Στιγμές, εικόνες, επιδόσεις… Αλλες ανεξίτηλες, άλλες μελλοντικά «θύματα» του πανδαμάτορα χρόνου. Από τη Σταχτοπούτα της κατηγορίας Λαμία μέχρι τη… Λέστερ του Περιστερίου. Από την κατρακύλα του Παναθηναϊκού έως τον… reloaded Τάκη Λεμονή. Απ’ όλα έχει ο μπαξές του πρώτου γύρου της Super League. Μέχρι και προπονητή που δεν πρόλαβε ούτε την αυγουστιάτικη πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Η επιστροφή

Για την τέταρτη θητεία του στον πάγκο του Ολυμπιακού επέστρεψε στα τέλη Σεπτεμβρίου ο διαχρονικός Τάκης Λεμονής. Παρέλαβε την ομάδα στο -5 από την κορυφή, αλλά πριν από την Πρωτοχρονιά την επανέφερε στο ρετιρέ της βαθμολογίας όπως είχε προβλέψει. Αμ’ έπος, άμ’ έργον!

Η Σταχτοπούτα

Η Λαμία έγινε η 67η ομάδα που μετέχει σε επίπεδο Α’ Εθνικής (ή 68η, αν διαχωριστεί η Κέρκυρα από την Κασσιόπη). Η Σταχτοπούτα της κατηγορίας έδωσε τον ιστορικό πρώτο αγώνα στην Ξάνθη (0-0), ενώ το παρθενικό της γκολ πέτυχε ο Νιγηριανός Σουλεϊμάν Ομο στη νίκη 1-3 επί του Αστέρα στην Τρίπολη. Η ομάδα (που ήταν τύποις γηπεδούχος για δύο παιχνίδια στο Περιστέρι) τερμάτισε στον α’ γύρο στην 11η θέση.

Η κατρακύλα

Ο Παναθηναϊκός στα χειρότερά του. Η οικονομική δυσπραγία είχε αντανάκλαση και στις αγωνιστικές επιδόσεις, με την ομάδα να χρεώνεται αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ. Πρώτη φορά στην ιστορία του είχε λιγότερες νίκες (4) από ήττες (5), αλλά και αρνητικό συντελεστή τερμάτων (11-15) στα μισά της διαδρομής. Παράλληλα, δεν κέρδισε ούτε ένα εκτός έδρας ματς πρωταθλήματος μέχρι την Πρωτοχρονιά, ύστερα από 37 χρόνια… Κατρακύλα.

Οι άτυχοι

Η απευκταία στιγμή της ρήξης χιαστών προέκυψε για τρεις ποδοσφαιριστές στο πρώτο μισό της σεζόν. Ο Λουτσιάνο Νέβες του Παναθηναϊκού (20 Σεπτεμβρίου) και οι Πέτρος Μάνταλος (29 Οκτωβρίου) και Γιάκομπ Γιόχανσον της ΑΕΚ (13 Νοεμβρίου) είχαν ραντεβού με την ατυχία. Μάλιστα, ο Σουηδός υπέστη τον σοβαρό τραυματισμό στον δεύτερο αγώνα μπαράζ της εθνικής ομάδας της χώρας του κόντρα στην Ιταλία και ενώ τρεις μέρες νωρίτερα είχε βάλει τον θεμέλιο λίθο της πρόκρισης στο Μουντιάλ του 2018 σκοράροντας στη «Friends Arena».

Ο διπλοθεσίτης

Ενας προπονητής καθοδήγησε δύο ομάδες στον α’ γύρο. Οταν έκλεισε ο κύκλος του στον Πλατανιά ο Γιώργος Παράσχος συμφώνησε με τον Απόλλωνα Σμύρνης και μάλιστα αποδείχθηκε ρυθμιστής για τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα, αφού με την Ελαφρά Ταξιαρχία φρέναρε την ΑΕΚ τη 15η αγωνιστική στο ΟΑΚΑ (0-0). Ο μακεδόνας τεχνικός έχει θητεύσει συνολικά σε 15 ομάδες στην Α’ Εθνική σε 21 σεζόν. Περισσότερες έχει να επιδείξει μόνο ο Νίκος Αλέφαντος (18 ομάδες, 22 χρονιές).

