David Folkerts-Landau
επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank
«Το κλίμα θα αλλάξει αν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια»
O David Folkerts-Landau, Group Chief Economist της Deutsche Bank, αναμένει πως η παγκόσμια οικονομία θα κινηθεί με ρυθμό 3,8% το 2018, με την ανάπτυξη στις ΗΠΑ να φθάνει στο 2,6% και στην ευρωζώνη στο 2,3% (3% στην Ελλάδα), στην Κίνα να επιβραδύνει στο 6,3%, αλλά στην Ινδία να αναπτύσσεται κατά 7,5%. Η προσεκτική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα συνεχίσει να ευνοεί τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου. Το κλίμα αυτό θα μπορούσε να διαταραχθεί εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί απότομα, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια. Τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα αυξηθούν στο 2,375% στο τέλος του 2018, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων θα κινηθούν ανοδικά στο 2,95% και τα αντίστοιχα των γερμανικών στο 0,90%. Η ισοτιμία δολαρίου – ευρώ αναμένεται να κυμανθεί στο τέλος του έτους στο 1,20, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent στα 55 δολ./βαρέλι.
Jan Hatziusεπικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs
«Η Fed είναι σχετικά απίθανο να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη το 2018»
Για τον Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs, η παγκόσμια οικονομία για πρώτη φορά από το 2010 ξεπερνά τις προβλέψεις και αναμένεται το 2018 να αναπτυχθεί με ρυθμό στην περιοχή του 4% από 3,7% το 2017. Εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επιβραδύνουν την ανάπτυξη, αποτρέποντας από τη μια πλευρά την υπερθέρμανση και από την άλλη τον κίνδυνο της ύφεσης. Ο αντίκτυπος από τη νομισματική σύσφιγξη της Fed σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες μπορεί να είναι σημαντικός, αν και οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν καταστήσει τις οικονομίες αυτές πιο ανθεκτικές σε σχέση με τους προηγούμενους ανοδικούς κύκλους των επιτοκίων. Η Goldman Sachs συστήνει για το 2018 αυξημένες θέσεις στις μετοχές, μειωμένες στα ομόλογα, ενώ είναι πολύ θετική για τα εμπορεύματα. Ωστόσο, μετά το ράλι των μετοχών του 2017, τα κέρδη του 2018 θα είναι μέτρια.
Michael Hasenstabεπικεφαλής επενδύσεων της Templeton
«Στη μετά QE εποχή δεν αποκλείονται αιφνίδιες διορθώσεις στα ομόλογα»
Για σχεδόν μία δεκαετία οι αγορές εθίστηκαν στο «φθηνό χρήμα» που «τύπωσαν» οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες και το οποίο εκτίναξε τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου, διαστρέβλωσε τις αποτιμήσεις σε μετοχές και ομόλογα, διατηρώντας τεχνητά το κόστος κεφαλαίου, εκτίμησε ο Michael Hasenstab, επικεφαλής επενδύσεων της Templeton. Στη μετά QE εποχή οι αγορές θα μπορούσαν να δουν στα επόμενα τρίμηνα αιφνίδιες διορθώσεις στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, παρόμοιες με το μέγεθος και την ταχύτητα των προσαρμογών που σημειώθηκαν στο 4ο τρίμηνο του 2016. Καθώς οι αγορές έχουν συνηθίσει σε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, η άνοδός τους θα επηρεάσει τις αποτιμήσεις, την ώρα που ο εφησυχασμός έχει κυριαρχήσει σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Ετσι, μεσοπρόθεσμα δεν μπορούν να αποκλειστούν ταυτόχρονες διορθώσεις ομολόγων, μετοχών και παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου, καθώς βγαίνουμε από μια πρωτοφανή εποχή στρεβλώσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Andrew Garthwaiteεπικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Credit Suisse
«Καλό το α’ εξάμηνο για τις μετοχές καθώς το ρίσκο στο β’ εξάμηνο θα αυξηθεί»
Ο Andrew Garthwaite επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Credit Suisse, εκτιμά πως το 2018 αναμένεται να είναι ένα ακόμη έτος ανόδου για τις μετοχές, κυρίως όμως στο α’ εξάμηνο καθώς το ρίσκο στο β’ εξάμηνο θα αυξηθεί. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI αναμένεται να αυξηθεί στις 614 μονάδες στο τέλος του α’ εξαμήνου, κλείνοντας στα ίδια επίπεδα στο τέλος του έτους.
