WIND Ελλάς, επενδύσεις και ανάπτυξη για το 2018

Η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών έχει μπει σε φάση σταθεροποίησης και ελαφράς ανόδου από το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ύστερα από δέκα σχεδόν έτη ύφεσης, αντανακλώντας τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τη συγκρατημένη αύξηση της καταναλωτικής πίστης. Οι θετικές αυτές τάσεις εκτιμάται ότι θα εδραιωθούν την επόμενη διετία, ως το 2020.

Η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών έχει μπει σε φάση σταθεροποίησης και ελαφράς ανόδου από το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ύστερα από δέκα σχεδόν έτη ύφεσης, αντανακλώντας τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τη συγκρατημένη αύξηση της καταναλωτικής πίστης. Οι θετικές αυτές τάσεις εκτιμάται ότι θα εδραιωθούν την επόμενη διετία, ως το 2020.
Ηδη από το 2018 αναμένεται να αυξηθεί ο όγκος χρήσης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις, καθώς συντελείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας. Οι υπηρεσίες φωνής θα παραμείνουν ο «αδύναμος κρίκος» για τη συνολική αλυσίδα των τηλεπικοινωνιών, ωστόσο η αυξημένη ζήτηση για δεδομένα εξισορροπεί –σε έναν βαθμό –τις εν λόγω απώλειες.
Η αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση για online υπηρεσίες και η ανάγκη των επιχειρήσεων να την ικανοποιήσουν μέσα από ψηφιοποιημένα μοντέλα θα συνεχίσει και το 2018 να οδηγεί σε άνοδο τον κλάδο υπηρεσιών δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα, η προσφορά υπηρεσιών νέας γενιάς στη σταθερή τηλεφωνία με τη δημιουργία των δικτύων οπτικών ινών θα δημιουργήσει νέα δεδομένα ανάπτυξης στην αγορά τής σταθερής τηλεφωνίας, σε συνδυασμό και με τη δυναμική δραστηριοποίηση του κλάδου στην παροχή τηλεοπτικού περιεχομένου.
H σύγκλιση των υπηρεσιών, με την έμφαση να δίνεται στα πακέτα 4play, δηλαδή στην παροχή υπηρεσιών κινητής, σταθερής, γρήγορου Internet και τηλεοπτικού περιεχομένου από έναν τηλεπικοινωνιακό πάροχο, είναι μια ισχυρή τάση της παγκόσμιας αγοράς που τα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα. Η ανάγκη των χρηστών για συνεχή σύνδεση με το Διαδίκτυο (είτε από κινητό είτε από σταθερό), η αυξανόμενη συνδεσιμότητα του φυσικού κόσμου με το Διαδίκτυο (Internet of Things), η ζήτηση περιεχομένου και εφαρμογών, σε συνδυασμό με την ανάγκη οικονομίας κλίμακας, θα οδηγούν όλο και περισσότερους καταναλωτές και επιχειρήσεις να επιλέγουν έναν πάροχο που θα τους δίνει όλες τις υπηρεσίες.
Καθώς το 2017 αναμένεται να είναι για τη WIND η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που κλείνει με αύξηση τζίρου και λειτουργικής κερδοφορίας, η εταιρεία μπαίνει στο 2018 με ισχυροποιημένη πελατειακή βάση και αναπτυξιακές προοπτικές. Οι βασικές προτεραιότητες της WIND για το επόμενο έτος περιλαμβάνουν τη συνεχή έμφαση στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών & LTE, την προσφορά υπηρεσιών pay TV μέσα από μια πρωτοποριακή πλατφόρμα, τη συνεχή προσήλωση στην εμπειρία του πελάτη, τη σύγκλιση κινητών – σταθερών υπηρεσιών, τη διακράτηση πελατειακής βάσης και τον συνεχή ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας με στόχο την προσφορά κορυφαίων υπηρεσιών στους πελάτες της.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Νάσο Ζαρκαλή, «επενδύουμε με προσήλωση στην ανάπτυξη, δημιουργώντας υποδομές νέας γενιάς τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή τηλεφωνία, εκτελώντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους μισού δισ. ευρώ ως το 2020. H κάλυψη του δικτύου 4G έχει αγίξει το 80% και θα συνεχίσουμε ως το 99%. Παράλληλα, κατασκευάζουμε το δικό μας δίκτυο οπτικών ινών δίνοντας ήδη υπηρεσίες fiber στον τελικό χρήστη. Το 2018 θα κάνουμε δυναμική είσοδο στην αγορά του τηλεοπτικού περιεχομένου με μια λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ελληνικής αγοράς, με τεχνολογία αιχμής, που διαφοροποιείται σημαντικά στην εμπειρία του τελικού χρήστη, ενώ επενδύουμε και στο περιεχόμενο, όπως με την πρόσφατη συμφωνία μετάδοσης των καναλιών Novasports».


Στην κορυφή η δημιουργία υποδομών νέας γενιάς

Η δημιουργία υποδομών νέας γενιάς αποτελεί τη ναυαρχίδα του πενταετούς επενδυτικού πλάνου της WIND, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρεί εντός χρονοδιαγράμματος η δημιουργία του δικτύου οπτικών ινών της WIND, μια επένδυση που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2019.

Εχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό 100% το δίκτυο οπτικών ινών στην Καλαμάτα ενώ σημαντική είναι η πρόοδος στην Αττική, όπου θα συνεχιστεί εντατικά για να ολοκληρωθεί μέσα στο 2018. Αντίστοιχα, εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας χρονιάς θα ολοκληρωθεί το δίκτυο οπτικών ινών στη Λάρισα. Το 2019 θα είναι διαθέσιμο το δίκτυο της εταιρείας σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.
Εχοντας προχωρήσει πρώτη σε κατασκευή και λειτουργία πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών ήδη από τα μέσα του 2017, η WIND ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής του ιδιόκτητου δικτύου της στις γεωγραφικές περιοχές αμέσως μετά τη σχετική έγκριση της ΕΕΤΤ. Μέσα στη χρονιά, η WIND έγινε ο πρώτος εναλλακτικός πάροχος που παρέχει υπηρεσίες χονδρικής στη χώρα μας.
Επίσης, έγινε ο πρώτος πάροχος που εγκαινίασε υπηρεσίες οπτικών ινών μέχρι τον τελικό χρήστη, με τα πακέτα WIND Fiber για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες WIND Fiber είναι διαθέσιμες σε 800.000 γραμμές σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας για πρώτη φορά σταθερές ταχύτητες 100 και 200 Mbps.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.