Ο εκρηκτικός

Την 11η αγωνιστική στα Πηγάδια το γυαλί στη σχέση του Σοτζέι Μασούντ με τον Πανιώνιο θρυμματίστηκε. Στον Ιρανό χρεώθηκε ότι – παρά τις διαρκείς νουθεσίες – δεν μπορεί να τιθασεύει τα νεύρα του μεταδίδοντας τον ανεξέλεγκτο εκνευρισμό του και στην ομάδα. Από τις περιπτώσεις που ο χαρακτήρας αντισταθμίζει το περίσσιο ταλέντο. Και το αδικεί.

Ο τιμωρημένος

Σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος άνοιξαν οι θύρες της Τούμπας. Εξι ομάδες υποδέχθηκε ο ΠΑΟΚ χωρίς θεατές (Κέρκυρα, Παναιτωλικό, ΠΑΣ Γιάννινα, Λαμία, Αστέρα Τρίπολης και Ατρόμητο) λόγω τιμωρίας. Διέθεσε εισιτήρια (26.140) για πρώτη φορά τη 14η αγωνιστική με τον Παναθηναϊκό, αλλά έμελλε να είναι ο μοναδικός σύλλογος που δεν είχε καμία απώλεια βαθμών στην έδρα του: 7 στα 7!
Το Τριφύλλι παρεμπιπτόντως ξεκίνησε τη σεζόν με -2 βαθμούς κουβαλώντας την ποινή από τα περσινά πλέι οφ για το κουτάκι μπίρας που είχε ρίξει οπαδός του στο κεφάλι του Βλάνταν Ιβιτς.

Ο μετεξεταστέος

Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου αποδείχθηκε πολύ μακρινή για τον Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς. Ούτε τη γιορτή της Παναγίας δεν πρόλαβε ο σέρβος τεχνικός, που απολύθηκε από τον ΠΑΟΚ στις 11 Αυγούστου, ύστερα από προβληματικές εμφανίσεις σε προκριματικά Γιουρόπα Λιγκ και σε φιλικούς αγώνες. Εμεινε μετεξεταστέος 56 μέρες μετά την πρόσληψή του και δεν καθοδήγησε τον Δικέφαλο σε αγώνα πρωταθλήματος, με τον Ράζβαν Λουτσέσκου να αποτελεί τη διάδοχη λύση.

Η σφήνα

Ο Ατρόμητος εκκίνησε το πρωτάθλημα με 4 ισοπαλίες, αλλά στην πορεία η ποδοσφαιρική κοινή γνώμη έφτασε να παραλληλίζει τους Περιστεριώτες με τη Λέστερ! Τέτοια σφήνα έκανε ανάμεσα στις παραδοσιακές δυνάμεις. Κέρδισε στο «Καραϊσκάκης» τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και τρεις αγωνιστικές φιγούραρε στο ρετιρέ της βαθμολογίας (8η έως 10η). Ακόμη όμως και όταν τον προσπέρασαν δεν «ξεφούσκωσε» και έκλεισε τον α’ γύρο μόλις δύο βαθμούς μακριά από την κορυφή. Ο αυστριακός προπονητής Νταμίρ Κάναντι που απαξιωνόταν το καλοκαίρι, όταν δεχόταν 6άρες σε φιλικά (δύο φορές), απέκτησε σε λίγους μήνες γαλόνια στρατηγού!
Ή μάλλον πτεράρχου, γιατί είχε στην ομάδα του και τον «ιπτάμενο» Ανδρέα Γιαννιώτη. Τον τερματοφύλακα που διατήρησε ανέπαφη την εστία του για 773 λεπτά, επίδοση που αποτελεί το 7ο καλύτερο σερί από καταβολής Α’ Εθνικής.

Ο επίλογος

Μπορεί να έχει μπει στο συρτάρι της λήθης για πολλούς, αλλά ο Κάρλος Ζέκα κατέγραψε την τελευταία του συμμετοχή με τον Παναθηναϊκό τη 2η αγωνιστική του εφετινού πρωταθλήματος. Στο 0-0 με τον Λεβαδειακό στη Λεωφόρο γράφτηκε ο επίλογος σε ένα κεφάλαιο που είχε 249 συμμετοχές και 9 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Οι μοναδικοί ξένοι του Τριφυλλιού που έπαιξαν σε περισσότερους επίσημους αγώνες ήταν οι Κριστόφ Βαζέχα, Γιόζεφ Βάντσικ και Χουάν Ραμόν Ρότσα. Αν και ο Ζέκα αποχώρησε ως διεθνής Ελληνας με μεταγραφή στην Κοπεγχάγη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