Αψιμαχίες για την εκπροσώπηση στο συνέδριο

«Προχωρήστε γρήγορα τις συνεδριακές διαδικασίες».

«Προχωρήστε γρήγορα τις συνεδριακές διαδικασίες». Η προτροπή της Φώφης Γεννηματά προς τους στενούς συνεργάτες της, στην πρώτη σύσκεψη της νέας χρονιάς, συναντά ωστόσο μια σειρά από εμπόδια. Η διαδικασία του Μαρτίου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Δεν αφορά συνέδριο ενός νέου ενιαίου φορέα αλλά ενός πολυκομματικού σχήματος. Η επιδιωκόμενη διασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των κομμάτων και των τάσεων που στεγάζονται στο Κίνημα Αλλαγής είναι μια δύσκολη εξίσωση που παράγει εντάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου η σύνθεση του συνεδρίου αποτέλεσε το πεδίο εκδήλωσης των πρώτων αψιμαχιών σε δύο κυρίως θέματα. Του ποσοστού των εκλεγμένων συνέδρων και της αναλογικής εκπροσώπησης όχι μόνο των κομμάτων αλλά και των υποψηφίων που πήραν μέρος στην κούρσα για την ηγεσία του νέου φορέα. Οι απόψεις που εκφράστηκαν διαμόρφωσαν στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής δύο μέτωπα. Στη μία όχθη βρέθηκαν η Φώφη Γεννηματά και οι επικεφαλής των κομμάτων του σχήματος (Γ. Παπανδρέου, Στ. Θεοδωράκης, Αθ. Θεοχαρόπουλος). Στην άλλη, οι Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Καμίνης.

Κόμματα Vs υποψηφίων

Η πρόταση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ήταν τουλάχιστον το 50% των συνέδρων να είναι εκλεγμένοι από το μητρώο μελών και το υπόλοιπο 50% να αποτελείται από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και των κομμάτων και των τάσεων του νέου φορέα. Σε αυτά αντέδρασε ο κ. Καμίνης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε ζήτημα αναλογικής εκπροσώπησης και των υποψηφίων. (Οι κ.κ. Καμίνης και Ανδρουλάκης δεν είναι επικεφαλής κομμάτων όπως οι κ.κ. Θεοδωράκης, Παπανδρέου και Θεοχαρόπουλος που εξασφαλίζουν εκπροσώπηση μέσω της ποσόστωσης.) «Πήρα 14% στις εκλογές, αυτή η τάση δεν θα εκπροσωπηθεί;» παρατήρησε. «Γιώργο, οι εκλογές τέλειωσαν» ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απάντηση της κυρίας Γεννηματά.
Ο Ν. Ανδρουλάκης παρατήρησε ότι το ποσοστό των εκλεγμένων από τη βάση του νέου φορέα θα πρέπει να είναι πολύ πάνω από το 50%, ενώ ζήτησε το ΠαΣοΚ αλλά και τα άλλα κόμματα να εκλέξουν και όχι να διορίσουν τους συνέδρους που τους αναλογούν. Η πρόταση Γεννηματά προκρίθηκε και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλος είναι «ορθή». Εμπειρα κομματικά στελέχη αναφέρουν ότι στην περίπτωση που εκλεγόταν ένα ποσοστό περί το 70% από τη βάση «θα είχαμε να κάνουμε με μια διαδικασία που θα φαινόταν πιο δημοκρατική αλλά θα οδηγούσε σε ένα συνέδριο λιγότερο αντιπροσωπευτικό». Οπως εξηγούν, η εκλογή συνέδρων θα γινόταν από ένα εκλογικό σώμα πολύ μικρότερο των 212.000 που έχουν ψηφίσει. Μέλη του νέου κόμματος έχουν δηλώσει περί τις 78.000 άτομα και δεν μπορεί να υπολογιστεί πόσοι από αυτούς θα μετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Σε ένα τέτοιο κλειστό εκλογικό σώμα και με δεδομένο ότι η εκλογή συνέδρων θα γίνει ανά καλλικρατικό δήμο, είναι βέβαιο ότι θα θριαμβεύσουν οι μηχανισμοί. Η Φώφη Γεννηματά και ο Ν. Ανδρουλάκης θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος.