Από την άλλη πλευρά, οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν (οι τιμές τους θα υποχωρήσουν) προς την περιοχή του 2,9% για την 10ετία στις ΗΠΑ και στο 1% για τα αντίστοιχα γερμανικά. Η Fed θα αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια εφέτος, ενώ η ΕΚΤ, που ολοκληρώνει το QE το 2018, θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο του 2019. Το ευρώ αναμένεται να ενισχυθεί στην περιοχή των 1,25 δολαρίων στο τέλος του έτους.
Michael Hartnettεπικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BofA/Merrill Lynch
«Μια διόρθωση είναι κάτι το φυσιολογικό και ίσως προσφέρει ευκαιρίες για τοποθετήσεις»
Για τον Michael Hartnett, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BofA/Merrill Lynch, καθώς η bull market (ανοδική αγορά) έχει ωριμάσει, ίσως και να πλησιάζει προς το τέλος της. Ωστόσο μια διόρθωση στα μέσα του 2018 μπορεί να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες για τοποθετήσεις, καθώς ορισμένα από τα μεγαλύτερα κέρδη στις αγορές σημειώνονται στο τελευταίο μέρος του ανοδικού τους κύκλου. Η BofA/Merrill Lynch προβλέπει πως οι μετοχές θα υπεραποδόσουν των ομολόγων για έβδομη συνεχή χρονιά το 2018, κάτι που ιστορικά έχει να παρατηρηθεί από το 1928. Προβλέπει συνολικά μέτριες αποδόσεις για τις μετοχές και την πιστωτική αγορά, αρνητικές αποδόσεις για τα ομόλογα, ένα ισχυρότερο δολάριο (στο 1,10 με το ευρώ) και υψηλότερα επίπεδα μεταβλητότητας. Το Brent αναμένεται να κινηθεί στα 70 δολ./βαρέλι στα μέσα του έτους, ο χρυσός προς τα 1.326 δολάρια/ουγκιά και ο χαλκός προς τα 3,50 δολ./λίβρα.
Yianos KontopoulosGlobal Head of Macro Strategy της UBS
«Το ευρώ θα ενισχυθεί ως τα 1,25 δολάρια το 2018»
Υστερα από μια οκταετία κερδών για τα βασικά περιουσιακά στοιχεία, το ερώτημα του 2018 αφορά το κατά πόσο οι αγορές έχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου, παρατηρεί ο Yianos Kontopoulos, Global Head of Macro Strategy της UBS, προβλέποντας πως, αν και η δυναμική του 2017 είναι δύσκολο να επαναληφθεί, εν τούτοις αναμένεται μια ακόμη ικανοποιητική χρονιά. Ο συνδυασμός σταθερής ανάπτυξης και ελαφρώς αυξημένου δομικού πληθωρισμού επιτρέπει την εξομάλυνση των ομολόγων χωρίς ατυχήματα, με τις αποδόσεις της αμερικανικής 10ετίας να κινούνται στο 2,70% (έναντι 0,90% της γερμανικής) στο τέλος του έτους. Στις μετοχές, ένας υψηλότερος πολλαπλασιαστής κερδών (P/E) δείχνει ότι μπορεί να απορροφηθεί, με τα κέρδη τους σε επίπεδο δείκτη MSCI World να υπολογίζονται στο 10%, το ευρώ αναμένεται στο 1,25 ως προς το δολάριο στο τέλος του έτους, η μέση τιμή του χρυσού εκτιμάται στα 1.285 δολ./ουγκιά και του Brent στα 60 δολ./βαρέλι.
