Ας αρχίσω σήμερα με κάποιες σημαντικές συναντήσεις που δεν ανακοινώθηκαν ποτέ. Το γιατί δεν ανακοινώθηκαν θα το διαπιστώσετε μόνοι σας. Σας πληροφορώ ότι υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν τουλάχιστον δύο συναντήσεις του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ (φωτογραφία) με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Τώρα θα πείτε τι δουλειά έχει ο αμερικανός πρεσβευτής με έναν πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος μάλιστα δεν εκδηλώνεται ποτέ δημοσίως. Δύο ήταν τα θέματα των συζητήσεων, όπως εγκύρως με πληροφόρησαν.
nnn
Το πρώτο, που έγινε μάλιστα και η αιτία της αναθέρμανσης των σχέσεων του Καραμανλή με τους Αμερικανούς, ήταν το Σκοπιανό. Μαθαίνω ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν σε βάθος το θέμα και βεβαίως αποκαλύφθηκε και η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι έως το καλοκαίρι (δηλαδή πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ) το πρόβλημα θα έχει επιλυθεί. Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε τον ελληνορώσσο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη για την ανάμειξή του στον ΟΛΘ, κάτι που οι Αμερικανοί δεν είδαν, ούτε βλέπουν με καλό μάτι.
nnn
Στη ΝΔ ξαφνικά ο πρόεδρός της Κ. Μητσοτάκης έθεσε στην κομματική ατζέντα το ζήτημα των Σκοπίων. Την προσεχή Τρίτη καλεί σε σύσκεψη τους τομεάρχες του κόμματος για να συζητήσουν αυτό το ζήτημα. Αν και πολλοί στη ΝΔ πιστεύουν ότι δεν πρέπει να γίνει ακόμη τέτοια συζήτηση (περιμένοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης), ωστόσο ορίστηκε και εισηγητής, που δεν είναι άλλος από τον Γ. Κουμουτσάκο. Αλλά, στο ζήτημα αυτό θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα πάρει τον λόγο και η Ντόρα Μπακογιάννη με τις γνωστές θέσεις της για το Σκοπιανό. Ισως να μιλήσουν ακόμη και τομεάρχες που προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα και καταλαβαίνετε τι θα ακολουθήσει με τις διαρροές.
Γκρίνιες για τον Καμμένο
Πάμε τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα για το ίδιο ζήτημα. Αν και οι του Μαξίμου αφήνουν να διαρρεύσει ότι τελικά οι δύο άμεσα εμπλεκόμενοι (ο Νίκος Κοτζιάς για τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία και ο Πάνος Καμμένος που δεν συζητεί τίποτα εάν δεν υπάρξει νέα απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών) ότι τα βρήκαν μεταξύ τους, ωστόσο στον κομματικό μηχανισμό κάθε ημέρα που περνά τόσο πιο πολύ φουντώνουν οι γκρίνιες και για τον κ. Κοτζιά, αλλά (περισσότερο) για τον Πάνο Καμμένο. Ο λόγος;
nnn
Η γκρίνια των συριζαίων για τον κ. Κοτζιά εστιάζεται στις απαράδεκτες (όπως χαρακτηρίστηκαν) ραδιοφωνικές του δηλώσεις για το Σκοπιανό που δυναμιτίζουν την ανάγκη συναίνεσης, ώστε να εξευρεθεί μια λύση. Ορισμένοι μάλιστα στην Κουμουνδούρου (μην περιμένετε τέτοιες ημέρες να σας πω ονόματα, εν όψει ανασχηματισμού) έφθασαν στο σημείο στις ιδιωτικές συζητήσεις τους να χαρακτηρίσουν τον υπουργό Εξωτερικών «διχαστικό» και τούτο γιατί είπε ότι το θέμα της πΓΔΜ «θα έρθει στη Βουλή, η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα». Αυτό το «πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα» μαθαίνω ότι ενόχλησε τους συριζαίους (ανάμεσά τους και βουλευτές). Δηλαδή, λένε, υπάρχουν «πατριώτες και… προδότες» στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ; Δηλαδή (λένε πάλι) εάν ένας βουλευτής δηλώσει ότι δεν ψηφίζει επειδή διαφωνεί ή διότι η συμφωνία για το όνομα δεν είναι erga ommes και δεν προβλέπει αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος είναι… μειοδότης; Στον κ. Τσίπρα προστέθηκε, όπως φαίνεται, ακόμη ένας πονοκέφαλος που ακούει (και πάλι) στο όνομα Νίκος Κοτζιάς.
nnn
Αλλά και για τον Πάνο Καμμένο άρχισε (πάλι) η γκρίνια από τους συριζαίους για την τακτική που ακολουθεί στο θέμα των Σκοπίων. Μάλιστα ο (πασοκογενής) βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος σε μία από τις πολλές ραδιοφωνικές εμφανίσεις του δεν έκρυψε την γκρίνια του για τον υπουργό Αμυνας, λέγοντας ότι «είναι δικαίωμα του Πάνου Καμμένου και του κόμματός του να μη δέχεται να περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία, αλλά είναι και κυβερνητικό πρόβλημα. Γιατί η άποψη του συγκυβερνήτη εγείρει πρόβλημα για την κυβέρνηση. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να είναι διχασμένη όταν θα επιχειρήσει να δώσει λύση σε αυτό το εθνικό πρόβλημα».
Θα τα ρίξει στους προηγούμενους…
Και τώρα ο Τσίπρας καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Αλλά πώς νομίζετε; Με την παλιά δοκιμασμένη μέθοδο να τα ρίξει στους προηγούμενους. Δηλαδή καθόλου απαρατήρητα δεν πέρασαν πλήθη δημοσιευμάτων σε συριζαίικα έντυπα (και sites) αναμοχλεύοντας γεγονότα, στάσεις, δηλώσεις και πράξεις τού… 1993, τότε που Αντώνης Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ηδη ο Πρωθυπουργός στις δημόσιες δηλώσεις του λέει ξεκάθαρα ότι αυτός και η κυβέρνησή του καλούνται να λύσουν ένα πρόβλημα που το δημιούργησαν οι άλλοι. Οπως έκανε δηλαδή και με τα μνημόνια.
nnn
Ο,τι όμως και να κάνει και να λέει, φαίνεται ότι ο Ιανουάριος θα είναι γεμάτος προβλήματα για τον Πρωθυπουργό. Με το «καλημέρα» (δηλαδή μόλις ανοίξει η Βουλή) θα έχουμε την ψήφιση των προαπαιτουμένων, εν συνεχεία το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών και βεβαίως το Σκοπιανό. Απλώς σημειώνω ότι έως τις 16 Ιανουαρίου θα πρέπει η κυβέρνησή του να υλοποιήσει τα περίπου 70 προαπαιτούμενα που είχαν μείνει ανοιχτά με το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ στις 18 του μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώσει την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στα συνολικά 110 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.
HeliosPlus