Ο Τσίπρας και το μυστήριο των εκλογών

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, έντονη μαθαίνω είναι η συζήτηση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για το εάν θα πρέπει οι εκλογές να διεξαχθούν νωρίτερα.

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, έντονη μαθαίνω είναι η συζήτηση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για το εάν θα πρέπει οι εκλογές να διεξαχθούν νωρίτερα. Αλλωστε σχεδόν κανένας από όσους κινούνται πέριξ του Πρωθυπουργού δεν πιστεύει ότι θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Ορισμένοι μάλιστα αναφέρουν με νόημα ότι ο κ. Τσίπρας το λέει αυτό (και τελευταίως το επαναλαμβάνει σχεδόν καθημερινώς) μόνο και μόνο για να συντηρεί έναν μύθο (ότι δήθεν θέλει να ολοκληρώσει την τετραετία) και να διατηρεί το προνόμιο του αιφνιδιασμού.
nnn
Αντιθέτως πολλοί είναι αυτοί που εισηγούνται εκλογές εντός του 2018 και συγκεκριμένα μετά τον Αύγουστο, με το πέρας δηλαδή του προγράμματος και την έξοδο στις αγορές. Οι περισσότεροι που εισηγούνται πρόωρες εκλογές δεν είναι άλλοι από τους βουλευτές περιφέρειας του κυβερνώντος κόμματος που εισπράττουν την αγωνία, τον προβληματισμό αλλά και την οργή των ψηφοφόρων τους. Στις τακτικές (μη ανακοινώσιμες) συναντήσεις που έχουν με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, πέραν των τοπικών αιτημάτων που καταθέτουν, ξανοίγονται και σε θέματα ευρύτερης πολιτικής.

Αυτοί που θέλουν πρόωρες κάλπες

Πάρτε για παράδειγμα τον βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος λόγω της ιδιότητάς του έχει συχνές επαφές με υπουργούς του οικονομικού επιτελείου. Ανέπτυξε τον προβληματισμό του ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο, και όχι βεβαίως να περιμένει ο κ. Τσίπρας το φθινόπωρο του 2019. Προσδιόρισε και τον κατάλληλο χρόνο για τη διεξαγωγή των εκλογών λέγοντας ότι αυτές θα πρέπει να είναι το φθινόπωρο του 2018. Εναν χρόνο δηλαδή νωρίτερα απ’ ό,τι είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός του.
nnn
Ρώτησα τον κ. Μπαλαούρα ποια ήταν η απήχηση της πρότασης-εισήγησής του προς τους υπουργούς και το μόνο που είπε είναι ότι πρόκειται για ιδιωτικές συζητήσεις που κάνει συχνά με μέλη της κυβέρνησης και ότι ο χρόνος των εκλογών καθορίζεται από τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο εξήγησε ότι η πρόωρη (πριν δηλαδή από το κλείσιμο της τετραετίας) προσφυγή στις κάλπες συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ (και τον κ. Τσίπρα) αφού θα δρομολογηθεί η έξοδος από τα μνημόνια και θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτά τα οφέλη της ανάκαμψης.
nnn
Υπάρχουν όμως και άλλοι συριζαίοι που πιστεύουν ότι δεν πρέπει ο Πρωθυπουργός να περιμένει το φθινόπωρο του 2019 για να προκηρύξει εκλογές. Εις εξ αυτών μάλιστα έλεγε σε συζήτηση με «συντρόφους» του ότι «δεν μπορώ να κατανοήσω αυτό το κόλλημα του Τσίπρα για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, τη στιγμή που μπορούμε ακόμη και να τις κερδίσουμε μόλις βγούμε από τα μνημόνια». Οπως και να ‘χει το πράγμα η ΝΔ θεωρεί πλέον δεδομένο ότι το 2018 θα είναι εκλογική χρονιά (ό,τι και αν λέει ο κ. Τσίπρας) και έθεσε το προεκλογικό της επιτελείο σε ετοιμότητα. Το ίδιο λέει και η Φώφη Γεννηματά με το επιτελείο του κόμματός της επίσης σε ετοιμότητα.

«Μας αρκεί ότι η ψαλίδα κλείνει»

Επισήμως ωστόσο στο Μαξίμου (είτε απευθείας ο κ. Τσίπρας είτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος) επιμένουν ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Οι στενοί συνεργάτες όμως του Πρωθυπουργού πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε προκήρυξη εκλογών προτού διαπιστώσει ότι η δημοσκοπική ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα κλείνει. Απλώς σημειώστε και τούτο: Τις προάλλες ο υπουργός Επικρατείας και από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού Αλέκος Φλαμπουράρης έλεγε ότι «δεν μας ενδιαφέρει πλέον το ποσοστό που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μας αρκεί ότι η ψαλίδα κλείνει».
nnn
Πολλές φορές στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας έχει εξαγγείλει «προτεραιότητες» της κυβέρνησής του, τις οποίες δεν τήρησε. Να αναφέρω την εξαγγελία για άμεση προτεραιότητα στην ποσοτική χαλάρωση την οποία εγκατέλειψε ή ακόμη την εξαγγελία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, για την οποία, εάν θυμάστε, διοργάνωσε ολόκληρη φιέστα στο προαύλιο της Βουλής, όρισε μια άτυπη εξωκοινοβουλευτική επιτροπή από προσωπικότητες, υποσχέθηκε ότι έως το τέλος του έτους (2018) θα είχε δρομολογηθεί, αλλά φαίνεται ότι και αυτή την εξαγγελία την ξέχασε. Να σκεφτείτε ότι ούτε καν την κυβερνητική πρόταση έφερε προς διαβούλευση. Οπως επίσης την εξαγγελία του για την απλή αναλογική στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ο σχετικός νόμος δεν έφτασε ακόμη στη Βουλή.
nnn
Στην κυβέρνηση, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι λίγοι αυτοί (ο καθένας για τους δικούς του λόγους) που περιμένουν ότι μόλις ψηφισθούν τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, τότε ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Οι πιο τολμηροί τον χαρακτηρίζουν ως «ριζικό» ανασχηματισμό, ενώ άλλοι ως «εκλογικό». Η αλήθεια είναι, όπως λένε και οι συνεργάτες τού Πρωθυπουργού, ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει καν ασχοληθεί με το θέμα που λέγεται ανασχηματισμός. Δεν τον απασχολεί, μου λένε, γιατί μετά τα προαπαιτούμενα θα έχει να ασχοληθεί με το Σκοπιανό. Δεν είναι μέσα στις προτεραιότητές του (να, πάλι οι «προτεραιότητες»), αν και δεν θα του ήταν καθόλου δύσκολο να απαλλαγεί από ορισμένες δυσλειτουργίες που παρατηρούνται. Μου ανέφεραν ορισμένα ονόματα «δυσλειτουργίας», όπως της Κονιόρδου, του Κατρούγκαλου, του Αποστόλου καθώς και των Σκουρλέτη και Κουρουμπλή, πλην όμως ο κ. Τσίπρας, όπως είπαν, δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, ούτε ποιους θα αντικαταστήσει, ούτε πότε θα κάνει (εάν τελικά κάνει) ανασχηματισμό.