Andrew Sheetsστρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley
«Οι επενδυτές ίσως είναι καλύτερα να περιορίσουν τον ενθουσιασμό τους»
Αν και η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ισχυρό ρυθμό στην περιοχή του 3,8% το 2018, ο Andrew Sheets, στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, επισημαίνει πως, καθώς οι τιμές αρκετών περιουσιακών στοιχείων έχουν εκτοξευτεί, οι επενδυτές ίσως είναι καλύτερα να περιορίσουν τον ενθουσιασμό τους.
Ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, αλλά ο δομικός πληθωρισμός πιθανότατα θα αυξηθεί το 2018 στην ευρωζώνη, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, ενώ συνολικά το μακροοικονομικό πλαίσιο συνηγορεί στην άποψη πως οι μετοχές, μεταξύ άλλων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, θα αγωνιστούν για να επαναλάβουν τα τελευταία τους κατορθώματα. Ετσι προβλέπει μονοψήφια κέρδη το 2018 για τους μετοχικούς τίτλους και αύξηση της μεταβλητότητας κατά τη διάρκεια του έτους. Καθώς οι μεγάλες οικονομίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του επιχειρηματικού κύκλου, προτιμά ευρωπαϊκές μετοχές και νομίσματα αναδυομένων αγορών.
Willem Buiterεπικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup
«Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το 2018»
Ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, αλλά και η ομάδα των οικονομολόγων της αμερικανικής τράπεζας αναμένουν πως η παγκόσμια αύξηση θα επιταχυνθεί το 2018, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες, ενώ ο πληθωρισμός θα είναι σταθερός και σχετικά συγκρατημένος. Αναμένει το 2018 ένα ασθενέστερο δολάριο (στο 1,24 ως προς το ευρώ), υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια και ελαφρά χαμηλότερες τιμές πετρελαίου (στα 55 δολ. το βαρέλι σε μέσα επίπεδα). Στους κινδύνους της νέας χρονιάς σημειώνει το ενδεχόμενο συρρίκνωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, μια απότομη πτώση των αγορών, την ανάκαμψη του πληθωρισμού, μια απότομη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, αλλά και την αύξηση των γεωπολιτικών ή και των εμπορικών εντάσεων. Ειδικά για την Ευρώπη, οι κίνδυνοι επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στις ιταλικές εκλογές, σε μια κλιμάκωση της κρίσης στην Καταλωνία, σε μια νέα τραπεζική κρίση και στην εκ νέου κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης.
Jeremy Haleεπικεφαλής του Global Asset Allocation Team της Citigroup
«Η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε περιβάλλον Goldilocks»
Ο Jeremy Hale, επικεφαλής του Global Asset Allocation Team της Citigroup, εκτιμούσε πως η νομισματική σύσφιγξη των κεντρικών τραπεζών ίσως αυξήσει τη μεταβλητότητα στις αγορές το β’ εξάμηνο του 2018, αλλά η εξέλιξη αυτή δεν φθάνει για να υποστηρίξει κανείς πως οδηγούμαστε σε μια πτωτική αγορά (bear market). Η φάση, εξάλλου, του οικονομικού κύκλου στην οποία βρισκόμαστε χαρακτηρίζεται ακόμη από το αποκαλούμενο Goldilocks (ισχυρή ανάπτυξη με μειωμένες πληθωριστικές προσδοκίες), κάτι που ιστορικά βοηθά τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.
Για το 2018, προβλέπει πως οι μετοχές θα υπεραποδόσουν, με τα κέρδη για τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών της MSCI να κυμαίνονται στην περιοχή του 10%, όσα περίπου αναμένονται και τα κέρδη του παγκόσμιου δείκτη αναδυομένων αγορών. Οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν (οι τιμές θα υποχωρήσουν), ενώ στα εμπορεύματα αναμένονται αρνητικές αποδόσεις σε πετρέλαιο, χαλκό και χρυσό.
Krishna Memaniεπικεφαλής επενδύσεων της OppenheimerFunds, Inc
«Το 2018 θα είναι ένα καλό έτος για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου»
Αν και πλησιάζει, δεν έχει έρθει ακόμη το τέλος της ανοδικής πορείας των αγορών (bull market), ενώ το 2018 θα είναι τελικά ένα ακόμη καλό έτος για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου, εκτίμησε ο Krishna Memani, επικεφαλής επενδύσεων της OppenheimerFunds, Inc.
