Ηταν γνωστό ότι μια σειρά από αιτίες (υπερκατανάλωση, ασθένειες, κλιματικές αλλαγές κ.α) έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην παραγωγή σοκολάτας. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) ανακοίνωσε ότι αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στο πλανήτη σε 30 χρόνια θα έχουν εξαφανιστεί τα κακαόδεντρα από τον καρπό των οποίων παράγεται η σοκολάτα.
Οι αιτίες
Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κατανάλωση σοκολάτας σε ετήσια βάση αυξάνεται υπέρμετρα σε σχέση με την ποσότητα που παράγεται στο ίδιο διάστημα. Οι μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες αναφέρουν ότι μέχρι το 2020 η κατανάλωση της σοκολάτας θα αυξηθεί κατά 14 φορές ενώ μέχρι το 2030 θα παρουσιαστεί έλλειμμα κατά 2 εκατομμύρια τόνους.
Την ίδια στιγμή αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο η ζήτηση για σοκολάτα εξαιτίας των απαιτήσεων νέων αγορών όπως αυτή της Κίνας και αυξάνεται ειδικότερα η ζήτηση για μαύρη σοκολάτα η οποία απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες κακάου.
Ένα από τα καίρια προβλήματα είναι οι ασθένειες που χτυπούν τα κακαόδεντρα τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει αφανιστεί περίπου το 35% των καλλιεργειών σε όλο τον κόσμο.
Επίσης οι κλιματικές αλλαγές έχουν ήδη οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα τις καλλιέργειες κακαόδεντρων τα οποία είναι πολύ ιδιαίτερα φυτά αφού για να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν χρειάζονται κλιματικές συνθήκες που επικρατούν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του ισημερινού κυρίως στην Νότιο Αμερική και την Δυτική Αφρική.
Τα κακαόδεντρα χρειάζονται υψηλή υγρασία και άφθονη βροχή για να αναπτυχθούν και μάλιστα χρειάζονται πολύ χρόνο για να το κάνουν. Τα τελευταία χρόνια στις περιοχές που καλλιεργούνται τα κακαόδεντρα υπάρχουν περίοδοι ξηρασίας γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων κακαόδεντρων.
Η διάσωση
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της NOAA μια από τις μεγαλύτερες σοκολατοβιομηχανίες στον κόσμο, η Mars, ανακοίνωσε ότι ξεκινά προσπάθεια δημιουργίας νέων γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών κακαόδεντρων με την χρήση της τεχνικής Crispr, μια νέας επαναστατικής μεθόδου «κοπτοραπτικής» του DNA. Θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθούν κακαόδεντρα που θα είναι ανθεκτικά στις κλιματικές αλλαγές και τις ασθένειες αλλά και ταυτόχρονα θα παράγουν γευστικούς καρπούς.