Ενα ανδροειδές που παρουσιάστηκε πριν από λίγες εβδομάδες και μπορεί να κάνει γυμναστική (κάμψεις, κοιλιακούς, εκτάσεις, διατάσεις κ.λπ.) και μετά από κάποια στιγμή αρχίζει να… ιδρώνει ήταν το τελευταίο από μια σειρά ρομπότ που είδαμε το τελευταίο διάστημα να μιμούνται με μεγάλη επιτυχία μια σειρά από ανθρώπινες δραστηριότητες και αντιδράσεις. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο ενδιαφέροντα ρομπότ που άλλοι λένε ότι θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από διάφορες εργασίες και δραστηριότητες και έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε άλλα, πιο ευχάριστα για εμάς, πράγματα και άλλοι λένε ότι στην πραγματικότητα αυτά τα ρομπότ δεν θα μας βοηθήσουν αλλά θα μας αντικαταστήσουν με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Νοικοκυρά

Ισπανοί ερευνητές παρουσίασαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ που σιδερώνει ρούχα, με μεγάλη μάλιστα προσοχή στο έργο του, ώστε να μην αφήσει καμία ζάρα. Το ύψους 1,8 μέτρων ρομπότ με την ονομασία ΤΕΟ, το οποίο ζυγίζει περίπου 80 κιλά, διαθέτει μια κάμερα στο κεφάλι του που «σαρώνει» το ρούχο πάνω στη σιδερώστρα, δημιουργώντας μια υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατη αναπαράστασή του.
Στη συνέχεια, με τον κατάλληλο αλγόριθμο ανιχνεύει τυχόν ζάρες στο ρούχο, ώστε να τις σιδερώσει αργά με το σίδερο. Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Ρομποτικής του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης Κάρλος 3, με επικεφαλής τον Χουάν Βικτόρες, σύμφωνα με το «New Scientist», είχαν πρωτοπαρουσιάσει το ΤΕΟ το 2012. Τότε ανέβαινε σκάλες και άνοιγε πόρτες, τώρα εμπλούτισε το «ρεπερτόριό» του με το σιδέρωμα. Τα επόμενα καθήκοντα του ρομπότ θα είναι να μάθει να βοηθά στην κουζίνα με το μαγείρεμα και άλλες δουλειές. Τελικός στόχος των ερευνητών είναι το ΤΕΟ να μαθαίνει να κάνει οτιδήποτε απαιτεί ένα νοικοκυριό, απλώς βλέποντας τους ανθρώπους πώς το κάνουν.
Μπάτλερ
Η LG Electronics παρουσίασε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ καινοτομίας Europe Innofest 2017 που πραγματοποιείται στην Κρήτη το Hub Robot. Πρόκειται για έναν ρομποτικό οικιακό βοηθόπου ολοκληρώνει τις δουλειές του σπιτιού χρησιμοποιώντας τεχνολογία αναγνώρισης φωνής συνδεόμενο με άλλες έξυπνες οικιακές συσκευές LG. Με μια απλή λεκτική εντολή όπως «Αναψε το κλιματιστικό» ή «Αλλαξε το πρόγραμμα του στεγνωτηρίου», η συνδεδεμένη συσκευή θα εκτελεί αυτόματα τη ζητούμενη εργασία. Tο Hub Robot είναι επιπλέον εξοπλισμένο με μια διαδραστική οθόνη στην οποία μπορεί να προβληθεί πληθώρα πληροφοριών όπως εικόνες από το περιεχόμενο του ψυγείου μέχρι και συνταγές με ηχητικές αλλά και σε μορφή βίντεο βήμα-βήμα οδηγίες. Επιπρόσθετα, το Hub Robot έχει τη δυνατότητα να καλύψει και μια ποικιλία άλλων εργασιών, συμπεριλαμβανομένων τού να παίζει μουσική, να βάζει ξυπνητήρι, να δημιουργεί σημειώσεις υπενθύμισης, αλλά και να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον καιρό και την κίνηση στον δρόμο.

Αστυνομικός

Το πρώτο ρομπότ-αστυνομικός ξεκίνησε τη δοκιμαστική υπηρεσία στην αστυνομία του Ντουμπάι αυτή την εβδομάδα, με στόχο έως το 2030τα ρομπότ να αποτελούν το25% της δύναμής της. Πρόκειται για το Dubai Police Robot, ένα ανθρωποειδές (ανδροειδές) ρομπότ REEM, στο οποίο θα μπορούν οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν εγκλήματα, να του κάνουν ερωτήσεις, να πληρώνουν πρόστιμα και να έχουν πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες. Ωστόσο το ρομπότ δεν θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί συλλήψεις.

Γεωργός

Πριν από λίγους μήνες σε ένα αγρόκτημα με κριθάρι στη Βρετανία ένα ρομποτικό τρακτέρ και ένα drone συνεργάστηκαν για τη σπορά, το φύτεμα, τα λιπάσματα, τη δειγματοληψία και τη συγκομιδή του δημητριακού. Και τα δύο ήταν προϊόντα του βρετανικού Πανεπιστημίου Harper Adams, το οποίο δημιούργησε ειδικό τμήμα ανάπτυξης ρομποτικών τεχνολογιών για αγροτικές εφαρμογές. Στα εργαστήριά του κατασκευάζονται διαφόρων τύπων ρομποτικοί γεωργοί, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν δράση στα χωράφια γύρω στο 2020.
Ενας από τους ρομποτικούς γεωργούς θα εξειδικεύεται στην καλλιέργεια και συγκομιδή λαχανικών και θα είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να παρακολουθεί συνεχώς το κάθε ένα λαχανικό της καλλιέργειας και να το κόβει όταν θα είναι σε τέλεια κατάσταση για να πάει προς κατανάλωση. Τα ρομπότ-γεωργοί θα χρησιμοποιούν συστήματα λέιζερ και θα ρίχνουν νερό στοχευμένα όπου χρειάζεται, ακόμη και σε μεμονωμένα φύλλα ενός φυτού. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου, είναι εφικτό να γίνει συγκομιδή στο 100% των λαχανικών που έχουν καλλιεργηθεί ενώ με τις σημερινές μεθόδους περίπου 60% πάει χαμένο.

HeliosPlus