Η συγχρονισμένη άνοδος της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται, ενώ οι αναδυόμενες αγορές τα πάνε καλύτερα από τις ανεπτυγμένες, την ώρα που η Κίνα μεταβάλλει τη στρατηγική της από το μοντέλο της «ανάπτυξης με κάθε κόστος» σε αυτό της «ανάπτυξης με ποιοτικά χαρακτηριστικά».
Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την εξομάλυνση της νομισματικής τους πολιτικής, την ώρα πάντως που ο πληθωρισμός δείχνει ελεγχόμενος. Αν η Fed προχωρήσει σε μεγαλύτερες του αναμενομένου αυξήσεις επιτοκίων, η μεταβλητότητα στις αγορές θα αυξηθεί. Το 2018 ο ανοδικός κύκλος θα συνεχιστεί, αλλά οι κίνδυνοι αυξάνονται, ενώ οι μετοχές παραμένουν ακόμη η τοπ κατηγορία για επενδύσεις.
Richard Turnillεπικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της BlackRock
«Τα περιθώρια θετικών εκπλήξεων για τις οικονομίες και τις αγορές έχουν πια περιοριστεί»
O Richard Turnill, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της BlackRock, εκτιμά πως η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμένεται, αλλά τα περιθώρια θετικών εκπλήξεων τόσο σε επίπεδο οικονομιών όσο και αγορών έχουν πια περιοριστεί. Ο ίδιος προβλέπει πως οι επενδύσεις κινδύνου θα προσφέρουν κέρδη και το 2018, μόνο που τα κέρδη αυτά θα είναι χαμηλότερα. Προτιμούνται οι μετοχές έναντι της πίστωσης, ενώ στις ομολογιακές αγορές δίνεται έμφαση στα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό.
Στους κινδύνους σημειώνει τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής, που αποτελούν το βαρόμετρο της διακηρυγμένης πολιτικής του «America First» του Donald Trump, η στάση του οποίου τελικά θα καθορίσει και τις όποιες παρεμβάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο. Επίσης, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην Κίνα ενέχουν αυξημένο κίνδυνο ώστε να προκαλέσουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και βραχυχρόνιες πιστωτικές κρίσεις.
Chris Cheethamεπικεφαλής επενδύσεων της HSBC Global Asset Management
«Οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου εμφανίζονται ακόμη σχετικά ελκυστικές»
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε περιβάλλον Goldilocks, καθώς η ανάπτυξη στον ανεπτυγμένο και αναδυόμενο κόσμο παραμένει ισχυρή, όπως και τα εταιρικά κέρδη, ενώ οι κυκλικές πληθωριστικές πιέσεις είναι εξαιρετικά υποτονικές, με αποτέλεσμα οι πληθωριστικές προσδοκίες να μην αποτιμούνται σήμερα από τις αγορές, εκτίμησε ο Chris Cheetham, Global CIO της HSBC Global Asset Management. Την ίδια ώρα η άνοδος των επιτοκίων δεν έχει επεκταθεί, ενώ οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου εμφανίζονται ακόμη σχετικά ελκυστικές. Θα παραμείνει το περιβάλλον αυτό το 2018; Οι συνθήκες μάλλον θα δυσκολέψουν από δω και πέρα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά αυξάνονται. Αν και το ασφάλιστρο κινδύνου συνεχίζει να δείχνει ελκυστικό, στις χρηματοπιστωτικές αγορές παρατηρούνται πλέον εύθραυστες ισορροπίες. Ετσι, αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει τις προσδοκίες και κυρίως στις ΗΠΑ τα επιτόκια αυξηθούν ταχύτερα του αναμενομένου, τότε μια σημαντική διόρθωση δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Valentijn van Nieuwenhuijzenεπικεφαλής επενδύσεων της NN Investment Partners
«Η συγκυρία ευνοεί τα ενεργητικά σχετικά αυξημένου κινδύνου»
Για τον Valentijn van Nieuwenhuijzen, Chief Investment Officer της NN Investment Partners, η συγκυρία ευνοεί τα ενεργητικά σχετικά αυξημένου κινδύνου. Οι μετοχές είναι η πλέον προτιμώμενη κατηγορία ενεργητικού, υποστηριζόμενες από ευνοϊκές προσδοκίες ως προς το μακροοικονομικό περιβάλλον, την εταιρική κερδοφορία και τη θετική ψυχολογία στις αγορές. Ευνοούμε, αναφέρει, τις μετοχές της Ιαπωνίας, της ευρωζώνης και των αναδυομένων αγορών, ενώ προτιμάμε την αυξημένη έκθεση σε κυκλικούς κλάδους.
Οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την ανοδική κίνηση των επιτοκίων και τις εξαντλημένες αποτιμήσεις· προτείνεται μια ευέλικτη κατανομή προς τίτλους μικρότερης διάρκειας και σε συνάφεια με την οικονομική ανάπτυξη.
Οι ανησυχίες για υπερβολικές αποτιμήσεις στις αγορές είναι κατανοητές, αλλά το να στηρίζεται κανείς τόσο πολύ στον φόβο μπορεί να τον οδηγήσει στην απώλεια ευκαιριών, ενώ, όπως εκτιμά, δεν έχουμε εισέλθει ακόμη σε αρνητικό περιβάλλον για τα περιουσιακά στοιχεία αυξημένου κινδύνου.
Pieter Jansenστρατηγικός αναλυτής στην NN Investment Partners
«Το ενδεχόμενο μιας διεύρυνσης των spreads είναι αρκετά πιθανό»
Ο Pieter Jansen, Senior Strategist Multi Asset στη NN, εκτιμά πως ο βηματισμός της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής και της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο διόρθωσης για τα ομόλογα με αυξημένο επιτοκιακό περιθώριο (spread products), τους εταιρικούς τίτλους (ιδίως των High Yield) και εκείνους των αναδυομένων αγορών (emerging markets debt). Δεδομένου του σημείου καμπής στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, οι σφιχτές αποτιμήσεις και η εξασθενημένη ρευστότητα καθιστούν το ενδεχόμενο μιας διεύρυνσης των spreads αρκετά πιθανό.
Στο ενδεχόμενο μιας ήπιας ανάπτυξης, πιθανότατα να συνεχιστούν οι εισροές σε ομόλογα με ικανό επιτοκιακό περιθώριο, αν και τα περιθώρια υποχώρησης των spreads είναι περιορισμένα. Σε ένα σενάριο ισχυρότερης ανάπτυξης και αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων, οι επενδυτές θα στραφούν σε μικρότερης διάρκειας τίτλους, όπως τα μετατρέψιμα ομόλογα, οι εναλλακτικές μορφές πίστωσης και τα ομόλογα αναδυομένων αγορών.
Mark Wallεπικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Deutsche Bank
«Το QE θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018, ενώ η πρώτη αύξηση των επιτοκίων αναμένεται στα μέσα του 2019».
Ο Mark Wall, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Deutsche Bank, εκτιμά πως η ανάπτυξη και το 2018 στην ευρωζώνη θα κυμανθεί στην περιοχή του 2,3%. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ εκτιμάται στο 2,3% για τη Γερμανία, στο 2% για τη Γαλλία, στο 1,4% για την Ιταλία, στο 2,9% για την Ισπανία, στο 2,5% για την Ολλανδία, στο 2,2% για το Βέλγιο, στο 2,5% για την Αυστρία, στο 2,6% για τη Φινλανδία, στο 3% για την Ελλάδα, στο 2% για την Πορτογαλία και στο 4% για την Ιρλανδία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργούνται πλέον ερωτηματικά αν οι ρυθμοί αυτοί μπορούν να διατηρηθούν. Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος πιστεύει πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί τελικά στο τέλος του 2018, ενώ η πρώτη αύξηση των επιτοκίων αναμένεται στα μέσα του 2019, σηματοδοτώντας και το τέλος του bull market στα ομόλογα.
