Η εξεύρεση του κατάλληλου δώρου για τα αγαπημένα πρόσωπα είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος τις ημέρες των εορτών. Γι’ αυτό πολλοί απελπισμένοι καταφεύγουν στη λύση των δωροκαρτών και των δωροεπιταγών, αποφασίζοντας να εξηγήσουν στον παραλήπτη ότι δεν είναι που δεν ήθελαν να μπουν στον κόπο να του ψωνίσουν κάτι προσωπικό, αλλά «να, βρε παιδί μου, τα έχεις και όλα, αποφάσισε μόνος σου τι θα ήθελες να διαθέτεις εις διπλούν».
Μια πρωτότυπη δωροκάρτα, ωστόσο, που δημιουργήθηκε σε πολλές χώρες έδωσε εφέτος μια άλλη, τζογαδόρικη διάσταση στην προσφορά: πρόκειται για δωροκάρτα σε bitcoin. Με 50 ευρώ είχε τη δυνατότητα κάποιος να προμηθευτεί δωροκάρτα σε bitcoin (σε κλάσμα bitcoin βέβαια, αφού ακέραιο κοστίζει, παρά τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα, αρκετές χιλιάδες ευρώ), την οποία ο παραλήπτης μπορεί να ρευστοποιήσει όποτε θελήσει, στην ισοτιμία της στιγμής που θα το αποφασίσει. Το ερώτημα που ανακύπτει, λοιπόν, για όσους ο Αγιος Βασίλης έφερε εφέτος bitcoin είναι αν αξίζει να εξαργυρώσουν τώρα, τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς, ή αν είναι φρόνιμο να περιμένουν, μπας και… ξαναφουσκώσει η τιμή του κρυπτονομίσματος και ξαναπεράσει τα 20.000 δολάρια (κοντά στα 17.000 ευρώ). Γι’ αυτόν που του χαρίζουν bitcoin, ασφαλώς, το δίλημμα είναι ευχάριστο και σκανδαλιστικό, διότι, στο κάτω-κάτω, τι είχε, τι έχασε. Οσοι επένδυσαν στο κρυπτονόμισμα αυτό –ή σε άλλα, ακόμα πιο αποδοτικά τη χρονιά που πέρασε, διότι το ΝΕΜ, για παράδειγμα, είχε ετήσια άνοδο πάνω από 14.600% το 2017, ενώ το πιο διαδεδομένο ethereum είχε άνοδο 9.146%, ενώ το bitcoin «μόνο» 2.000% –μπορούν δικαιωματικά να αρχίσουν να ανησυχούν σοβαρά για την επένδυσή τους.
«Μυρίζει» τουλίπα
Η ανησυχία έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο τζόγος με το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα έχει πλέον λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις παγκοσμίως. Τόσο που οι κυβερνήσεις αρχίζουν ήδη να μελετούν πώς θα θέσουν υπό έλεγχο αυτό το peer-to-peer (από χρήστη σε χρήστη) σύστημα συναλλαγών, οι οποίες είναι απολύτως αδιαφανείς, αρρύθμιστες και «ανώνυμες». Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Δανίας Λαρς Ρόντε συνέστησε στους πολίτες της χώρας του να «απέχουν» από το bitcoin διότι «είναι θανατηφόρο»! Δεν είναι κανένας κινδυνολόγος σκοταδιστής ο δανός κεντρικός τραπεζίτης. Απευθύνεται, άλλωστε, σε μια από τις πλέον προηγμένες, από κάθε άποψη, κοινωνίες του πλανήτη.
Ο Ρόντε υπενθύμισε στους συμπολίτες του ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν είναι ρυθμισμένη και οι νομισματικές αρχές της χώρας δεν έχουν καμία ευθύνη γι’ αυτήν. «Είναι αποκλειστική ευθύνη των ιδιωτών. Προσωπικά βλέπω το bitcoin σαν τη μανία με τις τουλίπες, σαν μια φούσκα εκτός ελέγχου», πρόσθεσε ο τραπεζίτης αναφερόμενος στη φούσκα με τις τουλίπες που έσκασε στην Ολλανδία τον 17ο αιώνα.
Ανώμαλη κατάσταση
Μια ακόμη «εορταστική» προειδοποίηση για την (κακή) τύχη που θα μπορούσαν να έχουν εφέτος το bitcoin και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα ήλθε τρεις ημέρες πριν εκπνεύσει το 2017 από άλλη μια οικονομικά και κοινωνικά ανεπτυγμένη κοινωνία.
