριθ. 360/15.11.2016 πράξη της Γενικής Επίτροπου της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.
»Έτσι, τίθεται το εύλογο ερωτήματα εάν υπάρχει από ποινικής και πειθαρχικής σκοπιάς, απόκρυψη λόγου εξαίρεσης, λόγω της διφυούς ιδιότητας της επίμαχης δικαστικού λειτουργού, κάτι που δημιουργεί ακυρότητα των όποιων δικαστικών αποφάσεων, λόγω της συμμετοχής της στο δικαστικό σχηματισμό. Ανεξάρτητα, εάν μετά της συζήτηση της υποθέσεως στην επιτροπή ασύλου υπέβαλε, όπως λέγεται, την παραίτησή της από αυτήν.
»Δηλαδή, στην ίδια υπόθεση πρόεδρος δημόσιου κρατικού οργάνου και στην συνέχεια πρόεδρος δικαστικού οργάνου κρίνει προγενέστερη διοικητική του πράξη.
»Πέρα όμως, από αυτό. Δεν προκύπτει ότι παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής της απόφασης χορήγησης ασύλου, για τους λόγους που επικαλέστηκε το Διοικητικό Εφετείο, από τις διεθνείς συμβάσεις (Σύμβαση της Γενεύης περί της νομικής κατάστασης των προσφύγων, Διεθνής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) τις οποίες έχει κυρώσει η χώρα μας, αλλά και τον χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτοί οι νομικοί κανόνες έχουν ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
»Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού, ενώ διατυπώνει η δικαστική λειτουργός το αυτονόητο ότι δεν μπορεί να εκδοθεί ο εν λόγω στρατιωτικός στην Τουρκία.
»Δεν πρέπει να λησμονείται ότι η Κυβέρνηση με κάθε τρόπο προσπαθεί να «αγοράσει χρόνο» στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών».
Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι:
Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,
Στέλιος Μανουσάκης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς,
Απόστολος Λιόσης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας,
Γεώργιος Κυμπαρίδης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής,
Θεόδωρος Καζάς, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου,
Κωνσταντίνος Σαρρής, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου,
Δημήτριος Κοντογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων και
Δημήτριος Κωστογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τριπόλεως