Στις προσυνεδριακές διαδικασίες και στη μάχη για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ρίχνουν το βάρος τους οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής. Και στα δύο μέτωπα υπάρχουν εμπόδια τα οποία καλούνται να ξεπεραστούν.
Την Τρίτη το απόγευμα θα συνεδριάσει υπό τον συντονιστή του συνεδρίου Βασίλη Κεγκέρογλου, η γραμματεία της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Της συγκρότησης της, προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο με την πλευρά Καμίνη και Ανδρουλάκη να μην αποδέχονται την αρχική πρόταση θεωρώντας ότι υποεκπροσωπούνται. Μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις επετεύχθη συμβιβασμός και ανακοινώθηκε η σύνθεση της επιτροπής η οποία έχει 36 μέλη αντί για 29 που προέβλεπε η αρχική πρόταση.
Το ζήτημα όμως της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων που αποτελούν το νέο σχήμα αλλά και των βασικών υποψηφίων που πήραν μέρος στην εκλογή αρχηγού εξακολουθεί να προκαλεί διχογνωμίες όσον τη σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής που αναμένεται να αποτελείται από 300 – 400 άτομα. Για τη σύνθεση της, στο παρασκήνιο γίνονται μια σειρά από παζάρια από κόμματα αλλά και υποψηφίους που θέλουν να πετύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση.
Οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής, εκτιμούν ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η σύνθεση της και η ημερομηνία της πρώτης συνεδρίαση του πολυπληθούς οργάνου, πιθανότατα στις 14 Ιανουαρίου, η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη της πορείας προς το συνέδριο.
Την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει στη Βουλή και το άτυπο όργανο που έχει συσταθεί προκειμένου να υπάρχει συντονισμός της παρουσίας των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού. Πρόθεση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής είναι η συζήτηση και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου να αποτελέσει πεδίο άσκησης δριμύτατης και συνολικής κριτικής στα κυβερνητικά πεπραγμένα και παράλληλα πεδίο κατάθεσης των βασικών σημείων της πρότασης για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο υπάρχει ένα εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεραστεί.
Η διαφορετική στάση της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού στο άρθρο για τις απεργίες. Στη ΔΗΣΥ θα καταψηφίσουν τη σχετική διάταξη. Θεωρούν εκτός των άλλων ότι η προϋπόθεση γενικών συνελεύσεων στην οποία θα πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία είναι ανεφάρμοστη. «Είναι αδύνατο για παράδειγμα των σωματείο εμποροϋπάλληλων της Αθήνας να πάει σε συνέλευση και να υπάρξει απαρτία και πλειοψηφία για την πραγματοποίηση απεργίας» τονίζουν επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη. Αντιθέτως, το Ποτάμι χωρίς να αγνοεί τα κενά που χρήζουν διευκρίνησης, έχει την πρόθεση να ψηφίσει τη διάταξη.