Ισοδυναμία των δύο φύλων

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να «διαγράψει» από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών ένα αγώνισμα στο οποίο ο ελληνικός αθλητισμός έχει επενδύσει ελπίδες για το Τόκιο το 2020, δηλαδή το αγώνισμα της τετράκωπης λέμβου (χωρίς πηδαλιούχο), είναι βαρύ πλήγμα. Φυσικά η απόφαση αυτή έχει ανάλογη επίπτωση και σε άλλες χώρες.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να «διαγράψει» από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών ένα αγώνισμα στο οποίο ο ελληνικός αθλητισμός έχει επενδύσει ελπίδες για το Τόκιο το 2020, δηλαδή το αγώνισμα της τετράκωπης λέμβου (χωρίς πηδαλιούχο), είναι βαρύ πλήγμα. Φυσικά η απόφαση αυτή έχει ανάλογη επίπτωση και σε άλλες χώρες. Να υπενθυμίσουμε ότι η πολλά υποσχόμενη τετράδα ελαφρών βαρών που την αποτελούσαν οι νέοι ταλαντούχοι ερέτες Στέφανος Ντούσκος, Γιάννης Πέτρου, Σπύρος Γιάνναρος (και για τους τρεις πρώτη συμμετοχή, νεοφώτιστοι Olympians) και ο Παναγιώτης Μαγδανής (ήδη με συμμετοχή) παρότι κλήθηκαν να αγωνιστούν στις 12 παρά πέντε, με ελλιπή δηλαδή προετοιμασία, κατέλαβαν την έκτη θέση, παραμερίζοντας ισχυρές δυνάμεις του αθλήματος της παγκόσμιας κωπηλασίας. Το 2017 η τετράδα Μαγδανής, Νικολαΐδης, Γιάνναρος, Λευτέρης Κόνσολας κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του ίδιου αγωνίσματος.
Η ΟΥΣΙΑ αυτής της αναφοράς έγκειται και αιτιολογείται με το ότι η αποπομπή από τον ολυμπιακό νυμφώνα κρίθηκε επιβαλλόμενη ώστε με την προσθήκη ενός ακόμα αγωνίσματος αθλητριών να επέλθει πλήρης αριθμητική ισοδυναμία, στο πρόγραμμα, των δύο φύλων. Το μήνυμα είναι σαφέστατο. Αλλωστε η αγωνιστική ισοδυναμία στα προγράμματα των διοργανώσεων όλων των βαθμίδων είναι παγιωμένη ώστε εκείνη η αρχαία εμμονή του ολυμπιάρχη βαρόνου Πιερ ντε Κουμπερτέν όσον αφορά τον στίβο να είναι καταχωνιασμένη στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. (Φανταστείτε τον Κουμπερτέν να χειροκροτεί την καινοτομία της μεικτής δυάδας στη συγχρονισμένη κολύμβηση…)
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ αυτή η ισοδυναμία, εν δυνάμει και εν πράξει, είναι μια πραγματικότητα όχι καρπός φεμινισμού αλλά προϊόν φυσιολογικό της καλπάζουσας αθλητικής ισότητας των δύο φύλων. Προς επίρρωση να προσφύγουμε σε μερικούς αριθμούς. Κατά την τελευταία 25ετία (1992-2016) η Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες κατέκτησε 19 πρώτες θέσεις (μετάλλια χρυσά). Το σύνολο των μεταλλίων της 25ετίας αναφέρεται στον αριθμό 51 (30 αθλητών και 21 αθλητριών). Μετά το ορόσημο του 2004 η εικόνα αλλάζει θεαματικά. Τα μετάλλια είναι συνολικά 12. Ενα χρυσό για άνδρες, 3 αργυρά και 2 χάλκινα. Σύνολο 6. Στις αθλήτριες 2 χρυσά και 4 χάλκινα. Σημειώσατε Χ; Μάλλον. Βαθμοί (3-2-1) 11 για τους αθλητές και 10 για τις αθλήτριες. Από τα 16 μετάλλια που κέρδισε η Ελλάδα (ανεξάρτητα αν αφορούσαν ατομικό ή ομαδικό σχήμα, δύο πρόσωπα και πέραν) οκτώ οφείλονται σε αθλητές και άλλα τόσα σε αθλήτριες…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.