Τούτες τις άγιες και εορταστικές μέρες, στα καλά σπίτια των Αθηνών κυκλοφορούν διάφοροι αστικοί μύθοι. Μου τους μετέφεραν και κρίνω σκόπιμο ότι θα πρέπει να τους μάθετε και εσείς.
nnn
Ο πρώτος αστικός μύθος λέει ότι στη σύμβαση για την εξαγορά του ΟΛΘ προβλέπεται η δυνατότητα εξαγοράς από τον Eλληνορώσο Ιβάν Σαββίδη των ποσοστών που κατέχουν οι γερμανοί και γάλλοι συνεταίροι του.
nnn
Ο δεύτερος αστικός μύθος, που συνοδεύει τον πρώτο, αναφέρει ότι για να σφραγιστεί το deal του ΟΛΘ πρέπει να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη εξαγορά του καναλιού Εψιλον από τον κ. Σαββίδη.
nnn
Ο δεύτερος μύθος, όπως ήδη γνωρίζετε, επιβεβαιώθηκε. Μένει να επιβεβαιωθεί και ο πρώτος. Υπάρχει όμως και τρίτος μύθος, τον οποίο προς το παρόν κωλύομαι να σας μεταφέρω. Η επιβεβαίωσή του όμως θα φανεί στο μέλλον.
Και ο νοών νοείτω.

Η μυστική συνάντηση με αστέγους

Η ΝΔ δεν ανακοίνωσε το παραμικρό, αλλά έμαθα σερφάροντας στο Διαδίκτυο ότι ο Κ. Μητσοτάκης τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, συνοδευόμενος από τον γιο του, επισκέφθηκε (χωρίς κάμερες και δημοσιογράφους), σχεδόν μυστικά, το Υπνωτήριο Αστέγων των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας στην Ακαδημία Πλάτωνος. Η επίσκεψη και η συνάντηση με τους ανθρώπους που είναι θύματα της κρίσης κράτησαν αρκετή ώρα. Μέσα σε δύο ώρες έγινε μια πολύ ουσιαστική και ενδιαφέρουσα κουβέντα.
nnn
Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να μάθει ποια επιδόματα παίρνουν, με ποιον τρόπο τους στηρίζει το κράτος, τι δουλειά έκαναν πριν βρεθούν στον δρόμο και πώς περνάνε την ημέρα τους. Και εκείνοι μοιράστηκαν μαζί του τις ιστορίες τους.
nnn
Του σκιαγράφησαν το προφίλ του αστέγου, που είναι άνθρωποι 50 – 60 χρονών, οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους, έχουν συγγενείς ή παιδιά, αλλά τις περισσότερες φορές ντρέπονται να τους αποκαλύψουν την κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει. Στους ξενώνες έρχονται χωρίς βαλίτσες, δεν έχουν προσωπικά αντικείμενα.
nnn
Πληροφορήθηκε ότι οι Γιατροί του Κόσμου από το 2013, έτος έναρξης λειτουργίας του Υπνωτηρίου, έχουν εξυπηρετήσει στην Αθήνα πάνω από 4.500 ανθρώπους που μένουν στο δρόμο και δεν έχουν καμία στέγη.
nnn
Τι ζήτησαν όμως οι άνθρωποι που συνομίλησαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Περισσότερες ευκαιρίες να βρουν δουλειά, ώστε να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, ζήτησαν να δημιουργηθούν κέντρα ημέρας, διότι είναι πολλές οι ώρες που περνάνε στον δρόμο, καθώς και περισσότερα υπνωτήρια για τις νύχτες.

Εγώ αποτυχημένος;

Πολύ ενοχλήθηκε (και το δείχνει) ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας με το non paper του Μαξίμου που τον χαρακτήριζε «αποτυχημένο υπουργό μιας αποτυχημένης κυβέρνησης» και πήρε το παράπονό του στη Σύρο, όπου πέρασε (και περνά) τις γιορτές:«Αποτυχημένος εγώ», έλεγε και ξαναέλεγε σε μια παρέα φίλων του, που κατά σύμπτωση είναι όλοι συριζαίοι (ο ένας μάλιστα με κομματικά γαλόνια). «Αν είμαι αποτυχημένος ή όχι το έχουν κρίνει άλλοι εδώ και καιρό και πιο πολύ αντικειμενικοί απ’ αυτούς του Μαξίμου» τους είπε. Αυτή ήταν και η πρώτη αντίδρασή του για το απαξιωτικό σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου για τις ικανότητές του. Αλλά δεν σταμάτησε εδώ.
nnn
Ολα τα στοιχεία δείχνουν (εάν διάβασαν καλά την Εκθεση, όπως λέει) ότι «υπάρχει ανάγκη προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής μετά τη λήξη του προγράμματος και εγώ δεν είπα τίποτα περισσότερο». Διαψεύδει ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για το ζήτημα αυτό: «Ούτε έχω συνεννοηθεί ούτε έχω συζητήσει το θέμα με τον Ντράγκι. Απλώς ο κ. Ντράγκι είπε στην κυβέρνηση ότι εάν χρειαστούν τέταρτο πρόγραμμα, εδώ είμαι…» και δεν έχει σχέση αυτό, όπως αναφέρει, με όσα αναφέρονται στην Ενδιάμεση Εκθεση για τη νομισματική πολιτική που παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα στον Πρόεδρο της Βουλής. Ξέρετε όμως τι τον ευχαρίστησε περισσότερο τον κ. Στουρνάρα στη Σύρο; Οχι μόνον επειδή βρήκε παρέα συριζαίων και συνομιλούσε μαζί τους, αλλά επειδή και οι συριζαίοι της Σύρου (μου ζήτησε να μην τους κατονομάσει γιατί «θα τους φάει η μαρμάγκα») του είπαν ότι συμφωνούν 100% μαζί του. Εκτός εάν του είπαν ψέματα και έκαναν παρέα μαζί του για τα γνωστά του ανέκδοτα…

