Θέατρο 2018: 10 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν

Με δύο χαρακτηριστικά μπαίνει στη νέα χρονιά το θέατρο. Το κλασικό ρεπερτόριο όχι μόνον καθορίζει τον αθηναϊκό χάρτη αλλά μετατρέπεται σε μόδα, με τα έργα να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στις σκηνές της πόλης. Μοιάζει σαν να κουράστηκαν σκηνοθέτες και ηθοποιοί να αναζητούν το «καινούργιο» για το «καινούργιο» και επέστρεψαν στην αξία των μεγάλων κειμένων.

Με δύο χαρακτηριστικά μπαίνει στη νέα χρονιά το θέατρο. Το κλασικό ρεπερτόριο όχι μόνον καθορίζει τον αθηναϊκό χάρτη αλλά μετατρέπεται σε μόδα, με τα έργα να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στις σκηνές της πόλης. Μοιάζει σαν να κουράστηκαν σκηνοθέτες και ηθοποιοί να αναζητούν το «καινούργιο» για το «καινούργιο» και επέστρεψαν στην αξία των μεγάλων κειμένων.
Από την άλλη, παρατηρείται μια σταθερή παραγωγή μιούζικαλ, η οποία όχι μόνον αποδεικνύεται θελκτική για το κοινό, αλλά παράλληλα δημιουργεί και μια νέα φουρνιά ηθοποιών που τα κάνουν όλα: παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν και δίνουν υπόσταση σε ένα θέαμα που ακολουθεί τα διεθνή, με ντόπιες προδιαγραφές –παίζονται ήδη ή θα ξεκινήσουν τα «Hair», «Mamma Mia», «Grease», «Cabaret».

1. Στίβεν Κινγκ και «Μisery» στο Ιλίσια-Βολανάκης:

H Ρένη Πιττακή συναντά τον σκηνοθέτη Τάκη Τζαμαργιά και μαζί με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και τον Δημήτρη Καραμπέτση προτείνουν το «Misery», ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του αμερικανού συγγραφέα Στίβεν Κινγκ. Πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά του θρίλερ που πραγματεύεται την ανθρωποφαγική σχέση αναγνώστη με συγγραφέα που ανήκει πλέον στη σφαίρα του κλασικού. Η μετάφραση είναι του Αντώνη Γαλέου. Από τα μέσα Ιανουαρίου στη σκηνή του Ιλίσια-Βολανάκης.

2. Ινγκμαρ Μπέργκμαν και «Φθινοπωρινή σονάτα» στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας:

Η Μπέτυ Αρβανίτη αναμετράται με τον σουηδό σκηνοθέτη, μέσα από το σενάριο της ταινίας του. Ο Αρης Τρουπάκης σκηνοθετεί την παράσταση όπου παίζουν ο Δημήτρης Ημελλος και η Δέσποινα Κούρτη. Πρόκειται για μια οικογενειακή αναμέτρηση, ένα έργο με θέμα τη δυσκολία επικοινωνίας ανάμεσα σε μια μάνα και τα παιδιά της. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τα τέλη Ιανουαρίου 2018.


3. Aρθουρ Μίλερ και «Ψηλά από τη γέφυρα» στο Εθνικό Θέατρο:

Ο Γιώργος Κιμούλης συνεργάζεται για πρώτη φορά με την πρώτη σκηνή της χώρας και ερμηνεύει τον Εντι Καρμπόνε στο «Ψηλά από τη γέφυρα» του Αρθουρ Μίλερ, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, ο αμερικανός συγγραφέας στήνει ένα σχεδόν αστυνομικής ροής δράμα στο Μπρούκλιν του ’50, όπου η επίδραση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας είναι άμεση και σαφής. Μαζί με τον Κιμούλη παίζουν οι: Μαρία Κεχαγιόγλου, Ηλιάννα Μαυρομάτη, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Κώστας Φαλελάκης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Χατζόπουλος κ.ά. Από τον Φεβρουάριο στην Κεντρική Σκηνή του Τσίλερ.

4. Τενεσί Γουίλιαμς και «Λεωφορείον ο Πόθος» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά:

Ενα από τα κορυφαία έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου που έχουν παίξει σημαντικοί ηθοποιοί σε όλον τον κόσμο επέλεξε να σκηνοθετήσει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στην πρώτη του συνεργασία με το Δημοτικό του Πειραιά. Ενα έργο για τα όνειρα που καταρρέουν και τους ανθρώπους που φτάνουν σε αδιέξοδα. Το ζευγάρι της Μπλανς Ντιμπουά και του Στάνλεϊ Κοβάλσκι ερμηνεύουν η Μαρία Ναυπλιώτου και ο Χάρης Φραγκούλης. Παίζουν: Θεοδώρα Τζήμου, Αγγελος Τριανταφύλλου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Αdrian Frieling. Από τις αρχές Φεβρουαρίου, στην Κεντρική Σκηνή – Δημήτρης Ροντήρης.

