Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν νέα στοιχεία για τον τρόπο που κινούνται τα καρκινικά κύτταρα κατά τη διάρκεια της μετάστασης, ελπίζοντας ότι αυτό θα διευκολύνει την καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσής τους στο σώμα και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για αποτελεσματικότερες αντικαρκινικές θεραπείες.
Οι μεταστάσεις προκαλούν το 90% των καρκινικών θανάτων. Η εξάπλωση του καρκίνου βασίζεται σε μια ομάδα ογκογονιδίων που κάνουν τα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και προάγουν την ικανότητά τους να κινούνται.
Παρά την πρόοδο της Ιατρικής, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά σήμερα για το πως τα ογκογονίδια καθοδηγούν την αυξημένη κινητικότητα των κυττάρων και τις μεταστάσεις.
Ο Δρ Τζοε Ραμος και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστημιακό Αντικαρκινικό Κέντρο της Χαβάη, εστίασαν την έρευνά τους στο πως τα ογκογονίδια και τα σχετικά σήματα που εκπέμπουν προκαλούν απορρύθμιση των φυσιολογικών διαδικασιών εντός του κυττάρου και ενεργοποιούν την αυξημένη κινητικότητα και διηθητικότητα των καρκινικών κυττάρων.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences(PNAS), οι ερευνητές εντόπισαν έναν μηχανισμό στον οποίο τα ογκογονίδια ενεργοποιούν την πρωτεΐνη RSK2, η οποία είναι αναγκαία για την κίνηση των καρκινικών κυττάρων.
Ο Δρ Ράμος και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι η RSK2 σχηματίζει έναν άξονα σηματοδότησης που περιλαμβάνει τις πρωτεΐνες LARG και RhoA. Η ενεργοποίηση του άξονα σηματοδότησης ενεργοποιεί την κινητικότητα των καρκινικών κυττάρων.
Τα νέα αυτά στοιχεία βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του πως τα καρκινικά κύτταρα ωθούνται να κινηθούν κατά την μετάσταση και ενδεχομένως να ανοίγουν τον δρόμο για πιο στοχευμένες θεραπείες αναχαίτισης των καρκινικών μεταστάσεων σε ασθενείς με ογκογονιδιακές μεταλλάξεις.
«Η αναστολή της καρκινικής διηθητικότητας και μετάστασης παραμένει κυρίαρχος στόχος μας ώστε να θεραπεύσουμε τον καρκίνο. Ελπίζουμε τα νέα αυτά δεδομένα να μας οδηγήσουν σε νέες θεραπευτικές ευκαιρίες για τους όγκους του εγκεφάλου, το μελάνωμ και τον καρκίνο του μαστού, μεταξύ άλλων νεοπλασιών», σημειώνει ο Δρ Ραμος.