Αντιδράσεις και παρασκήνιο

Οι διαφωνίες συνεχίστηκαν και στη σύσκεψη που είχε στα μέσα της εβδομάδας ο Β. Κεγκέρογλου με τους εκπροσώπους των έξι μελών του Πολιτικού Συμβουλίου σε μια προσπάθεια να συμφωνηθεί η σύνθεση των οργάνων που θα αναλάβουν τις προσυνεδριακές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο εκπρόσωπος του κ. Καμίνη όσο και ο εκπρόσωπος του κ. Ανδρουλάκη έθεσαν θέμα σύνθεσης της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΟΕΣ) και κλειστής γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) λέγοντας ότι με βάση τη λογική της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων αλλά όχι των υποψηφίων διαθέτουν σε ένα όργανο 29 μελών μόνο από έναν εκπρόσωπο, όπως και η πλευρά του Απόστολου Πόντα.
Η αναλογία αυτής της εκπροσώπησης δεν έγινε δεκτή από τον Ν. Διακουλάκη που εκπροσωπούσε τον δήμαρχο Αθηναίων και τον Α. Σπυρόπουλο που εκπροσωπούσε τον ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ. Υποστήριξαν ότι δεν μπορεί η κατανομή να γίνεται μόνο ανάμεσα στα κόμματα και να μη λαμβάνεται υπόψη η ψήφος των 212.000 πολιτών που ψήφισαν για ενιαίο φορέα. Η άτυπη σύσκεψη δεν κατέληξε σε συμφωνία. Ακολούθησε σειρά διαβουλεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός και να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός σύμφωνα με τον οποίο η Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση στις 8 ή το αργότερο στις 9 Ιανουαρίου. Ωστόσο, το παρασκήνιο είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που κρύβει η πορεία προς το συνέδριο.

«Ακαιρη η συζήτηση»

«Ο Καμμένος δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στον Τσίπρα». Η εκτίμηση της πλειονότητας των στελεχών που πήραν μέρος στη σύσκεψη υπό τη Φώφη Γεννηματά για το Σκοπιανό ήταν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα κάνει μία ακόμα στροφή 180 μοιρών. Ωστόσο εκφράστηκε και η άποψη ότι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό μπορεί να πάρουν απρόβλεπτη τροπή για την κυβέρνηση αν ο κ. Καμμένος θεωρήσει ότι μια ανυποχώρητη στάση, ειδικά σε αυτό το θέμα, θα αποτελέσει το διαβατήριό του και για την επόμενη Βουλή.

Το πνεύμα της τοποθέτησης της κυρίας Γεννηματά αποδίδεται στη φράση των συνεργατών της, ότι ο «δημόσιος διάλογος σε αυτή τη φάση δεν βοηθάει». Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, το μόνο δεδομένο είναι «η διγλωσσία της κυβέρνησης», την οποία χαρακτηρίζουν απαράδεκτη. Αλλο δεδομένο ή κάποια ενημέρωση δεν υπάρχει. Εκτιμάται λοιπόν ως άκαιρη αλλά και ατελέσφορη η συζήτηση για το θέμα αυτό και προκρίνεται η ανάδειξη θεμάτων της οικονομικής και κοινωνικής ατζέντας.
Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη της πάγιας εθνικής γραμμής. «Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται σταθερά στην εθνική γραμμή για την εξεύρεση λύσης σε σχέση με τη FYROM, με μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με γεωγραφικό προσδιορισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Το Κίνημα Αλλαγής με αίσθημα ευθύνης θα τοποθετηθεί όταν η κυβέρνηση θα φέρει τις τελικές προτάσεις της». Μέχρι τότε, όπως λέγεται, «θα είναι καλό να μην παίζουμε το παιχνίδι του Τσίπρα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.