Τη μεταφορά του Νίκου Μαζιώτη στην Ε’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, μόλις την περασμένη Πέμπτη, «δείχνουν» κύκλοι σωφρονιστικών υπαλλήλων ως τη «λάθος κίνηση» –αφετηρία για την επίθεση που σημειώθηκε χθες στο κελί του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο των φυλακών. Η μεταφορά έγινε από το παράρτημα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, έπειτα από δικό του επίμονο αίτημα, σε γνώση του υπουργείου Δικαιοσύνης και ασφαλώς του αρμοδίου συμβουλίου των φυλακών.
Πληροφορίες φέρουν την επίθεση να έχει διενεργηθεί στις 3 μετά το μεσημέρι, και ενώ το κελιά των κρατουμένων ήταν διαρκώς –από το πρωί – ανοικτά, λόγω των κινητοποιήσεων των κρατουμένων οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα. «Το ωρολόγιο πρόγραμμα της φυλακής, που προβλέπει κλείδωμα των κελιών κάποιες ώρες τα μεσημέρι, δεν τηρείται αυτό το διάστημα, τα κελιά κλείνουν αργά το βράδυ», εξηγεί στο «Βήμα» πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των έσω την κατάσταση. Η ίδια πηγή τονίζει ότι κρατούμενοι ειδοποίησαν για τη συμπλοκή τον σωφρονιστικό υπάλληλο που ήταν κοντά στην κιγκλίδα, και ο τραυματισμένος Μαζιώτης μεταφέρθηκε μέσω της ειδικής σήραγγας στο νοσοκομείο των φυλακών. Στην αφήγηση του σκηνικού, οι χρόνοι θολώνουν, δεν είναι σαφείς, κανένας σωφρονιστικός δεν άκουσε, δεν είδε κάτι κατά τη συμπλοκή, παρά μόνον μετά.
Η επίθεση
Σύμφωνα με την καταγγελία που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, την επίθεση έκαναν «περίπου 10 κρατούμενοι, εκ των οποίων 2-3 ήταν περισσότεροι ενεργοί από τους υπόλοιπους». Ο Μαζιώτης δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι, τα πλευρά καθώς και μια μαχαιριά στην κοιλιά. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι «παρά την άνανδρη επίθεση που δέχτηκε από περίπου 10 κρατούμενους και τη σωματική καταπόνηση από τις 36 ημέρες απεργία πείνας, προέβαλε ισχυρή αντίσταση. Η στοχευμένη δολοφονική επίθεση εναντίων του συντρόφου, δεν ολοκληρώθηκε γιατί παρενέβησαν Κούρδοι και Τούρκοι κρατούμενοι οι οποίοι αμέσως ενημέρωσαν και τον αλληλέγγυο κόσμο εκτός των τειχών της φυλακής σχετικά με την επίθεση».
Η απεργία πείνας στην οποία βρισκόταν ο Μαζιώτης δεν ήταν άσχετη με το κελί στο οποίο βρισκόταν. Επί 36 ημέρες ο ίδιος και επί 39 ημέρες η σύντροφος και μητέρα του παιδιού του Πόλα Ρούπα, έκαναν απεργία πείνας με βασικό αίτημα, μεταξύ άλλων, «να σπάσει το καθεστώς απομόνωσης του Μαζιώτη που του είχε επιβληθεί μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού, στο εφετείο της 1ης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα στις 30 Ιουνίου 2017».
Το ζευγάρι του Επαναστατικού Αγώνα είχε συγκρουστεί σφοδρά, όπως παραδέχεται το ίδιο, με την «υπηρεσία», η οποία επέμενε ότι την απομόνωσή του την είχαν επιβάλει λόγοι ασφαλείας. Οι αρχές επικαλούνταν τα γεγονότα του καλοκαιριού και τη σύγκρουση με τους κρατούμενους του υπογείου της Α΄ θέσης και 2 εκ των Πυρήνων, που τρεις ημέρες πριν από τις 30 Ιουνίου έφυγαν από το υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και πήγαν στην Α΄ πτέρυγα.
Η Πόλα Ρούπα, σε συνέλευση αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, είχε μεταφέρει στις 9 Δεκεμβρίου μια διατύπωση από επίσημα χείλη –πάντα κατά την ίδια -, ότι «ότι μπορεί να βάλουν άλλους να την πέσουν στον Μαζιώτη».
Στο κείμενο της ιστοσελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου, η επίθεση συνδέεται ευθέως με τους Πυρήνες: «Αυτό τελικά και έγινε! Οι δειλοί εκ των πυρήνων, έβαλαν άλλους να χτυπήσουν τον Μαζιώτη στην Ε΄ πτέρυγα». Και προσθέτουν: «Να θυμίσουμε την δημόσια απειλή του μετανοημένου πρώην μέλους του Επαναστατικού Αγώνα στο δικαστήριο ότι «ο Μαζιώτης είναι ανεπιθύμητος σε όλες τις πτέρυγες του Κορυδαλλού».
Οι καταγγελίες πλήττουν ευθέως και τους σωφρονιστικούς. Κάποιοι από αυτούς, όμως, επιμένουν μιλώντας στο «Βήμα» ότι αυτό που τους πλήττει είναι «η κατάσταση στον Κορυδαλλό, μια από τις χειρότερες φυλακές των Βαλκανίων». Φυλακή για την οποία, η αυτονόητη ερώτηση «πώς βρέθηκε μαχαίρι στα χέρια του κρατούμενου –θύτη στην επίθεση κατά του Μαζιώτη», προκαλεί θυμηδία στον συνομιλητή. Οπως οι ίδοι σωφρονιστικοί αναφέρουν: «Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί και άλλες συμπλοκές με θύματα ποινικούς, που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας».
Η αντίδραση του υπουργείου
Αντιδρώντας στο περιστατικό, ο γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ευτύχης Φυτράκης έδωσε εντολή για πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση που θα διενεργηθεί από εισαγγελέα.
Οι έρευνες θα στραφούν τόσο στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην επίθεση όσο και στην αναζήτηση τυχόν ευθυνών για παραλείψεις από την πλευρά των αρμοδίων οργάνων.