Τι θα κάνει με τον Ν. Φίλη;

Υπάρχει βεβαίως και ο Νίκος Φίλης. Θα έχει άραγε θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα, έστω και σε έναν περιορισμένο ανασχηματισμό; Ο Αλ. Τσίπρας μου λένε ότι θα έχει δύο προφανείς επιλογές: ή να τον συμπεριλάβει, προκειμένου να ικανοποιήσει το περί Δικαίου (αριστερό) αίσθημα εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου πολλοί είναι αυτοί –κυρίως μεταξύ των «53+» –που θεωρούν τον κ. Φίλη «απαραίτητο», ή να μην τον συμπεριλάβει, ώστε να αποφύγει έναν τυχόν νέο ενδοκυβερνητικό «πονοκέφαλο», καθώς ο πρώην υπουργός Παιδείας ασκεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κριτική σε κυβερνητικές επιλογές –θυμίζω την υπόθεση Καμμένου με την πώληση οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία, τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας κ.λπ., για να μην αναφερθώ στα θέματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις με την Εκκλησία, κάτι που ο ίδιος πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν. Βέβαια, υπάρχει και η εκδοχή να τον συμπεριλάβει ο Πρωθυπουργός στο νέο σχήμα ακριβώς για αυτούς τους λόγους, ώστε «να του κλείσει το στόμα». Είναι όμως κάτι τέτοιο διασφαλισμένο;

Πόσα δισ. κρύβονται στα στρώματα;

Ξέρετε πόσα δισ. ευρώ βρίσκονται εκτός τραπέζης, δηλαδή κρύβονται ακόμα σε στρώματα, μαξιλάρια κ.λπ.; Ούτε λίγο ούτε πολύ, περί τα 15 δισ. ευρώ! Αυτό βεβαιώνει ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας, λέγοντας ότι από τον Μάιο του 2015 έφυγαν καταθέσεις από τις τράπεζες 27 δισ. ευρώ. «Στοιχεία διπλοτσεκαρισμένα», όπως λέει.

nnn
Δηλαδή, συμπληρώνει, μπορεί ακόμα να κυκλοφορεί άφθονο χρήμα (δείτε αύξηση του τζίρου των καταστημάτων, υπερκρατήσεις σε χιονοδρομικά κέντρα και σαλέ του εξωτερικού, αύξηση των πωλήσεων στα αυτοκίνητα κ.λπ.), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι καταθέσεις έχουν επιστραφεί στο σύνολό τους.
nnn
Ο κ. Στουρνάρας περιμένει άλλα 12 δισ. ευρώ να επιστρέψουν ή έστω ένα μεγάλο μέρος αυτών. Και τότε, λέει, «να δείτε πόσο εύκολα αίρονται τα capital controls».

***

Είναι η πρώτη φορά που σύντροφος εν ενεργεία πρωθυπουργού παραχώρησε πολιτική συνέντευξη. Χωρίς να έχει καμία θεσμική ιδιότητα, επιχείρησε να υπερασπιστεί την πολιτική τού συντρόφου της Πρωθυπουργού η Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως περνά στον «όμορφο» κόσμο της δημόσιας κριτικής, όπως έλεγαν από την αντιπολίτευση.

***

Φωτιές στον Λευκό Οίκο ανάβει ένα βιβλίο που σύντομα θα κυκλοφορήσει και το οποίο υπογράφει ο βιογράφος του Ρούπερτ Μέρντοκ, Μάικλ Γουλφ. Πρόσωπο – κλειδί είναι ο Στιβ Μπάνον, ο αμφιλεγόμενος πρώην στενός συνεργάτης του Τραμπ. Στο βιβλίο αποκαλύπτει τον καβγά τού Τραμπ με τις μυστικές υπηρεσίες, καθώς θέλησε να βάλει μια έξτρα κλειδαριά στο δωμάτιό του, το οποίο ήθελε μόνος του να τακτοποιεί και έβαζε τις φωνές σε όποιον άγγιζε τα πράγματά του καθώς τρέμει στην ιδέα ότι μπορεί να πέσει θύμα δηλητηρίασης. Επίσης αναφέρεται ότι ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία μένουν σε ξεχωριστά δωμάτια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.