Πρόκειται για την έκκληση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Νότιας Κορέας προς το Γραφείο Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου της ασιατικής χώρας να εξετάσει το ενδεχόμενο να μπουν ακόμα και λουκέτα σε κάποια ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Είχε προηγηθεί η ρητή έκφραση ανησυχίας του νοτιοκορεάτη πρωθυπουργού Λι Νακ Γιον για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την κορεατική νεολαία ο τζόγος στα ψηφιακά νομίσματα.
Οι νύξεις περί κλεισίματος ανταλλακτηρίων στην 4η σε μέγεθος ασιατική οικονομία, στην οποία η «τρέλα» με τα ψηφιακά νομίσματα είναι περισσότερο από κραυγαλέα, δημιούργησε νέες αναταράξεις στην ήδη εξόχως ταραγμένη (μετά την πρώτη κατάρρευση της τιμής του bitcoin από τα 20.000 στα 13.500 δολάρια μέσα σε λίγες μέρες) αγορά. «Η κερδοσκοπία με τα κρυπτονομίσματα έχει ξεπεράσει τα όρια της λογικής στην Κορέα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει να συνεχιστεί η ανώμαλη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Σεούλ. Σύμφωνα με το Reuters, στα ανταλλακτήρια της Νότιας Κορέας πραγματοποιήθηκαν το 2017 περισσότερες από το ένα πέμπτο των συνολικών αγοραπωλησιών ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως.
Δεν μοιάζει ευοίωνο για το bitcoin το 2018
Το 2017 ήταν αδιαμφισβήτητα η χρονιά του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων. Από κερδοσκοπικής απόψεως, ήταν οι πιο αποτελεσματικές επενδύσεις (το bitcoin στην αρχή του έτους είχε 966,60 δολάρια και λίγο πριν από το τέλος του είχε εκτιναχθεί στα 20.000 δολάρια), ενώ, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, ο τζίρος τους (η συνδυασμένη κεφαλαιοποίησή τους ακριβέστερα) εκτινάχθηκε μέσα σε ένα δωδεκάμηνο από τα 100 στα 530 δισ. δολάρια.
Πέραν του ότι πρόκειται για συναλλαγές ανώνυμες, ανεξέλεγκτες και αφορολόγητες, πέραν του ότι στη (διόλου υποθετική) περίπτωση που θα πολλαπλασιάζονταν θα ανέτρεπαν τις κοινωνικές πολιτικές και θα ναρκοθετούσαν κάθε προσπάθεια αναδιανομής των εισοδημάτων και άμβλυνσης των οικονομικών ανισοτήτων εκ μέρους των κυβερνήσεων, οι συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα θεωρούνται πλέον ευρέως ως τα αποτελεσματικότερα «πλυντήρια» χρήματος. Ο απόλυτος παράδεισος όχι μόνο για τους απανταχού φοροφυγάδες, χρηματιζόμενους και απατεώνες, αλλά και για τους εμπόρους ναρκωτικών και – φευ – για τους τρομοκράτες.
«Εργαλείο»
Ασφαλώς, αν κάποιος «παίκτης» θελήσει να ρευστοποιήσει bitcoins για να αγοράσει μια βίλα στη Γλυφάδα, θα πρέπει να πιστώσει τον τραπεζικό του λογαριασμό με κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και κατά συνέπεια να δικαιολογήσει… πόθεν έσχε το ποσό αυτό. Ομως, η «Διεθνής» της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και βεβαίως της τρομοκρατίας δεν αγοράζει ούτε βίλες με γκαζόν ούτε Μερσεντές, όπως εκείνος ο ευήθης ληστής που είχε συλληφθεί προ ετών στην Κρήτη, περήφανος στο τιμόνι μιας ML350 που μόλις είχε αποκτήσει πληρώνοντάς τη με μετρητά, πενηντάρικο-πενηντάρικο…
Υπάρχουν, όμως, και «σοβαροί» παράνομοι – και οι τρομοκράτες πρωτοστατούν στην κατηγορία αυτή. Για αυτούς τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ένα πολύτιμο βοήθημα, ένα σπουδαίο «εργαλείο». Θα ήταν εκτυφλωτικά προκλητικό να ανεχθεί η διεθνής κοινότητα το παράλληλο αυτό σύμπαν επειδή ταυτόχρονα εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ, που προτιμά να εκπληρώνει το καθήκον της απέναντι στην ανθρωπότητα με φιλοδωρήματα και όχι με βάση την αρχή της φορολογικής ισότητας, την οποία πρώτο το αμερικανικό Σύνταγμα του 1787 καθιέρωσε και στη συνέχεια υιοθέτησαν όλες οι δημοκρατικά συντεταγμένες κοινωνίες. Για αυτό και το μέλλον των κρυπτονομισμάτων δεν μοιάζει ευοίωνο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