Οι πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα σε Αθήνα και Σκόπια με απώτερο στόχο την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της πΓΔΜ σχολιάζονται από τον γερμανικό Τύπο. Η Sudwest Presse κάνει λόγο για «κινητικότητα στη διαμάχη για την ονομασία», αποδίδοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη στην αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ.
Το δημοσίευμα εστιάζει και στον ρόλο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, εξαίροντας το γεγονός ότι «εδώ και σχεδόν 25 χρόνια καταβάλλει προσπάθειες κατ’ εντολή του ΝΑΤΟ να διαμεσολαβήσει σε μια διαμάχη που είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητή από την κοινή γνώμη εκτός Βαλκανίων». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι πρόκειται ωστόσο για ένα ζήτημα που απασχολεί δεόντως τη διεθνή διπλωματία διότι «η διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ έχει γεωπολιτικές διαστάσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Νίμιτς είναι στο μεταξύ 78 ετών, αλλά τώρα θεωρεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο του: Οι κυβερνήσεις σε Σκόπια και Αθήνα φαίνονται επιτέλους διατεθειμένες να διευθετήσουν τη διένεξη».
Το δημοσίευμα παρουσιάζει συνοπτικά το χρονικό του ζητήματος της ονομασίας και επισημαίνει ότι η «αντικατάσταση του εθνοσυντηρητικού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ τον περασμένο Μάιο έφερε κινητικότητα στη διαμάχη».
Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται στο ζήτημα της ονομασίας ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ», που επιδιώκουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με την προσδοκία ότι αυτή θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των «ταραγμένων Βαλκανίων».
Μόλις επτά γερμανοί υπάλληλοι στην Αθήνα
Για ελλιπή στήριξη της Ελλάδας εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης με αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης χρέους αλλά και του προσφυγικού, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Focus. «Παρά τις επανειλημμένες προτάσεις προς την (σ.σ. εκάστοτε) ελληνική κυβέρνηση, τελικά η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει στείλει μέχρι σήμερα σχεδόν καθόλου προσωπικό για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα», γράφει το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό, επικαλούμενο απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτό, «από το 2010 έχουν δημιουργηθεί μόλις επτά θέσεις για γερμανούς υπαλλήλους στην Ελλάδα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) έχει αποστείλει έναν υπάλληλο. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία εκπροσωπείται με δύο στελέχη στη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα και το γερμανικό υπουργείο Εργασίας με έναν τμηματάρχη. Τρεις συνοριακοί φύλακες συμβουλεύουν και βοηθούν στο μεταξύ έλληνες συναδέλφους τους στο αεροδρόμιο της Αθήνας».
Το Focus αναφέρει ακόμη ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει «από το 2010 περί τους 17 υπαλλήλους με υπηρεσιακά ταξίδια για να προσφέρουν στήριξη στην Αθήνα». Όπως σημειώνεται, τα εν λόγω ταξίδια είχαν «κατά κανόνα διάρκεια από δύο έως 12 ημέρες».
Το γερμανικό περιοδικό φιλοξενεί δηλώσεις του εξειδικευμένου σε οικονομικά ζητήματα βουλευτή των γερμανών Φιλελευθέρων Φρανκ Σέφλερ, ο οποίος χαρακτήρισε τα εν λόγω στοιχεία «ντροπιαστικά», δεδομένων των βαρών «που καλούνται να επωμιστούν οι γερμανοί φορολογούμενοι στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης χρέους στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο γερμανός βουλευτής.
Άρης Καλτιριμτζής