Ετος σημαντικών προκλήσεων όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεφαλαιαγοράς θα είναι το 2018, καθώς μια σειρά κανονιστικών ρυθμίσεων θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε ένα περιβάλλον που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, αλλά και επιπλέον ευκαιρίες σε όλους τους εμπλεκομένους.
Οι αλλαγές που θα επέλθουν τόσο στο συναλλακτικό περιβάλλον, μέσω της MiFID ΙΙ, όσο και στο μετασυναλλακτικό, μέσω της CSDR, θα αποτελέσουν ένα στοίχημα και προφανώς θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στον ευρύτερο χρηματιστηριακό κλάδο.
Ωστόσο, οι κανόνες διαφάνειας και η επιβολή σύγχρονων συστημάτων που οι παραπάνω θεσμικές αλλαγές θα εξασφαλίσουν σε όλες τις διαδικασίες των χρηματιστηρίων και των επενδυτικών εταιρειών πρέπει να είναι το κυρίαρχο ζητούμενο για όλους.
Ιδιαίτερα σημαντική προσαρμογή σε κανονιστικές ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί ο κανονισμός CSDR. Μέσω εναρμονισμένης διαδικασίας αδειοδότησης (passporting) θα δίνεται η δυνατότητα στα αποθετήρια να παρέχουν διασυνοριακά, εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπηρεσίες πρόσβασης μεταξύ τους καθώς και διαδικασίες διασύνδεσης με άλλες αγορές και οίκους εκκαθάρισης.
Κυρίαρχο ωστόσο στοίχημα παραμένει η ταχύτητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και υπό το πρίσμα αυτό, η ανάδειξη του ρόλου της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς ως μηχανισμού άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις θα παραμείνει το μεγάλο διακύβευμα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας.
Το 2017, το Χρηματιστήριο απέδειξε ότι μπορεί να υποστηρίζει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και μέσω ομολογιακών εκδόσεων αφού οι επενδυτές χρηματοδότησαν επενδυτικά σχέδια αλλά και ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων. Αντλήθηκαν συνολικά 610 εκατ. ευρώ ενώ το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από το επενδυτικό κοινό για τοποθέτηση ξεπέρασε το 1,4 δισ. ευρώ.
Καθώς οι πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ωριμάζουν, εξειδικεύοντας τη στόχευσή τους στο άνοιγμα της κεφαλαιαγοράς για τις ΜμΕ επιχειρήσεις, οι ευκαιρίες για άντληση κεφαλαίων από την παγκόσμια ρευστότητα θα μεγαλώνουν για την ελληνική οικονομία. Η κινητοποίηση του οικοσυστήματος της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς προς κάθε κατεύθυνση, αξιοποιώντας κυρίως τις σύγχρονες τάσεις, μπορεί να δώσει πνοή στην αναδιάταξη του παραγωγικού ιστού της χώρας.
Εντός του 2018 θα έχουμε και τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών με το ΛΑΓΗΕ και τη ΔΕΣΦΑ σχετικά με τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η συμβολή μας, με τις υποδομές και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, στη μεγάλη πρόκληση που ονομάζεται αγορά ενέργειας.
Αλλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως αυτή της επικείμενης Ενωσης Κεφαλαιαγορών, θα αποτελέσουν επίσης κρίσιμο παράγοντα για τη στήριξη των ΜμΕ. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεδομένης της σημαντικής συνεισφοράς αυτών των επιχειρήσεων στο ΑΕΠ αλλά και στην απασχόληση.
Εχει γίνει επιτέλους πλήρως κατανοητό από όλους τους συμμετέχοντες ότι η συνδυασμένη αξιοποίηση της υποκείμενης αγοράς και της αγοράς των παραγώγων αποτελεί προϋπόθεση για μια μακροχρόνια επιτυχημένη τοποθέτηση. Η αναζωογόνηση της αγοράς παραγώγων θα αποτελέσει επίσης εργαλείο για την αποτελεσματική διαχείριση του downside risk.
Ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας σε ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον βρίσκεται σε εξέλιξη. Το στοίχημα για όλους εμάς στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί η επενδυτική δραστηριότητα, σε έναν διεθνοποιημένο και συνεχώς μεταβαλλόμενο «χρηματιστηριακό χάρτη» αλλά και πώς η δραστηριότητα αυτή θα συμβάλει στη διαμόρφωση του παραγωγικού ιστού της χώρας που θα καθορίσει τους όρους παραγωγής της επόμενης 50ετίας.
Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης είναι διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