Βάζουν πλάτη

Ποδαρικό στο 2018 με μειώσεις επιτοκίων στα καταθετικά προϊόντα κάνουν οι τράπεζες. Στόχος τους, να μειώσουν ακόμη περισσότερο τους τόκους που πληρώνουν στους καταθέτες ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα, στο πλαίσιο της εφαρμογής των επιχειρησιακών τους σχεδιασμών. Η πιστή τήρηση των στόχων που περιέχονται σε αυτούς αποτελεί προτεραιότητα για τις διοικήσεις εν όψει των stresstests. Ετσι, εκτός από την περικοπή γενικών εξόδων, οι πελάτες θα συνεισφέρουν, μη ερωτώμενοι, στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών.

Η σύγχυση…

Ηταν Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017 όταν ο υπουργός Οικονομίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου αποκάλυπτε ότι η μείωση του αφορολογήτου είναι μεταξύ των ζητημάτων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Την επόμενη μέρα ο ίδιος, πιεζόμενος, ανασκεύασε, αλλά ύστερα από πέντε μήνες επιβεβαιώθηκε και το αφορολόγητο, όπως ψήφισε η Βουλή, θα μειωθεί από το 2020. Ü Εναν χρόνο μετά, η σύζυγός του, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Ράνια Αντωνοπούλου (σκίτσο) αποκάλυψε το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για ρύθμιση των φόρων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι σε 12 δόσεις. Την ίδια ημέρα της δήλωσής της το υπουργείο Οικονομικών, με άτυπη ενημέρωση, διέψευσε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

…και η αλήθεια

Η ίδια δεν επανήλθε στο θέμα. Ομως, τελικά τι συμβαίνει; Πληροφορίες αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες όντως στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν προσπάθειες να πείσουν τους δανειστές να έρθει μια διαδικασία ρύθμισης – διευκόλυνσης πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, οι δανειστές δεν δέχονται να υπάρξει καμία νέα ρύθμιση, γιατί όσες φορές έχουν ισχύσει, τα έσοδα έχουν μείνει πίσω αντί να αυξηθούν. Ü Eντύπωση πάντως προκαλεί πώς βγήκε μια υπουργός αναρμόδια για το θέμα να εξαγγείλει ένα μέτρο που, ακόμη και αν υπάρχει στα χαρτιά, «κάηκε» πριν ακόμη εφαρμοστεί.

Κατασκευάζουν εχθρούς…

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονιμίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε την Τράπεζα Πειραιώς για το οικονομικό αδιέξοδο στην ΕΒΖ. Και όμως, μέχρι πριν από λίγο καιρό ο ίδιος υπουργός, με πανηγυρικές του δηλώσεις, διαβεβαίωνε πως χάρη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η εταιρεία θα είχε λαμπρό μέλλον και για να καθησυχάσει εργαζομένους και παραγωγούς άνοιξε και το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα, προσθέτοντας επιπλέον βάρη στην εταιρεία. Ü Τώρα όμως ήρθε η ώρα της αλήθειας. Οι τευτλοπαραγωγοί πρέπει να πληρωθούν για την παραγωγή του 2017, αλλά τα ταμεία είναι άδεια. Και προκειμένου να μην τους πάρουν στο κυνήγι, οι κυβερνώντες κατασκευάζουν εχθρούς.

…γιατί έχουν εκτεθεί

Οι αγρότες όμως δεν είναι αφελείς. Γνωρίζουν ότι τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια η Πειραιώς, που έχει στηρίξει κατά καιρούς με ενέσεις ρευστότητας την εταιρεία, είχε διαμηνύσει πως θα χρηματοδοτήσει πάλι την ΕΒΖ μόνο αν πουληθούν οι μονάδες στη Σερβία, ρευστοποιηθεί ακίνητη περιουσία και περιοριστούν τα λειτουργικά κόστη. Εχουν αλλάξει από τότε τέσσερις διοικήσεις, αλλά καμία δεν μπόρεσε να υπηρετήσει το σχέδιο εξυγίανσης για μικροπολιτικούς σκοπούς, με την αρωγή πάντα της κυβέρνησης, που έπαιζε καθυστέρηση και έκανε λόγο για διατήρηση του κρατικού χαρακτήρα της εταιρείας. Πώς το έλεγε η Θάτσερ; Καλός είναι ο σοσιαλισμός μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των άλλων…

Το άγγιγμα της Κίνας

«Αν δεν κατορθώσουμε να διπλασιάσουμε την παραγωγή στο εργοστάσιο των Οινοφύτων, θα θέλουμε ξύλο», επεσήμανε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο κ. Γιώργος Κορρές αναφερόμενος στις προοπτικές που ανοίγονται μετά τη συμφωνία της μεταβίβασης του 52% των μετοχών της Κορρές ΑΕ στη Morgan Stanley και την κινεζική Profex. Η τελευταία θα αναλάβει τη διανομή των προϊόντων της ελληνικής εταιρείας φυσικών καλλυντικών στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάου. Σύμφωνα με τον κ. Κορρέ, τα μεγέθη της Κίνας σε όλες τις αγορές είναι ασύλληπτα. Οπως εκμυστηρεύθηκε, μια γνωστή εταιρεία καλλυντικών μόνο την πρώτη μέρα λειτουργίας του ηλεκτρονικού της καταστήματος στην Κίνα έκανε τζίρο 20 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