5. «Το ευχαριστημένο» της Μαρίνας Καραγάτση στο Πορεία:

Ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί το μυθιστόρημα της μητέρας του, Μαρίνας Καραγάτση, σε διασκευή Ερις Κύργια. Το έργο μάς μεταφέρει στο σπίτι της οικογένειας του συγγραφέα Μ. Καραγάτση. Μέσα σε τρεις ημέρες αγρύπνιας του λογοτέχνη και μέσα από το βλέμμα της μικρής Μαρίνας αποκαλύπτονται όλα όσα στοίχειωσαν και πλήγωσαν μία από τις πιο γνωστές οικογένειες της Ελλάδας –ή απλώς μία οικογένεια. Από τις 22 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Πορεία.


6. Χάινριχ φον Κλάιστ και «Πενθεσίλεια» στη Στέγη:

Η Βίκυ Βολιώτη ερμηνεύει την ηρωίδα του Κλάιστ, τη βασίλισσα των Αμαζόνων, στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Παντελής Δεντάκης. Πρόκειται για ένα έργο του 1808 που εκφράζει το ρομαντικό θέατρο και μιλά για τον έρωτα και τον πόλεμο, το πάθος και τα παιχνίδια εξουσίας καθώς και για τη μάχη των δύο φύλων. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα. Παίζουν: Θάνος Τοκάκης, Αργύρης Ξάφης, Σύρμω Κεκέ, Αλκηστη Πουλοπούλου, Ηρώ Μπέζου, Κώστας Κορωναίος, Αινείας Τσαμάτης. Από τις 14 ως τις 23 Φεβρουαρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

7. Ευριπίδης και «Βάκχες» στη Στέγη:

Ο Αρης Μπινιάρης, μετά τους «Πέρσες» του Αισχύλου το περασμένο καλοκαίρι στην Επίδαυρο, καταπιάνεται με μία ακόμη τραγωδία, σε ροκ εκδοχή και σε κλειστό χώρο. Πρόκειται για μια συναυλιακού τύπου θεατρική παράσταση που θέτει ωστόσο τα μεγάλα ερωτήματα του έργου και απευθύνεται (και) σε μαθητές Λυκείου. Στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Αννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστος Λούλης, Αρης Μπινιάρης, Εύη Σαουλίδου κ.ά. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 28 Μαρτίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

8. Φιόντορ Ντοστογέφσκι και «Ηλίθιος» στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά:

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής μεταφέρει σε διασκευή για τη σκηνή ένα από τα κορυφαία ρωσικά μυθιστορήματα. Με κεντρικό ήρωα τον πρίγκιπα Μίσκιν ο Ντοστογέφσκι θέτει μια σειρά από ερωτήματα –για την αγάπη και την καλοσύνη. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρία Κίτσου, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιώτα Φέστα κ.ά. Από τις 13 Απριλίου στην Κεντρική Σκηνή – Δημήτρης Ροντήρης.

9.Εντεν Φον Χόρβατ και «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν:

Η επιστροφή της Μάγιας Λυμπεροπούλου στο «σπίτι» της, το Θέατρο Τέχνης, πραγματοποιείται σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη και με ένα έργο που εξελίσσεται στον Μεσοπόλεμο, λίγο πριν από την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη. Μικρές καθημερινές ιστορίες αποτυπώνουν έναν κόσμο που αλλάζει και καταρρέει, έναν κόσμο αποξένωσης, ίσως χωρίς ελπίδα. Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ιωάννα Μαυρέα, Δημήτρης Δεγαΐτης, Θάνος Τοκάκης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Νίκος Αλεξίου. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται την άνοιξη.

10. Γουίλιαμ Σαίξπηρ και «Τίμων ο Αθηναίος» στο Εθνικό Θέατρο:

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός προτείνει ένα από τα ποιητικά έργα του Βάρδου για έναν τραγικό ήρωα που πίστεψε στους ανθρώπους, απογοητεύθηκε και τους μίσησε. Διαχρονικό κωμικοτραγικό πρόσωπο, ο Τίμων ο Αθηναίος έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για πολλούς αρχαίους συγγραφείς –Αριστοφάνης, Στράβων, Πλούταρχος, Διογένης, Φρύνιχος, Αντιφάνης, Μένανδρος. Τον επώνυμο ρόλο θα παίξει ο Βασίλης Ανδρέου. Ο θίασος αποτελείται κυρίως από την ομάδα του Στάθη Λιβαθινού: Νίκος Καρδώνης, Στρατής Πανούριος, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Αρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα κ.ά. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.