Mark Haefeleεπικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της UBS Wealth Management
«Δεν ήρθε ακόμη το τέλος της bull market»
Ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της UBS Wealth Management, εκτίμησε πως δεν ήρθε ακόμη το τέλος της bull market (ανοδικής αγοράς), καθώς δεν «βλέπει» καμία φούσκα στις μετοχές, αναμένοντας ωστόσο ότι τα κέρδη του 2018 θα περιοριστούν σε μονοψήφια ποσοστά. Ο ίδιος θεωρεί πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές των μετοχών το 2018 έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να σημειωθεί μια απότομη άνοδος του πληθωρισμού που θα ανάγκαζε τις κεντρικές τράπεζες σε αυξήσεις επιτοκίων.
Παράλληλα, προτείνει στους επενδυτές να δίνουν έμφαση στην ενεργή διαχείριση και στη δημιουργία ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου με διαφοροποιημένες επενδύσεις και γεωγραφικές περιοχές και σε αξιόπιστα προϊόντα, ώστε να περιοριστεί ο επενδυτικός κίνδυνος, καθώς π.χ. το bitcoin έχει καταστεί η μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία. Και οι φούσκες τελειώνουν πάντα με τον ίδιο τρόπο: με τη μεταφορά πλούτου από τους πολλούς στους λίγους και πολύ τυχερούς.
Larry FinkCEO της BlackRock
«Ακόμη και στις ανοδικές αγορές διορθώσεις της τάξεως του 5% με 10% είναι κάτι αναμενόμενο»
Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι συγχρονισμένη για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2007-2009 και τα σημάδια νευρικότητας στις αγορές των περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου δεν πρέπει να προκαλέσουν υστερία στους επενδυτές, δήλωσε ο CEO της BlackRock, Larry Fink, σε πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο του Reuters για τις παγκόσμιες επενδύσεις το 2018 στη Νέα Υόρκη. Παρατήρησε επίσης πως οι καλές αγορές, ακόμη και οι bull markets, βιώνουν διορθώσεις της τάξης του 5% με 10% και ακόμη δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, ανέφερε, οι παγκόσμιες αγορές παραμένουν σε υγιή βάση και είναι δύσκολο να δούμε «μια πραγματική οικονομική αποτυχία». Για την BlackRock, η ανθεκτικότητα της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τον ακόμη υποτονικό πληθωρισμό και τα χαμηλά επιτόκια, αναμένεται να στηρίξει τα risk assets (επενδύσεις ρίσκου) το 2018, αν και οι αποδόσεις σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων αναμένονται πιο περιορισμένες από ό,τι στο παρελθόν.
John J. Hardyεπικεφαλής στρατηγικής στη Saxo Bank
«Τα 10 ακραία γεγονότα που θα μπορούσαν να μεταβάλουν το επενδυτικό τοπίο»
Oι μακρές περίοδοι εφησυχασμού στις κεφαλαιαγορές σπέρνουν τον σπόρο της μελλοντικής μεταβλητότητας, αναφέρει ο John J. Hardy, επικεφαλής στρατηγικής στη Saxo Bank, που κατήρτισε έναν κατάλογο με 10 ακραία γεγονότα για το 2018 που θα μπορούσαν να μεταβάλουν το επενδυτικό τοπίο: 1. Η Fed χάνει την ανεξαρτησία της. 2. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων. 3 Η Κίνα εγκαινιάζει την τιμολόγηση πετρελαίου σε ρενμίνμπι. 4. Αλμα της μεταβλητότητας μετά το «στιγμιαίο κραχ» στις χρηματαγορές. 5.
Στις εκλογές του 2018 οι αμερικανοί ψηφοφόροι στρέφονται προς τα αριστερά. 6. Η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία απειλεί να αναλάβει τα ηνία της ΕΕ. 7. Το bitcoin, αφού εκτιναχθεί, γίνεται βορά στους λύκους και συντρίβεται στα 1.000 δολάρια. 8. Η Ανοιξη της Νότιας Αφρικής βγάζει άνθη. 9. Η Tencent εκθρονίζει την Apple από την κορυφή της λίστας χρηματιστηριακών αξιών. 10. Εφτασε η στιγμή των γυναικών που αναλαμβάνουν τη διοίκηση σημαντικών εταιρειών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