Την τελευταία διετία εκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο προσήλθαν στις κάλπες σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων που επεφύλασσαν κυρίως μεγάλες ανατροπές και ελάχιστες θετικές εκπλήξεις. Στην πλειονότητά τους όμως έστειλαν το μήνυμα ότι σε μια περίοδο πλήρους ρευστότητας και αβεβαιότητας που γέννησε η κρίση των τελευταίων ετών, οι προβλέψεις και οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν αξιόπιστο εκλογικό εργαλείο.
Αυτό κατέδειξαν εξάλλου οι δύο «σεισμικές δονήσεις» που ταρακούνησαν την Ευρώπη και τον κόσμο. Το Brexit στη Μεγάλη Βρετανία και η εκλογή Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αναλυτές έπεσαν έξω καθώς οι επιλογές μεγάλης μερίδας πολιτών, κυρίως σιωπηλών ψηφοφόρων που δεν αποκάλυψαν την πρόθεσή τους, ανέτρεψαν κάθε προγνωστικό, αιφνιδιάζοντας τη διεθνή κοινότητα και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες για το πόσο ξεκομμένοι ήταν τελικά από την καθημερινότητα των πολιτών τους.
Μέσα στο 2018 μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στον κόσμο θα συνεχίζουν να καθορίζουν τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, την ώρα που οι πολιτικοί κίνδυνοι δεν έχουν εξαφανιστεί.
6 Νοεμβρίου 2018Ενδιάμεσες εκλογές στο αμερικανικό Κογκρέσο
Κάθε μία από τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων μαζί με το ένα τρίτο των 100 γερουσιαστών είναι προς εκλογή. Αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη καθώς οι μεν Δημοκρατικοί επιθυμούν ισχυρότερη εκπροσώπηση στο Κογκρέσο, οι δε Ρεπουμπλικανοί ελπίζουν να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους και στα δύο Σώματα.
Ωστόσο τους τελευταίους μήνες το κλίμα είναι βαρύ. Εναν χρόνο μετά την εκλογή Τραμπ τα 2/3 των Αμερικανών θεωρούν ότι ο πρόεδρός τους έχει κάνει ελάχιστα ή τίποτε, παρά το ότι ο ίδιος επαίρεται για το αντίθετο, ένα 39% αποδοκιμάζει τα πεπραγμένα του, ενώ η φερόμενη αθέμιτη σύμπραξη της Μόσχας στην προεκλογική του εκστρατεία έχει αμαυρώσει την προεδρία του.
Οι απόψεις της κοινής γνώμης είναι αρνητικές σε κάθε τομέα: για την οικονομία το ποσοστό είναι στο 53%, παρά τους θετικούς δείκτες, για το σύστημα υγείας και περίθαλψης στο 70%, όπου απέτυχε να περάσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, ενώ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής το ποσοστό δυσαρέσκειας αγγίζει το 55%.
18 Μαρτίου 2018Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία
Κεντρικό γεγονός οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που βρίσκεται στο αξίωμα εδώ και 18 χρόνια, θα εκλεγεί –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου –και πάλι πρόεδρος. Αν και για τον ίδιο η εξωτερική πολιτική αποτελεί, όπως διατείνεται, πεδίο δόξης λαμπρό, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τσάρος σε αυτή τη θητεία θα στραφεί στα εσωτερικά προβλήματα δίνοντας έμφαση στην ασθμαίνουσα ρωσική οικονομία.
Μπορεί η επιχείρηση στη Συρία αλλά και στην Ουκρανία με την προσάρτηση της Κριμαίας να αποτέλεσαν για το εσωτερικό του ακροατήριο επιτυχίες, όμως η καθημερινότητα για εκατομμύρια Ρώσους είναι δύσκολη. Ο ίδιος υπογράμμισε στην πρόσφατη ετήσια ομιλία του ότι η χώρα ξεπέρασε την κρίση, αλλά η οικονομία τού μεγαλύτερου εξαγωγέα ενέργειας παγκοσμίως έχει μένει στάσιμη. Χωρίς επαρκείς επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, με το μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο βασίστηκε στα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου να έχει πλέον ξεθωριάσει.
Οκτώβριος 2018Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία
Το τοπίο είναι αρκετά θολό, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες ανακοινώσεις ενώ και τα μεγάλα κόμματα βρίσκονται υπό κατάρρευση, εξαιτίας των κυβερνητικών σκανδάλων διαφθοράς, της αύξησης της εγκληματικότητας και της οικονομικής ύφεσης των τελευταίων ετών.
Η σημασία των εκλογών έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, η οποία αντιπροσωπεύει το 40% του συνολικού ακαθάριστου προϊόντος της περιοχής και από αυτήν εξαρτάται και η ευρύτερη σταθερότητα. Η πλειονότητα των Βραζιλιάνων επιθυμεί την αλλαγή πολιτικού τοπίου, δηλαδή την εκλογή ενός προέδρου ο οποίος δεν ανήκει στα παραδοσιακά κόμματα, με έναν πρώην αξιωματούχο του στρατού, τον Ζαΐρ Μπολσονάρο, θιασώτη του οικονομικού προστατευτισμού, να κερδίζει όλο και περισσότερο τις καρδιές των Βραζιλιάνων.
2018Προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα
Οι κάλπες είναι προγραμματισμένο να στηθούν τον Δεκέμβριο του 2018 αλλά πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι θα επισπευσθούν για το πρώτο τρίμηνο του 2018. Οι Βενεζουελάνοι έχουν κάθε λόγο να μην πιστεύουν στη δημοκρατία. Οσοι ψήφισαν τον Ούγκο Τσάβες πριν από 19 χρόνια απογοητεύτηκαν πικρά από τον πολιτικό που υποσχέθηκε να βάλει τέρμα στη φτώχεια και τη διαφθορά, ενώ ο διάδοχός του Νικολάς Μαδούρο αποδείχτηκε ένας στυγνός δικτάτορας, την ώρα που η οικονομία έχει καταρρεύσει.
Εξι μήνες μετά το κύμα διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα την παραίτησή του, που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια με περισσότερους από 130 νεκρούς, ο Μαδούρο ενισχύει την ηγεμονία του, μετά και τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές όπου τα κόμματα που τις μποϊκοτάρισαν χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής στις προεδρικές.
Βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία
Αν και η ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με τις δύο μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες «Repubblica» και «Corriere della Sera» η 4η ή η 11η Μαρτίου είναι η ημερομηνία που οι Ιταλοί θα προσέλθουν στην κάλπη. Σύμφωνα με αναλυτές, το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό μιας μετέωρης Βουλής χωρίς κανέναν ξεκάθαρο νικητή και κανένα κόμμα να μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και τούτο διότι ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου και ο οποίος θα εφαρμοστεί στις εκλογές του Μαρτίου δεν ευνοεί το πρώτο κόμμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία αρκετά ισχυρή ώστε να μπορεί να κυβερνήσει.
Η κεντροδεξιά συμμαχία του νεκραναστημένου Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει μεγάλες πιθανότητες να κατακτήσει τις περισσότερες έδρες, το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο να αναδειχτεί μεγαλύτερο κόμμα ενώ η Κεντροαριστερά να πληρώσει ακριβά τους εσωκομματικούς διχασμούς.
Με έναν λόγο δεν αναμένεται να υπάρξει αποτέλεσμα που θα ευνοήσει την πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται η Ιταλία για να βγει από το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον της χαμηλής ανάπτυξης, του υψηλού δημόσιου χρέους και ενός τοξικού τραπεζικού συστήματος που χρήζει άμεσης βοήθειας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