Απάντηση σε ανεπίγνωστο υπουργό

Ε, λοιπόν, αυτό το «αποτυχημένος υπουργός», που τελευταίως όλο και συχνότερα επικαλούνται οι συριζαίοι για να κατηγορήσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους, να ξέρετε ότι ενίοτε απαντάται. Να, πάρτε για παράδειγμα την επίθεση που εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Ευ. Τσακαλώτος στον Ευ. Βενιζέλο χαρακτηρίζοντάς τον «αποτυχημένο». Του απάντησε αμέσως ο κ. Βενιζέλος λέγοντάς του ότι είναι «ανεπίγνωστος». Του απάντησε όμως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τζαβάρας. Τόσο πολύ τον εξόργισαν «η έπαρση, η οίηση και η φλυαρία», όπως έλεγε, του κ. Τσακαλώτου, που δεν περίμενε ο γαλάζιος βουλευτής να υπάξει άλλη απάντηση από κάποιον βουλευτή του ΠαΣοΚ. Αστραψε και βρόντηξε.
nnn

«Ποιος είσαι εσύ που θεωρείς τον εαυτό σου επιτυχημένο πολιτικά, παρότι δεν έκανες τίποτα απ’ όσα χρειάζονται ώστε να βγει η χώρα από τη βαθιά κρίση που την ταλανίζει» είπε στον υπουργό Οικονομικών. Εκείνο που δεν περίμενε ο κ. Τζαβάρας ήταν τα θερμά λόγια ευχαριστιών που εισέπραξε, την επόμενη ημέρα, από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.


Από τη Βουλή στις… φαβέλες

Μπαίνω στον πειρασμό να σας περιγράψω πώς πέρασε (και περνά) τις γιορτινές της διακοπές η γαλάζια βουλευτής Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Εφυγε την ημέρα που έκλεισε η Βουλή και πήγε κατευθείαν στο αεροδρόμιο και από εκεί πέταξε για τη Λατινική Αμερική. Περιοδεία, βλέπετε, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως μου είπε. Πρώτος σταθμός της, η Αργεντινή. Πρώτη της αποστολή, ήθελε να μάθει τι συζητούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βουλή. Δεν πίστευε στα αφτιά της όταν άκουσε ότι τσακώνονται εάν θα συγκρατήσουν ή όχι τον… πληθωρισμό στο 20% το 2018. Δεύτερη αποστολή, πώς ζουν σήμερα οι άνθρωποι στις φαβέλες. Πήγε σε καμιά δεκαριά φαβέλες και μίλησε με τους ανθρώπους που ζουν εκεί για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, την παγκοσμιοποίηση και την κλιματική αλλαγή. Είχε 35 βαθμούς θερμοκρασία και εν συνεχεία καταλαβαίνετε πού πήγε.
nnn
Δεύτερος σταθμός της κυρίας Ασημακοπούλου η Ουραγουάη και εν συνεχεία (ελπίζω να μη ζηλέψουν οι συναδέλφοί της στη Βουλή) στη θρυλική παραλία της Copacabana στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Εκεί έμαθε ότι την παραλία αυτή, μήκους 4 χιλιομέτρων, πρώτα την ονόμαζαν «Σακοπενέτα», από τη γλώσσα των Τούτι, και σημαίνει «δρόμος». Και μια λεπτομέρεια. Η Μισέλ γνωρίζει καλά όλα τα κατατόπια της Λατινικής Αμερικής. Είχε χρηματίσει για πολλά χρόνια δικηγόρος στις χώρες αυτές.

Οι τρεις γραμματείες των 4,5 εκατ. ευρώ

Πόσο νομίζετε ότι στοιχίζει η γραμματειακή υποστήριξη προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Ούτε λίγο ούτε πολύ 4,5 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τους μισθούς των συνεργατών που στελεχώνουν τις γενικές γραμματείες. Ποιες είναι αυτές;
nnn
Η γενική γραμματεία Πρωθυπουργού, η γενική γραμματεία Συντονισμού και η γενική γραμματεία της Κυβέρνησης. Στις γραμματείες βεβαίως δεν συμπεριλαμβάνονται οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι, οι οποίοι βρίσκονται σε άλλο μισθολογικό καθεστώς.
nnn
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το στέλεχος του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης, σε κάθε μία από αυτές απασχολούνται 80-85 άτομα. Ολα βεβαίως έμμισθα. Και όπως λέει, παρά ταύτα, κενές θέσεις υπάρχουν. Αρα έχει την ευχέρεια να διορίσει και άλλους, μετακλητούς βεβαίως, βεβαίως…
***

Το είπε και το έκανε. Ο Τάκης Θωμόπουλος είχε πει ότι θα αποχωρήσει από πρόεδρος της Εθνικής στο τέλος του έτους και αποχώρησε. Στη θέση του ο Κώστας Μιχαηλίδης (φωτογραφία), κοσμοπολίτης τραπεζίτης, κυπριακής καταγωγής, με εμπειρία πλέον 30 ετών.

***

Νέο πρόεδρο έχει η ΕΧΑΕ, βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι οι τράπεζες. Πρόκειται για τον Γιώργο Χαντζη-νικολάου, πρόεδρο της Πειραιώς, της μεγαλύτερης τράπεζας. Η θητεία του σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς και θεσμικούς οργανισμούς θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